Ρεκόρ στις 2 ρόδες: Ποια χώρα της Ευρώπης έχει 35.000 km ποδηλατόδρομους;

Υπάρχει μία χώρα η οποία είναι ο παράδεισος του ποδηλάτου, καθώς έχει ένα τεράστιο δίκτυο ποδηλατόδρομων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να προτιμούν αυτό το μέσο έναντι του αυτοκινήτου ή ακόμα και των ΜΜΜ.

  • -
  • -

Η Ολλανδία είναι παράδεισος για τους ποδηλάτες, με το 36% των Ολλανδών να επιλέγουν το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς. Αυτή η προτίμηση του ποδηλάτου έναντι του αυτοκινήτου και των δημόσιων συγκοινωνιών μπορεί να αποδοθεί στην εντυπωσιακή ποδηλατική υποδομή και το επίπεδο τοπίο της χώρας. Με μικρές αποστάσεις μετακίνησης ακόμη και μεταξύ πόλεων, η ποδηλασία είναι ένας αποτελεσματικός και βολικός τρόπος μετακίνησης.

Η ιστορία του ποδηλάτου στην Ολλανδία

Η ποδηλασία έγινε για πρώτη φορά δημοφιλής στην Ολλανδία στα τέλη του 19ου αιώνα, και μέχρι το 1911, οι Ολλανδοί κατείχαν περισσότερα ποδήλατα ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος. Σήμερα, με πληθυσμό λίγο πάνω από 17,44 εκατομμύρια ανθρώπους, η χώρα διαθέτει 22,9 εκατομμύρια ποδήλατα, ή 1,3 ποδήλατα ανά κάτοικο, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

podilato-podilatodromos

Οι ατέλειωτοι ποδηλατόδρομοι της Ολλανδίας

Οι Κάτω Χώρες διαθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που συνδέει πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά. Το Εθνικό Ποδηλατικό Δίκτυο της Ολλανδίας είναι μια σειρά από ποδηλατοτουριστικά μονοπάτια που φτάνουν σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καλύπτοντας πάνω από 35.000 χιλιόμετρα, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του συνολικού οδικού δικτύου της χώρας. Ενώ ορισμένοι ποδηλατόδρομοι είναι για χρήση αποκλειστικά από ποδήλατα, άλλοι μοιράζονται το δρόμο με τα αυτοκίνητα, αν και αυτοί συνήθως έχουν χαμηλό όριο ταχύτητας.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Βρήκαμε το μοναδικό ποδήλατο υδρογόνου που κυκλοφορεί στην Αθήνα

Υπάρχουν ειδικοί χάρτες για ποδήλατα

Για όσους ενδιαφέρονται για την ποδηλασία στις Κάτω Χώρες, υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι ποδηλατικών χαρτών. Οι χάρτες διαδρομών χρησιμοποιούνται συνήθως για διακοπές και δείχνουν πληροφορίες για τη διαδρομή και όχι τη γενική τοπογραφία.

Οι εθνικοί χάρτες καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα, με σημάνσεις και σύμβολα που υποδεικνύουν ποδηλατοδρόμους και ποδηλατικές διαδρομές μεγάλων αποστάσεων. Αυτοί οι χάρτες είναι ιδανικοί για ποδηλασία σε άγνωστους οικισμούς και για χρήση σε διάφορες περιοχές. Επιπλέον, οι διαδικτυακές εφαρμογές και οι εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε, όπως το OpenStreetMap, παρέχουν βολικές επιλογές για την πλοήγηση σε ποδηλατικές διαδρομές.

podilato-ollandia-podilatodromos

Με την ολοκληρωμένη ποδηλατική υποδομή των Κάτω Χωρών και την προτίμηση των ποδηλάτων έναντι των αυτοκινήτων, δεν είναι περίεργο που η χώρα έχει αποκτήσει τη φήμη κορυφαίου ποδηλατικού προορισμού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...