Νέες Ferrari SF90 XX Stradale και Spider: Υβριδικά 1.030 ίππων, για πίστα και δρόμο

Με μόλις 799 μονάδες για την «κλειστή» και 599 για την «ανοιχτή», οι νέες ειδικές εκδόσεις του κορυφαίου υβριδικού από το Maranello σίγουρα θα αποτελέσουν πόθο πολλών συλλεκτών.

  • -
  • -

Η Ferrari μόλις αποκάλυψε τις άκρως ειδικές και ακόμη ισχυρότερες ειδικές εκδόσεις της SF90. Με τίτλους SF90 XX Stradale και SF90 XX Spider, πρόκειται για την κλειστή και ανοιχτή έκδοση της σκληροπυρηνικής εξέλιξης του υβριδικού μοντέλου της μάρκας. Με τα προηγούμενα μοντέλα που έφεραν τα γράμματα XX στον τίτλο τους να διατίθενται αποκλειστικά για χρήση σε πίστα, οι νέες XX εκδόσεις της SF90 κάνουν την διαφορά.

Αυτό γιατί τόσο η Stradale αλλά και η Spider, θα είναι τα πρώτα μοντέλα XX που θα μπορούν να κινηθούν νόμιμα σε δημόσιο δρόμο. Σε περίπτωση που αυτή η πληροφορία από μόνη της φτάνει για να σας δελεάσει να αποκτήσετε την δική σας SF 90 XX, να αναφέρουμε πως θα κατασκευαστούν μόλις 799 Stradale και 599 Spider.

Ίδιο κινητήριο σύνολο αλλά περισσότερη δύναμη

Και τα δύο μοντέλα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον V8 των 4 λίτρων με τα δύο turbo, ο οποίος συνδυάζεται με τρεις ηλεκτροκινητήρες – δύο στον εμπρός άξονα και έναν μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Η ισχύς στην προκειμένη περίπτωση έχει αυξηθεί όμως, αγγίζοντας πλέον τους 1.030 ίππους , αντί για τους 1.000 της «απλής» έκδοσης.

2

Από μόνος του, ο V8 στην SF90 XX Stradale αποδίδει 796 ίππους αντί για 779 που είχαμε στην SF90. Ο κινητήρας διαθέτει νέα έμβολα, διαφοροποιήσεις στο θάλαμο καύσης αλλά και στους αγωγούς εισαγωγής και εξαγωγής. Η εισαγωγή βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην καμπίνα ώστε να μεταφέρει στο εσωτερικό περισσότερο τον ήχο του κινητήρα. Οι μηχανικοί αφαίρεσαν επίσης το δευτερεύον σύστημα αέρα μειώνοντας έτσι το βάρος κατά 3,5 κιλά.

Οι ηλεκτροκινητήρες είναι και αυτοί αναβαθμισμένοι για να αποδώσουν συνολικά 232 ίππους έναντι των 220 που είχαμε πριν. Η χωρητικότητα της μπαταρίας πάλι παραμένει στις 7,9 kWh, αφήνοντας έτσι ίδια και την αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία η οποία αγγίζει τα 25 km. H τελική ταχύτητα στη λειτουργία EV παραμένει επίσης ίδια στα 135 km/h.

3

Μία νέα επιπλέον λειτουργία ώθησης από τα ηλεκτρικά μοτέρ όταν η SF90 XX βρίσκεται στο πρόγραμμα Qualifying, παρέχει περισσότερη ισχύ όταν το αυτοκίνητο βγαίνει από μια στροφή. Η Ferrari ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μειώνει τον χρόνο που κάνει η SF90 XX στο Fiorano κατά 0,25 sec. Η μπαταρία όταν είναι πλήρως φορτισμένη μπορεί να πραγματοποιήσει την παραπάνω ενέργεια έως και 30 φορές.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε τη Ferrari Purosangue [video]

Το κιβώτιο ταχυτήτων εξακολουθεί να είναι διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων. Το αναθεωρημένο λογισμικό προσθέτει θόρυβο κατά την αλλαγή σχέσεων, παρόμοιο με τον ήχο της εξάτμισης όταν το πόδι σηκώνετε από το γκάζι σε υψηλές στροφές.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τα δύο μοντέλα ολοκληρώνουν το 0-100 km/h σε μόλις 2,3 sec και φτάνουν έως τα 320 km/h.

43

Πιο εστιασμένη σε κάθε της πτυχή

Η SF90 XX Stradale έχει βελτιωμένο σύστημα πέδησης με ανασχεδιασμένες μπροστινές δαγκάνες για καλύτερη ψύξη, ενώ οι πίσω δισκόπλακες έχουν φτάσει τα 390 mm. Το νέο ABS EVO συνεργάζεται με τον αισθητήρα 6W-CDS για να υπολογίζει την ταχύτητα του οχήματος και στη συνέχεια να υπολογίζει τη σωστή κατανομή πέδησης.

Οι εντυπωσιακές αλλαγές που συναντάμε στο αμάξωμα και την εμφάνιση δεν έχουν φυσικά ως μόνο σκοπό το θεαθήναι. Μόνο η μεγαλύτερη εμπρός αεροτομή μπορεί να παράγει πάνω από 45 kg κάθετης δύναμης περισσότερα από την απλή SF90 στα 250 km/h.

5

Στο πίσω μέρος, τα νούμερα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, ενώ σύμφωνα με την Ferrari πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της μετά την F50 που χρησιμοποιεί σταθερή αεροτομή. Συνολικά, οι αλλαγές στο αμάξωμα έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή 530 κιλών κάθετης δύναμης στα 250 km/h.

Δείτε ακόμη: Video: 3χρονος Τούρκος ντριφτάρει με Ferrari 1.000 ίππων!

Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι σημαντικά λιγότερες, με έναν συνδυασμό alcantara και ανθρακωνήματος να συντελεί την μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας. Tέλος, όσον αφορά την SF90 XX Spider, η μόνη και βασικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με την Stradale, εκτός από το ότι η οροφή της μπορεί να ανοίξει σε 14 sec, είναι ότι μερικές εισαγωγές αέρα που βρίσκονταν πίσω από την καμπίνα έχουν θυσιαστεί στο βωμό της ανοιχτής οροφής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...