Νέο μοντέλο Tesla: Πόσο πιθανό είναι και πότε να το περιμένουμε;

Η Tesla έχει καταφέρει με μόλις τέσσερα μοντέλα να σαρώσει τις πωλήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κυρίως με το Model 3 και το Model Y. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποιο καινούριο μοντέλο και αν ναι, πότε;

  • -
  • -

Το πιο καινούριο μοντέλο στην γκάμα της Tesla είναι το Model Y, το οποίο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2019, ενώ οι πρώτες παραδόσεις έγιναν ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2020. Έκτοτε η αμερικανική μάρκα δεν έχει βγάλει προς πώληση κάποιο άλλο αυτοκίνητο, όμως η εξέλιξη συνεχίζεται.

Γενικά η φιλοσοφία της μάρκας είναι να κάνει συνεχώς μικρές βελτιώσεις στα μοντέλα της, χωρίς να καταφεύγει σε μεγάλα εκτεταμένα facelift, όπως κάνουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Όσον αφορά τα facelift, αυτό φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξει καθώς υπάρχουν πολλές φήμες ότι το Model 3 θα ανανεωθεί σημαντικά. Αν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες φωτογραφίες, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα αλλάξει στο ηλεκτρικό sedan.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/75a106729f452a2e797f6c1db648ab85.jpg

Το (πιθανό) facelift του Model 3

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς φήμες, λοιπόν, οι αλλαγές θα αφορούν το τιμόνι που πλέον θα είναι steer-by-wire (το τιμόνι δεν θα έχει φυσική σύνδεση με τους τροχούς, αλλά θα στέλνει ηλεκτρικό σήμα ώστε αυτοί να στρίψουν). Ακόμα, λέγεται ότι θα αλλάξει ελαφρώς η σχεδίαση και μαζί αυτή των φωτιστικών σωμάτων, τα οποία θα είναι πλέον Matrix LED.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα: Έτοιμο το δεύτερο κατάστημα Tesla – Πού είναι; Πότε ανοίγει;

Στο εσωτερικό οι φήμες θέλουν την ύπαρξη RGB φωτισμού, ότι θα υπάρχει η επιλογή για κλασικό τιμόνι η yoke (απόρροια του steer-by-wire) και ότι θα τοποθετηθεί μία οθόνη μπροστά από τον οδηγό, παρόμοια με εκείνη που η εταιρεία τοποθετεί στο Model X. Η ονομασία αυτής της αναβάθμισης είναι project Highland και οι εκτιμήσεις σχετικά με την παρουσίασή είναι ιδιαίτερα αόριστες και καλύπτουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ανάλογα με την πηγή τοποθετείται κάπου ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2023 και το καλοκαίρι του 2024.

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστικά και μόνο φήμες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν όλες, μπορεί όμως και να μην επιβεβαιωθεί καμία.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/74779fed33739fa4a3e810cc1e9fe1ad.jpg

Cybertruck και Roadster

Όσον αφορά τον ερχομό κάποιου καινούριου μοντέλου από την Tesla, αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι το Cybertruck είναι κάθε μέρα και πιο κοντά στην έναρξη παραγωγής. Φυσικά το μοντέλο δεν προορίζεται για την Ευρώπη, οπότε για τους ευρωπαίους η απάντηση στην ερώτηση αν η Tesla θα φτιάξει καινούριο μοντέλο συνεχίζει να υφίσταται.

Μία άλλη πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι το Roadster, ένα μοντέλο στο οποίο ο Elon Musk αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2017 (Νοέμβριο). Η εξέλιξή του συνεχίζεται αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό. Τα όσα αναφέρει ο Musk κατά καιρούς αφήνουν να εννοηθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι άκρως εντυπωσιακό, όμως ακόμα είναι ασαφές πότε θα παρουσιαστεί και πότε θα αρχίσουν οι πωλήσεις του. Κατά συνέπεια, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ούτε το Roadster είναι η απάντηση στην ερώτηση αν θα υπάρξει νέο μοντέλο Tesla.

Βέβαια, ακόμα κι αν έβγαινε αύριο το Roadster, η τιμή του θα ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε να το αγοράσει το ευρύ κοινό. Έτσι, η ερώτηση για νέο μοντέλο Tesla θα είχε βρει απάντηση (τεχνικά), όμως όταν κάποιος αναρωτιέται, στην πραγματικότητα αυτό που εννοεί δεν είναι αν θα δούμε νέο μοντέλο Tesla γενικά, αλλά κάποιο πιο προσιτό μοντέλο Tesla.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9e8947add620cadbc3b6bec4125e13be.jpg

Νέο μοντέλο Tesla (προσιτό)

Ο Musk έχει φροντίσει να φουντώσει την κουβέντα γύρω από αυτό το θέμα, αφού έχει μιλήσει επανειλημμένα για το Tesla των 25.000 δολαρίων (23.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία). Μάλιστα, κάποια στιγμή ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί το 2023, αν και αυτό πλέον δείχνει αρκετά απίθανο να συμβεί (εκτός αν ο Elon μας επιφυλάσσει τόσο μεγάλη έκπληξη-ανατροπή).

Με βάση τα όσα ανακοινώνει κατά καιρούς η εταιρεία και τους τομείς που επιλέγει να δραστηριοποιηθεί, φαίνεται πως ακόμα κι αν κάποια στιγμή ήταν πρώτη προτεραιότητα το «φτηνό» Tesla, πλέον δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πλάνο έχει απορριφθεί, αλλά ότι δεν θα  το δούμε όσο σύντομα θα θέλαμε.

Κάπου εδώ το κείμενο μπαίνει σε προσωπικές εκτιμήσεις και λιγότερο σε όσα αναφέρονται κατά καιρούς ακόμα και ως φήμες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a298c8e5e04d02cd93af3dda2e0199fe.jpg

Γιατί θα αργήσει το «φτηνό» Tesla

Από οικονομοτεχνική σκοπιά η εταιρεία δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση γρήγορα, δεδομένου ότι το Model Y πρωτίστως και το Model 3 δευτερευόντως πουλάνε πάρα πολύ ικανοποιητικά, ενώ τα Model S και Model X επίσης σημειώνουν αξιόλογες πωλήσεις με βάση την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκουν.

Ακόμα, σε αυτήν τη φάση η εταιρεία πρέπει να οργανώσει τη γραμμή παραγωγής του Cybertruck. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει την παραγωγική ικανότητα άλλων κατασκευαστών, το να οργανώσει τη γραμμή παραγωγής για δύο καινούρια μοντέλα θα ήταν πολύ δύσκολο. Εκτός των παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Tesla Semi, τον τράκτορα που έχει ξεκινήσει ήδη να παράγει η αμερικανική μάρκα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6baf738cdd565169df0f8fd0d722315b.jpg

Επιπλέον, ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βγαίνουν από τα εργοστάσια και απασχολεί όλους τους κατασκευαστές (σε διαφορετικό βαθμό τον καθένα) είναι η διαθεσιμότητα μπαταριών. Για να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος η Tesla κατασκευάζει δικό της εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου. Το λίθιο από αυτό το εργοστάσιο θα επαρκεί για 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα/έτος, όμως πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και μετά να φτάσει σε πλήρη ρυθμό παραγωγής. Σίγουρα αυτή η κίνηση από μόνη της δεν είναι αρκετή, όμως έρχεται να προστεθεί στις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται για επεξεργασία λιθίου και κατασκευή περισσότερων μπαταριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο φεύγουμε από τις εκτιμήσεις και μπαίνουμε πλέον στη σφαίρα των υποθέσεων.

Πότε θα δούμε το νέο μοντέλο Tesla (το «φτηνό»);

Η πορεία μέχρι το νέο μοντέλο Tesla (το «φτηνό»), λοιπόν, προϋποθέτει την κανονικοποίηση της παραγωγής του Cybertruck και την αύξηση της διαθεσιμότητας μπαταριών παγκοσμίως. Κάπου εκεί ανάμεσα, θα πρέπει να περιμένουμε τι θα γίνει και με το Roadster.

Με όλα αυτά υπόψη, θεωρητικά μέχρι το 2025 (ή 2026) θα έρθει η σχετική ανακοίνωση από τον Musk. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στην μέχρι τώρα πορεία της Tesla, από τη στιγμή της αποκάλυψης μέχρι την έναρξη πωλήσεων μεσολαβεί μεγάλο διάστημα.

Θέλοντας να είμαστε αισιόδοξοι, δεδομένου ότι με τα χρόνια οι διαδικασίες στην εταιρεία αποκτούν καλύτερη ροή, θα υποθέσουμε ότι το πρώτο «φτηνό» Tesla θα παραχθεί το 2026 (ή το 2027). Κρίνοντας από το παρελθόν, η διάθεσή του θα γίνει αρχικά στην Αμερική και μετά θα ακολουθήσει η Ευρώπη, οπότε στην Ελλάδα μάλλον θα το δούμε προς το 2027 (χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει και το 2028).

tesla-model2-model-2

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι πάει πολύ μακριά το πλάνο, όμως είναι δύσκολο οι τιμές των μπαταριών να πέσουν με τέτοιο ρυθμό ώστε το Tesla των 25.000 δολαρίων να αρχίσει παραδόσεις στους πελάτες πριν το 2026. Ακόμα και αν δούμε το BYD Dolphin, ένα από τα καλύτερα τιμολογημένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, στη βασική έκδοση με την μπαταρία των 44,9 kWh και κινητήρα 95 ίππων κοστίζει σχεδόν 30.000 ευρώ (και θυμίζουμε ότι τα 25.000 δολάρια είναι 23.000 ευρώ).

Η τελική απάντηση στο πραγματικό ερώτημα για το νέο μοντέλο Tesla

Όπως είπαμε, η πραγματική ερώτηση δεν αφορά το νέο μοντέλο Tesla, αλλά το προσιτό μοντέλο Tesla. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, λοιπόν, είναι ότι σίγουρα υπάρχει στα πλάνα της εταιρείας, όμως η στιγμή που θα το δούμε να κυκλοφορεί στους δρόμους είναι λίγο πιο μακριά από όσο περιμένουν πολλοί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...