Τι πίεση ελαστικών βάζω για πιο οικονομικό ταξίδι;

Ετοιμάζεστε για ένα ταξίδι; Αυτά είναι μερικά χρήσιμα tips για να κινηθείτε όσο πιο οικονομικά γίνεται.

  • -
  • -

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητο σου είναι αρκετοί. Η ταχύτητα με την οποία κινείσαι, η χρήση του air-condition, το άνοιγμα των παραθύρων και πολλά ακόμη έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν δραματικά την ποσότητα καυσίμου που θα χρειαστείς. Μεταξύ σε αυτούς τους παράγοντες είναι φυσικά και οι τροχοί, αλλά και τα ελαστικά.

Οι τροχοί μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση λόγω μεγέθους. Ένα σετ τροχών δηλαδή μεγαλύτερης διαμέτρου, λόγω του υψηλότερου βάρους, άρα και της μη αναρτώμενης μάζας, έχουμε περισσότερη αδράνεια που μεταφράζεται σε περισσότερη προσπάθεια από το μοτέρ για να κινήσει αυτή τη μάζα. Περνώντας στα ελαστικά τώρα, δεν θα ασχοληθούμε με το είδος των ελαστικών καθώς όπως μπορεί να ξέρετε και αυτό είναι κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ελαστικά τελευταίας τεχνολογίας που προωθούν το προσόν της μειωμένης αντίστασης κατά την κύλιση. Κάτι που τα κάνει ιδανικά αρχικά για ηλεκτρικά μοντέλα που η αυτονομία αποτελεί ένα άγχος, αλλά και για τους οδηγούς μοντέλων με θερμικό κινητήρα που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση.

elastika

Τι μπορώ να κάνω με τα ελαστικά που φοράει ήδη το αυτοκίνητο μου;

Ερχόμενοι λοιπόν στο βασικό ερώτημα του άρθρου, η λύση για οικονομικότερα ταξίδια με τα ελαστικά που ήδη έχει το αυτοκίνητο κρύβεται στην πίεση του αέρα. Η λογική είναι απλή. Όσο περισσότερη αντίσταση παράγεται από το λάστιχο, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται από το μοτέρ για να κινήσει το όχημα. Πώς όμως επηρεάζει ο αέρας που έχουν μέσα τα ελαστική την αντίσταση;

Η επιφάνεια του ελαστικού που βρίσκεται κάθε στιγμή σε επαφή με το έδαφος είναι πολύ μικρή.  Όσο αυτή μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται και η αντίσταση που παράγει κατά την κύλιση. Εάν δηλαδή ένα ελαστικό είναι κατά 20% πιο ξεφούσκωτο από αυτό που συστήνει ο κατασκευαστής, τότε η κατανάλωση του αυτοκινήτου υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 10%. Αυτό συμβαίνει διότι τα ελαστικά «κάθονται», με αποτέλεσμα μεγαλύτερο μέρος τους να έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα και κατ’ επέκταση να ανεβάζουν την κατανάλωση.

inflation-pressure-on-the-tire

Δείτε ακόμη: Πρέπει να μειώσω την πίεση ελαστικών στον καύσωνα;

Η λύση λοιπόν είναι όχι μόνο να φουσκώσετε τα ελαστικά σας, αλλά αν θέλετε να βάλετε και περισσότερο αέρα από αυτό που συστήνει ο κατασκευαστής. Έτσι, η επιφάνεια με την οποία έρχεται σε επαφή η άσφαλτος μειώνεται, μειώνοντας μαζί και την αντίσταση. Μάλιστα, στο σχετικό πινακάκι που βρίσκουμε τις πληροφορίες για τις πιέσεις των ελαστικών του αυτοκίνητου μας στο άνοιγμα της πόρτας, πολλοί κατασκευαστές προσθέτουν και μία έξτρα ρύθμιση Eco και πρόκειται για ακριβώς αυτό. Μία πίεση υψηλότερη από την κανονική, που έχει ως στόχο την μείωση της αντίστασης κύλισης. Υπάρχουν π.χ. κατασκευαστές που για κάποιο αυτοκίνητο δίνουν κανονική πίεση 33 psi, πίεση για πλήρες φορτίο 38 psi, και πίεση Eco ακόμα υψηλότερη, 41 psi.

Έχει κάποιο αρνητικό η συγκεκριμένη τακτική;

Φυσικά και μία τέτοια λογική δεν είναι δυνατόν να έχει μόνο καλά να προσφέρει, διαφορετικά θα ήταν κάτι που συστήνει η αυτοκινητοβιομηχανία ως... κανονική πίεση αέρα. Το υπερβολικό φούσκωμα λοιπόν, μπορεί να μειώσει την πρόσφυση των ελαστικών και να προκαλέσει φθορά που δεν είναι ομοιόμορφη μιας και τότε μόνο το κεντρικό σημείο του ελαστικού θα έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Επιπλέον, τα παραφουσκωμένα λάστιχα πλήττουν την άνεση. Σίγουρα όμως μπορεί να βοηθήσει με την κατανάλωση, ειδικά αν και το αυτοκίνητο είναι πολύ φορτωμένο.

Δείτε ακόμη: Ελαστικά αυτοκινήτου: 5 tips για να κρατήσουν περισσότερο

elastika

Υπάρχει άλλος τρόπος για πιο οικονομικά ταξίδια;

Εάν τώρα ψάχνουμε και για άλλες επιλογές που μπορεί να έχουμε για να ρίξουμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου στις φετινές διακοπές, η επιλογή του προγράμματος Eco που μπορούμε να βρούμε σε πολλά νέα μοντέλα είναι μία καλή αρχή. Με τα driving modes να έχουν γίνει κάτι σύνηθες ακόμη και σε απλά μοντέλα, η χρήση του Eco πιθανότατα να βοηθήσει να ρίξουμε ακόμη περισσότερο την κατανάλωση καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκτός από την χαρτογράφηση του κινητήρα, επηρεάζει και το κιβώτιο στην περίπτωση που είναι αυτόματο, επιλέγοντας κάθε φορά την υψηλότερη δυνατή σχέση που μπορεί να διατηρήσει το αυτοκίνητο σύμφωνα με την ταχύτητα που κινείται.

Δείτε ακόμη: Ταξίδι με αυτοκίνητο: Ποια είναι η ιδανική ταχύτητα για οικονομία;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...