Τελείως άγνωστη μάρκα αυτοκινήτων «απειλεί» Tesla και Toyota!

Ίσως αγνοείς πλήρως την ύπαρξη της συγκεκριμένης αυτοκινητοβιομηχανίας, όμως η επιτυχία που γνωρίζει σήμερα την έχει φέρει στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε αξία!

  • -
  • -

Η Tesla είναι με πολύ μεγάλη διαφορά η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, καθώς αξίζει πάνω από 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Πίσω της, στη δεύτερη θέση είναι η Toyota, με τον ιαπωνικό γίγαντα να αποτιμάται στα 222 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως η Τρίτη θέση αποτελεί τεράστια έκπληξη.

Αμφότερες οι Tesla και Toyota είναι εταιρείες γνωστές στο ευρύ κοινό, με πωλήσεις εκατομμυρίων αυτοκινήτων κάθε χρόνο, οπότε είναι αναμενόμενο να αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/88d445056e8414af80805ad2786b8584.jpg

Σε αυτή τη λογική, κάποιος θα περίμενε στην τρίτη θέση να βρίσκεται κάποια εξίσου γνωστή μάρκα ή όμιλος όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz, η Stellantis ή κάποια άλλη εταιρεία. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν είναι εκεί, αφού με 160 δισεκατομμύρια δολάρια μία εταιρεία από το Βιετνάμ έχει κάνει την απόλυτη έκπληξη.

Δείτε ακόμα: VinFast VF3: Ο ηλεκτρικός ανταγωνιστής του Jimny έρχεται από το Βιετνάμ!

Η μάρκα που εκτόπισε σχεδόν όλες τις γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η μάρκα αυτή ονομάζεται Vinfast και παρότι ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή της, τα χρηματιστήρια την αποτιμούν πάρα πολύ ψηλά. Η μετοχή της άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον δείκτη NASDAQ στις 15 Αυγούστου κι έκτοτε έχει ακολουθήσει μία τρελή πορεία.

Η αρχική τιμή ήταν στα 37,06 δολάρια ανά μετοχή. Μέχρι τις 18 Αυγούστου αυτό το νούμερο είχε πέσει κάτω απ’ τη μέση, στα 15,4 δολάρια ανά μετοχή, όμως από εκεί και μετά ακολούθησε ένα εκπληκτικό ράλι ανόδου. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή η μετοχή να έχει εκτοξευθεί στα 81,46 δολάρια ανά μετοχή, ενώ δεν φαίνονται ακόμα σημάδια κάμψης αυτής της τάσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2470a1ae1a70a266f77dd818f1ff1647.jpg

Σε ποιον ανήκει η Vinfast;

Το γεγονός ότι η Vinfast έχει σκαρφαλώσει τόσο γρήγορα στην τρίτη θέση της κατάταξης όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι εκπληκτικό, δεδομένου ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν μόλις 137 αυτοκίνητα.

Η Vinfast ανήκει σχεδόν ολοκληρωτικά στον πλουσιότερο άνθρωπο του Βιετνάμ, τον Pham Nhat Vuong, ο οποίος κατέχει ποσοστό 99,7% της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελάχιστες οι υπό διαπραγμάτευση μετοχές. Αυτή η σπανιότητα ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία της κάθε μετοχής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...