Ποια συστήματα ασφάλειας θα έχουν όλα τα αυτοκίνητα το 2024;

Η ευρωπαϊκή ένωση αποφάνθηκε πως μία σειρά από συστήματα ασφάλειας θα είναι υποχρεωτικά σε όλα τα μοντέλα από το 2024

  • -
  • -

Μπορεί στην κορυφή της ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών ρύπων, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν την απασχολεί η οδική ασφάλεια. Μετά από σχετικό ψήφισμα, η επιτροπή αποφάσισε πως από τον Ιούλιο του 2024 μία σειρά από συστήματα υποβοήθησης θα είναι υποχρεωτικά για κάθε μοντέλο που θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Μετά από έρευνες έχει προκύψει πως τα περισσότερα ατυχήματα είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας του οδηγού, πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας στη μείωση των ατυχημάτων.

Έτσι, από τον Ιούλιο του 2024 υποχρεωτικά θα είναι μία σειρά από συστήματα, όπως αυτό του εντοπισμού κόπωσης του οδηγού, της αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας, ελέγχου του επιπέδου αλκοόλ για τον οδηγό, αλλά και… «μαύρο κουτί»! Ναι, πρόκειται για το ίδιο σύστημα που μέχρι σήμερα συναντάγαμε μόνο στα αεροπλάνα. Ας δούμε αναλυτικά τα σημαντικότερα από αυτά. 

Δείτε ακόμη: Πόσο πιο ακριβή είναι η επισκευή ενός καινούργιου αυτοκινήτου; 

  • Αναβαθμισμένο ADAS: Από το 2024 τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να διαθέτουν το σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, την προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, αλλά προειδοποίησης κόπωσης του οδηγού.
  • Προστασία πεζών και δικυκλιστών: Όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι ακόμα πιο ασφαλή απέναντι σε πεζούς αλλά και χρήστες δικύκλων. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένο με νέες κάμερες και σένσορες που θα τους εντοπίζουν, αλλά και αυτόματο φρενάρισμα για πρόληψη της σύγκρουσης.
  • Υψηλότερα στάνταρ στις δοκιμές πρόσκρουσης: Οι προδιαγραφές για τις δοκιμές πρόσκρουσης άλλαξαν, περιλαμβάνοντας νέα ανθρωποειδή ομοιώματα για δοκιμές πρόσκρουσης. Θα μπορούν να εξετάζονται ακόμα περισσότεροι παράμετροι κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, και συγκεκριμένα σε διάφορα σημεία του σώματος.

  • Intelligent Speed Assistant (ISA): Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσθήκη του συγκεκριμένου συστήματος σε όλα τα αυτοκίνητα, και ιδιαίτερα η εφαρμογή του. Πρόκειται για το γνωστό σύστημα αναγνώρισης των ορίων ταχύτητας, το οποίο και προειδοποιεί τους οδηγούς σε περίπτωση που το έχουν ξεπεράσει. Αυτή είναι η μία περίπτωση, αφού υπάρχουν και συστήματα που αυτόματα μειώνουν την ταχύτητα του οχήματος και την προσαρμόζουν σύμφωνα με το όριο.
  • Μαύρο κουτί: Όλα τα νέα αυτοκίνητα που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2024 θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με το γνωστό σύστημα που μέχρι πρότινος συναντάγαμε συνήθως στα αεροπλάνα. Θα διαθέτει έναν συλλέκτη δεδομένων, ο οποίο και θα καταγράφει τα πάντα στην περίπτωση ενός ατυχήματος. Αυτά θα χρησιμοποιούνται τόσο για την διερεύνηση των ατυχημάτων, όσο και για την εξέλιξη-βελτίωση των συστημάτων ασφάλειας.
  • Προειδοποίηση κούρασης οδηγού: Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να μετρήσει το επίπεδο κούρασης του οδηγού μέσω των κινήσεων των χεριών και των ματιών του οδηγού. Όταν εντοπίσει κάτι τέτοιο, μέσω ενός χαρακτηριστικού ήχου αλλά και ενός γραφικού στην οθόνη προτείνει να κάνει ένα διάλλειμα.
  • Αλκοολόμετρο: Από το 2024 όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση για τη σύνδεση συσκευής μέτρησης αλκοόλ του οδηγού. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν συστήματα που δεν θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ξεκινήσει στην περίπτωση που ο οδηγός έχει ξεπεράσει το όριο.  
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...