ACEA: Οι τιμές των αυτοκινήτων με το Euro 7 θα αυξηθούν κατά 2.000 €

Η εφαρμογή του προτύπου Euro 7 θα επιφέρει «καπέλο» στο κόστος απόκτησης των νέων αυτοκινήτων κατά 2.000 €, αναφέρει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Τα νέα πρότυπα Euro 7 που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2022 περιλαμβάνουν ένα σύνολο κανόνων για την υποστήριξη ενός πιο πράσινου και υγιούς μέλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα αυτοκίνητα θα είναι πιο καθαρά σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα την κατάσταση σε πόλεις όπου τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι τα πρότυπα Euro 7 θα παρέχουν μείωση μόνο 4% στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) όταν θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2026 ή 2027 και μετά, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη θα λιγοστά. Το μόνο βέβαιο σε αυτή την περίπτωση, είναι πως η τιμή των αυτοκινήτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

acea

Η μέση τιμή ενός αυτοκινήτου θα αυξηθεί κατά 2.000 €

Η ACEA λέει πως μόλις το 10% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της ΕΕ το 2035, θα έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των προτύπων εκπομπών Euro 7. Παράλληλα, τονίζει ότι παρά τα ελάχιστα περιβαλλοντικά οφέλη, η πρόταση Euro 7 κινδυνεύει να ασκήσει περιττή οικονομική πίεση στους καταναλωτές και εκτροπή επενδύσεων από τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

Διαβάστε επίσης: Ακόμα ακριβότερα τα αυτοκίνητα λόγω του Euro 7-Θα κλείσουν εργοστάσια;

Με βάση εκτιμήσεις ορισμένων κατασκευαστών, η μέση τιμή καταναλωτή ενός νέου αυτοκινήτου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2.000 €, ασκώντας πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στους ευρωπαίους πολίτες που ήδη παλεύουν με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις.

acea

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του Euro 7

Η πρόταση αντικαθιστά και απλοποιεί τους προηγούμενους χωριστούς κανόνες εκπομπών για αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά (Euro 6) και φορτηγά και λεωφορεία (Euro VI). Οι κανόνες Euro 7 θέτουν όρια εκπομπών για όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, δηλαδή επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά, λεωφορεία και φορτηγά υπό ένα ενιαίο σύνολο κανόνων.

Δείτε εδώ τι είναι το πρότυπο Euro 7

Οι νέοι κανόνες είναι ουδέτεροι ως προς τα καύσιμα και την τεχνολογία, θέτοντας τα ίδια όρια ανεξάρτητα από το αν το όχημα χρησιμοποιεί βενζίνη, diesel, ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης ή εναλλακτικά καύσιμα.

Πηγή: ACEA

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...