Συντριβή Audi, BMW, Mercedes από την Tesla, ακόμα και στη Γερμανία!

Οι κάποτε κυρίαρχες γερμανικές εταιρείες πλέον υποκλίνονται στην Tesla στον τομέα των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και μέσα στην έδρα τους.

  • -
  • -

Στον αδυσώπητο αγώνα για την κυριαρχία στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, οι γίγαντες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας παλεύουν να συμβαδίσουν με τον αδιαμφισβήτητο με βάση τις πωλήσεις πρωτοπόρο, την Tesla.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδιά τους να επισκιάσουν την αμερικανική μάρκα και να κάνουν τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι εταιρείες αυτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως προβλήματα λογισμικού που οδηγούν σε καθυστερήσεις σε βασικά μοντέλα, καθώς και μειωμένες πωλήσεις στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά τους.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/20f14d9796932f758645d330356f9ae8.jpg

Το χάσμα μεταξύ των επιτευγμάτων της Tesla και των συνδυασμένων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου Volkswagen, της BMW, της Mercedes-Benz και της Porsche είναι εντυπωσιακό. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Tesla παρέδωσε το εντυπωσιακό νούμερο των 889.015 αυτοκινήτων, ξεπερνώντας τους Γερμανούς αντιπάλους της με σημαντική διαφορά. Η Tesla δεν κυριαρχεί μόνο στην κινεζική αγορά, αλλά και στη γερμανική, δηλαδή μέσα στην έδρα όλων αυτών των εταιρειών.

Δείτε ακόμα: Καινούργιο Tesla Model 3 με 18.500 ευρώ! Πού γίνεται αυτό το… θαύμα;

Αυξανόμενη πίεση στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Με την Tesla να ρίχνει επιθετικά τις τιμές για να ενισχύσει τον όγκο των πωλήσεων, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αγωνίζονται να ακολουθήσουν τον αδυσώπητο ρυθμό που θέτει ο πρωτοπόρος των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla έχουν εκτοξευθεί, διευρύνοντας το προβάδισμα έναντι του ομίλου Volkswagen κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a780db60e5d3a7a13da86454d95e0e74.jpg

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας κάποτε κυριαρχούσαν στην αγορά με την ικανότητά τους στην παραγωγή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων, επωφελούμενες από την ισχυρή τοπική αλυσίδα εφοδιασμού. Ωστόσο, η άνοδος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις, θέτοντας σε αμφισβήτηση το γνώριμο μότο "Vorsprung durch Technik" (πρόοδος μέσω της τεχνολογίας). Οι διαρθρωτικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδεινώνονται περαιτέρω από τις προκλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και οι υψηλές τιμές της ενέργειας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/03dce89d314600165ed2fc54fd6ba701.jpg

Η διαφαινόμενη απειλή για τις γερμανικές εταιρείες στην Κίνα

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη απειλή στην κινεζική αγορά. Κάποτε κυριαρχούσαν στο τμήμα των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, όμως τώρα υστερούν έναντι των τοπικών κινεζικών εμπορικών σημάτων, γνωστών για την παραγωγή προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων προσαρμοσμένων στις τοπικές προτιμήσεις. Η επείγουσα ανάγκη να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά ηλεκτρικά μοντέλα είναι αισθητή, καθώς τα οχήματα με μπαταρία αναμένεται να αποτελούν το 90% της κινεζικής αγοράς έως το 2030.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5e44a75b7fa894e30f3592ff7d84b623.jpeg

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχει ακόμα ελπίδα για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Το Model 3 που έχει μείνει απαράλλαχτο έξι χρόνια μετά το λανσάρισμά του και το γεγονός ότι η Tesla παρουσίασε το τελευταίο νέο μοντέλο της το 2020 (το Model Y), δημιουργούν, ίσως, ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ανταγωνιστές. Εξαιρούμε το Cybertrack καθώς για την ώρα θα απευθύνεται μόνο στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, οι εμπορικοί δασμοί και ο πόλεμος τιμών του κλάδου ενδέχεται να εμποδίσουν την είσοδο ορισμένων κινεζικών παικτών EV στην αγορά των ΗΠΑ, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για τις γερμανικές εταιρείες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/800ec208b63b14eab419f53a224f8853.jpg

Τα σχέδια των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών για την ηλεκτροκίνηση

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες επεξεργάζονται ενεργά τα σχέδιά τους γύρω από την ηλεκτροκίνηση και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι βασικές κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν είναι να μειώσουν το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες σε αυτά. Η Volkswagen, για παράδειγμα, στοχεύει στην παραγωγή ενός συμπαγούς αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου με τιμή κάτω των 25.000 ευρώ, θέλοντας να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό. Η Mercedes σχεδιάζει να παρουσιάσει στις ΗΠΑ μια ηλεκτρική έκδοση της CLA, του μικρότερου από τα sedan που διαθέτει στην γκάμα της, ενώ η BMW εστιάζει στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα Neue Klasse, με την οποία περιμένει ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος των μπαταριών, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την αυτονομία και την ταχύτητα φόρτισης σε σύγκριση με τα σημερινά μοντέλα.

Θα γυρίσει το παιχνίδι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι οι πλατφόρμες των ηλεκτρικών οχημάτων επόμενης γενιάς από τις γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, ειδικά στην κινεζική αγορά. Ωστόσο, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν τα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποτελέσουν πρόκληση για την κυριαρχία της Tesla.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/82940cd5594d79941fd4d44fcfcf34ba.jpg

Εν κατακλείδι, ο αγώνας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σκληρός και η κυριαρχία της Tesla θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενώ ο ανταγωνισμός είναι έντονος, οι γερμανικές εταιρείες επεξεργάζονται σχέδια ηλεκτροκίνησης και καινοτόμες στρατηγικές για να καλύψουν το χαμένο έδαφος και δεν αποκλείεται τελικά να τα καταφέρουν. Το μέλλον της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει αβέβαιο και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν οι γίγαντες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα βρουν τον τρόπο να αντιδράσουν και να αλλάξουν την εις βάρος τους κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...