Αποκλειστικό: Βρήκαμε το μοναδικό ποδήλατο υδρογόνου που κυκλοφορεί στην Αθήνα

Η νέα λύση μετακίνησης που αναδύεται είναι το υδρογόνο. Εμείς βρήκαμε το πρώτο ποδήλατο που κάνει βόλτες στους δρόμους της Αθήνας!

  • -
  • -

Σήμερα η κυρίαρχη τάση στις μετακινήσεις είναι το ρεύμα. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, scooter, πατίνια και ποδήλατα γεμίζουν κάθε μέρα τους δρόμους. Ωστόσο ήδη έχει αρχίσει να γίνει έντονα κουβέντα για το υδρογόνο, ως μία λύση που συνδυάζει τα καλύτερα από δύο κόσμους. Τους μηδενικούς ρύπους της ηλεκτροκίνησης και την ευκολία του άμεσου ανεφοδιασμού που έχουν τα υγρά καύσιμα.

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα υπάρχει ένα ποδήλατο το οποίο χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση και καταναλώνει υδρογόνο. Εμείς το βρήκαμε και μάθαμε τα πάντα γι’ αυτό.

Πού βρίσκεται το ποδήλατο υδρογόνου

Ο χρήστης του ποδηλάτου είναι ο Κώστας Βαφειάδης, δήμαρχος του Δήμου Βριλησσίων και πρόεδρος του οργανισμού Ecocity. Στη συνάντηση που είχαμε μαζί του μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε τα πάντα για αυτό το ποδήλατο και πώς είναι να κυκλοφορείς καθημερινά με κάτι τόσο πρωτοποριακό.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a8bc37b38f5c08777ba0bc9c557a5006.jpg

Πώς λειτουργεί το ποδήλατο υδρογόνου

Όλα ξεκινούν από το ηλεκτρικό μοτέρ που βρίσκεται στον πίσω άξονα. Η ισχύς του είναι 250 W και προσφέρει υποβοήθηση μέχρι και την ταχύτητα των 25 km/h. Το μοτέρ λειτουργεί με ρεύμα, όπως και σε ένα συνηθισμένο ηλεκτρικό ποδήλατο, όμως η ενέργεια εδώ παράγεται από την ένωση του υδρογόνου με το οξυγόνο του αέρα. Στο κάτω μέρος του ποδηλάτου διακρίνονται εύκολα κάποια ανοίγματα, τα οποία είναι για την ψύξη καθώς πρόκειται για σύστημα αερόψυκτο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c659f5d34eb9a035fbd9f10caf044809.jpg

Η διαδικασία της παραγωγής ενέργειας γίνεται σε μία ενεργειακή κυψέλη (fuel cell) η οποία χρησιμοποιεί το υδρογόνο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε ειδική μπουκάλα στον σκελετό του ποδηλάτου. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την ένταση της υποβοήθησης μέσω ενός περιστρεφόμενου τμήματος στο δεξί χερούλι,ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζει κάποιος το γκάζι σε μία μοτοσυκλέτα.

Δείτε ακόμαΠοιες εταιρείες φτιάχνουν αυτοκίνητα υδρογόνου;

Η ένταση της υποβοήθησης αντικατοπτρίζεται σε ένα αναλογικό γραφικό, το οποίο μεταβάλλεται. Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι απαιτείται η μέγιστη υποβοήθηση όταν υπάρχει έντονη ανηφόρα, ενώ σε μέρη με μικρότερες κλίσεις θα ζητηθεί μικρότερη υποβοήθηση.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/63f99d5dd56114da0c63e60b4e23fef1.jpg

Πλήρης πληροφόρηση από μια οθόνη

Επιπλέον, στην κορυφή του τιμονιού υπάρχει μία οθόνη. Σε αυτή απεικονίζονται πλήθος πληροφοριών όπως η ταχύτητα κίνησης, ο χρόνος της διαδρομής, τα διανυθέντα km, οι θερμίδες που έχει καταναλώσει ο αναβάτης. Μέσω αυτής της οθόνης ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει και ένα από τα τρία προγράμματα λειτουργίας που διαθέτει το ποδήλατο (Sport, Normal και Tour).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d2768e8dc26a2bcc5aedc61b870c7d41.jpg

Πώς ανεφοδιάζεται με υδρογόνο και πόσο κοστίζει;

Το ποδήλατο έχει προέλθει από μετασκευή ενός ηλεκτρικού, στο πλαίσιο της δημιουργίας του πρώτου σταθμού υδρογόνου ο οποίος βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» (δείτε περισσότερα εδώ). Το κόστος του έφτασε τα 12.000 ευρώ και στην μετασκευή συμμετείχε και η ελληνική εταιρεία MES Energy. Προς το παρόν ο «Δημόκριτος» είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο το εν λόγω ποδήλατο μπορεί να ανεφοδιαστεί, με την διαδικασία να διαρκεί 2 έως 5 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το υδρογόνο που αποθηκεύεται στην μπουκάλα είναι αρκετό για την κάλυψη 150 km αν ο ανεφοδιασμός γίνει στα 200 bar και 200 km αν ο ανεφοδιασμός γίνει στα 300 bar.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f08202ae8161595ab9f41adb27056dcf.jpgΒασικό στοιχείο είναι ότι το ηλεκτρικό μοτέρ λειτουργεί πάντα ως υποβοήθηση και δεν έχει την ικανότητα να κινήσει μόνο του το ποδήλατο, οπότε ο αναβάτης πρέπει πάντα να κάνει πεντάλ.

Πώς σου φαίνεται η ιδέα ενός ποδηλάτου που είναι «πράσινο» όπως ένα ηλεκτρικό, φορτίζει σε μηδενικό χρόνο και σε βοηθάει να κάνεις πεντάλ πολύ πιο εύκολο σε δύσκολες συνθήκες όπως οι έντονες ανηφόρες;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...