Μπλόκο σε διαφημίσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων Hyundai & Toyota στη Βρετανία

«Καμπανάκι» χτύπησαν στη βρετανική Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων οι διαφημίσεις των Hyundai Ioniq 5 και Toyota bZ4X, μετά από καταγγελίες για παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

  • -
  • -

Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) έκρινε τις δύο εταιρείες ένοχες για παραπλάνηση των καταναλωτών με υπερβολικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις ταχύτητες φόρτισης και τη διαθεσιμότητα σημείων ταχείας φόρτισης. Οι απαγορεύσεις έρχονται ως αποτέλεσμα καταγγελιών που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενα άτομα, τα οποία αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των διαφημιζόμενων ισχυρισμών σε πραγματικά σενάρια.

Οι καταγγελίες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την εφικτότητα αυτών των χρόνων φόρτισης σε πραγματικές συνθήκες και αμφισβήτησαν επίσης τη διαθεσιμότητα σημείων ταχείας φόρτισης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5ade106aaf5d9ba48c2897a2ba80e259.jpg

Υποστηρίχθηκε ότι οι διαφημιζόμενοι χρόνοι φόρτισης ήταν μη ρεαλιστικοί και δεν λάμβαναν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος και η ηλικία της μπαταρίας, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον πραγματικό χρόνο φόρτισης.

Δείτε ακόμα: Φορτιστής ή ταχυφορτιστής: Ποια είναι η διαφορά τους;

Ποια μοντέλα των Hyundai και Toyota διαφημίζονταν;

Η καμπάνια της Toyota αφορούσε το bZ4X και ισχυριζόταν ότι μπορούσε να φορτιστεί στο 80% μέσα σε περίπου 30 λεπτά χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή ισχύος 150 kW. Αντίστοιχα, η καμπάνια της Hyundai προωθούσε το Ioniq 5, δηλώνοντας ότι μπορούσε να φορτιστεί από το 10% στο 80% σε μόλις 18 λεπτά με χρήση ταχυφορτιστή ισχύος 350 kW. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες παραδέχθηκαν ότι αυτοί οι παραπάνω χρόνοι φόρτισης ήταν υπό ιδανικές συνθήκες και δεν αντανακλούσαν ρεαλιστικά σενάρια.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fd676f47b4167ca9e38825e3bb9676fe.JPG

Η Toyota εξήγησε ότι η έλλειψη ακριβών πληροφοριών σχετικά με τους φορτιστές 150 kW από το Zap Map, μια πλατφόρμα που εμφανίζει τις θέσεις των σημείων φόρτισης, ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στους παραπλανητικούς ισχυρισμούς της εκστρατείας της. Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) έδωσε εντολή και στις δύο εταιρείες να μην παραπλανούν τους οδηγούς σχετικά με τους χρόνους φόρτισης της μπαταρίας σε μελλοντικές διαφημίσεις.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ASA απαγορεύει διαφημίσεις που σχετίζονται με διαφημιστικούς ισχυρισμούς για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενισχύοντας τη σημασία του ακριβούς και διαφανούς μάρκετινγκ στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Συνολικά, η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη οι κατασκευαστές αυτοκινήτων να παρέχουν ακριβείς και ρεαλιστικές πληροφορίες στους καταναλωτές, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ενώ υπάρχει πρόοδος, αυτές οι κινήσεις την κάνουν να μη φαίνεται

Όλες οι εταιρείες, σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν ανήκουν, προσπαθούν να δείξουν ότι τα καταφέρνουν όσο γίνεται καλύτερα. Στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνολικά αυτό ισχύει, δεδομένου του πόσο γρήγορα προχωρά η σχετική έρευνα, με αποτέλεσμα η αυτονομία και η ταχύτητα φόρτισης να βελτιώνονται συνεχώς, με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Είναι κρίμα, λοιπόν, για να γραφτούν κάποια λίγα λεπτά καλύτεροι χρόνοι φόρτισης ή κάποια λίγα km μεγαλύτερης αυτονομίας στις διαφημίσεις, να αμαυρώνεται συνολικά η βιομηχανία ή έστω τα ονόματα των κατά περίπτωση εμπλεκόμενων εταιρειών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...