Ελαστικά που «σφυρίζουν» στο παρκάρισμα: Είναι για πέταμα;

Το καλοκαίρι, τα λάστιχα των αυτοκινήτων «στριγγλίζουν» πολύ πιο εύκολα. Σημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγή;

  • -
  • -

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να προκαλούν διάφορους «περίεργους» ήχους στο αυτοκίνητό μας, που δεν συνηθίζουμε να ακούμε την άνοιξη ή τον χειμώνα. Το βεντιλατέρ στα φανάρια ή το σφύριγμα των ελαστικών, είναι δύο χαρακτηριστικοί ήχοι. Μάλιστα, τα ελαστικά δεν κάνουν θόρυβο μόνο υπό πίεση ή στο φρενάρισμα, αλλά σε πολύ φυσιολογικές κινήσεις, όπως η περιστροφή του τιμονιού για το παρκάρισμα. Αν όπως πραγματοποιούσατε ελιγμούς στάθμευσης ακούσατε το χαρακτηριστικό σφύριγμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πού οφείλεται το σφύριγμα των ελαστικών;

Το καλοκαίρι, η άσφαλτος έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σαφώς πιο υψηλές από του αέρα. Το υλικό της, αλλά και το μαύρο χρώμα, ελκύει τη θερμότητα, η οποία μεταδίδεται στα ελαστικά του αυτοκινήτου μας. Όταν η γόμα των ελαστικών είναι ζεστή, μαλακώνει και από εκεί προέρχεται ο χαρακτηριστικός ήχος.

Δείτε ακόμη: Φεύγεις για διακοπές; 5 έλεγχοι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις

Άρα όχι, τα λάστιχα που σφυρίζουν δεν είναι για πέταμα. Απλώς, λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία. Εννοείται όμως, ότι υπάρχει πάντα η περίπτωση τα λάστιχά σας να χρειάζονται έτσι κι αλλιώς αντικατάσταση. Ένα παλιό, φθαρμένο ελαστικό προκαλεί θόρυβο πιο εύκολα, οπότε είναι ένας καλός λόγος για να δείτε πόσο πέλμα τους απομένει. Αν βρίσκονται στο όριό τους, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε.

Η χαμηλή πίεση ελαστικών προκαλεί σφύριγμα;

Φυσικά, υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να εξετάσετε: η πίεση των ελαστικών σας. Αν είναι χαμηλότερη από την προτεινόμενη, τότε το σφύριγμα είναι πιο έντονο. Στο πορτάκι της τάπας του ρεζερβουάρ ή στην πόρτα του οδηγού, υπάρχει ένα ταμπελάκι πάνω στο οποίο ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας αναγράφει τη σωστή πίεση ελαστικών, ανάλογα με τις διαστάσεις των τροχών και το φορτίο του οχήματος. Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας στα λάστιχά σας βρίσκεται στο σωστό επίπεδο. Άλλωστε, τα ξεφούσκωτα ελαστικά προκαλούν και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε με τη βενζίνη να βρίσκεται πάνω από τα 2 € ανά λίτρο. Δείτε εδώ τα προβλήματα που δημιουργεί η χαμηλή πίεση ελαστικών