Τράκαρες με καινούργιο αυτοκίνητο; Πόσο πιο ακριβή και δύσκολη είναι η επισκευή

Τα νέα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά ασφαλή σε σχέση με τα παλαιότερα. Όμως το κόστος της επισκευής τους, όπως και το επίπεδο δυσκολίας, έχει εκτοξευτεί.

  • -
  • -

Οι κατασκευαστές έχουν εμπλουτίσει τα καινούρια αυτοκίνητα με κάθε λογής τεχνολογία, γεγονός που έχει αυξήσει κατακόρυφα τα επίπεδα ασφάλειας. Τα συστήματα υποβοήθησης είναι δεκάδες, γεγονός που εκτιμούν οι περισσότεροι οδηγοί. Ωστόσο, όλα αυτά τα αξεσουάρ, έχουν πολύ μεγάλο κόστος μετά από ατύχημα.

Όπως αναφέρει το ινστιτούτο IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις ΗΠΑ, όλες αυτές οι τεχνολογίες ασφαλείας είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστούν μετά από σύγκρουση και απαιτούν επιπλέον χρήματα. Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ειδικά οι κάμερες και οι αισθητήρες που παρέχουν δεδομένα για την πρόληψη ατυχημάτων, προκαλούν προβλήματα στους κατόχους των οχημάτων, αφού λάβουν το αυτοκίνητο από το συνεργείο.

synergeia

Οι μηχανικοί δυσκολεύονται πολύ να επαναφέρουν όλα αυτά τα συστήματα στην αρχική τους κατάσταση, με τα προβλήματα και το κόστος να βαραίνουν τους κατόχους, καθώς αναγκάζονται να επιστρέψουν ξανά και ξανά στο συνεργείο για να λύσουν τις όποιες δυσλειτουργίες.

«Οι περισσότεροι από τους 3.000 ιδιοκτήτες με τους οποίους επικοινωνήσαμε είπαν ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να επισκευάσουν τα συστήματα υποβοήθησης. Για τους υπόλοιπους όμως, τα προβλήματα δεν έλεγαν να σταματήσουν. Μάλιστα, ορισμένοι ανέφεραν πως αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επισκευή τουλάχιστον 2 φορές», τόνισε η Alexandra Mueller, ανώτερο στέλεχος του IIHS.

synergeia

Παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται μετά από ατύχημα, η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών ανέφερε ότι θα αγόραζε ξανά ένα όχημα εξοπλισμένο με προηγμένες τεχνολογίες και οι περισσότεροι ήταν ικανοποιημένοι με το κόστος, όπως υποστήριξε η κυρία Mueller.

Στο παρμπρίζ το εντονότερο πρόβλημα

Με βάση τα ευρήματα του IIHS, περίπου τα 2/3 αυτών που χρειάζονταν αντικατάσταση παρμπρίζ, ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα στη συνέχεια με τις τεχνολογίες ασφάλειας του οχήματός τους, εφόσον οι κάμερες και αισθητήρες είναι τοποθετημένα εκεί.

Αυτό συμβαίνει διότι κάθε φορά που ένας αισθητήρας ή μια κάμερα αφαιρείται ή αντικαθίσταται, απαιτείται ρύθμιση. Οπότε αν αλλαχθεί το παρμπρίζ, οι μηχανικοί πρέπει να έχουν τη γνώση, την εκπαίδευση και τον ειδικό εξοπλισμό για να επαναφέρουν τις τεχνολογίες, κάτι το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει.

synergeia

Δείτε ακόμη: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα της χρονιάς

Τα καλά νέα είναι ότι, ειδικά η τεχνολογία αναγνώρισης και αποφυγής σύγκρουσης αποδεικνύεται αξιόπιστη όταν δεν απαιτούνται επισκευές ή αντικατάσταση παρμπρίζ. Οι οδηγοί δείχνουν να εμπιστεύονται απόλυτατις νέες τεχνολογίες, αφού μόλις το 5% αυτών που αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την επισκευή, είπαν ότι δεν θα αγόραζαν άλλο όχημα με παρόμοια συστήματα.

Πηγή: IIHS

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...