Πάτρα-Πύργος: Πότε θα είναι έτοιμος ο αυτοκινητόδρομος – Πώς θα χρεώνονται τα διόδια [video]

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος 74,5 χλμ, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο της απόστασης και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια.

  • -
  • -

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής Ελλάδας θα ενωθούν με έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, τονώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της Ηλείας και της Πελοποννήσου γενικότερα. Η κατασκευή του οδικού άξονα πέρασε από «χίλια κύματα», ωστόσο, τα όποια θέματα και κυρίως οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή των κοινοτικών πόρων, διευθετήθηκαν, κι έτσι το έργο προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος επανεντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, γεγονός που μείωσε τη χρηματοδοτική επιβάρυνση του Δημοσίου κατά 80 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το κόστος των οκτώ εργολαβιών.

Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος

Το έργο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος μήκους 74,5 χλμ. ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου 2022. Η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του είναι 40 μήνες από την έναρξη της κατασκευής, ενώ για το τμήμα  Κάτω Αχαγιά – Πύργος μήκους 56 χλμ., προβλέπεται προθεσμία ολοκλήρωσης 36 μηνών από την έναρξη της κατασκευής.

pirgos

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις υποδομές, Γιώργο Καραγιάννη, ο οδικός άξονας θα δοθεί στην κυκλοφορία στις αρχές του 2025. Όσον αφορά στα διόδια, θα εγκατασταθεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας της νέας Πατρών-Πύργου, σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες. Στην περιοχή Χανάκια του τμήματος Αμαλιάδα – Πύργος, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το 40% του έργου και αντίστοιχα το 30% για το σύνολο του έργου, ώστε στα τέλη του 2024 να παραδοθούν τα πρώτα 56 χλμ.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του χρόνου διασύνδεσης των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, με ταυτόχρονη τη σημαντική μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων.

Αθήνα-Πύργος σε 2 ώρες και 45 λεπτά

Το έργο διαιρείται σε δύο υπο-έργα. Το πρώτο αφορά στη διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού σε τμήμα 13 χλμ. από το Μιντιλόγλι έως και την Κάτω Αχαΐα, ενώ το δεύτερο στην κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου μήκους 62 χλμ. με νέα χάραξη μέσω της κοιλάδας της Ήλιδας.

pirgos

Ανά κατεύθυνση θα υπάρχουν 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ με κεντρική διαχωρηστική νησίδα. Συνολικά, θα κατασκευαστούν 8 κόμβοι, 15 γέφυρες, 27 άνω και 37 κάτω διαβάσεις, καθώς και δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα).

Διαβάστε επίσης: Ο νέος δρόμος που θα κάνει το Λαμία–Πάτρα 1,5 ώρα

Εκτός από τον χρόνο ταξιδιού από την Πάτρα στον Πύργο θα μειωθεί και ο χρόνος από την Αθήνα μέχρι τον Πύργο, με τους οδηγούς των ΙΧ να καλύπτουν την απόσταση σε 2 ώρες και 45 λεπτά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...