Πόσοι φορτιστές μπαίνουν κάθε μέρα στην Ευρώπη - Τι περιμένουμε το 2030;

Με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει συνέχεια έδαφος, η ανάγκη για φορτιστές γίνεται ολοένα μεγαλύτερη. Τόσο, ώστε κάθε μέρα να μπαίνουν εκατοντάδες καινούριοι φορτιστές στην ΕΕ.

  • -
  • -

Η ανοδική πορεία των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, κομμάτι της οποίας αποτελεί η Ελλάδα, είναι αναμφισβήτητη. Φυσικά, η ηλεκτροκίνηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη φορτιστών.

Ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί σε αύξηση τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ, είναι οι επενδύσεις που έχουν γίνει ήδη στο δίκτυο φόρτισης. Πρόκειται για κινήσεις που έγιναν πολύ νωρίς και σε μεγάλη κλίμακα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/bbfe8156f1f23435c9ab14eb15f36379.jpg

Οι υποδομές πρέπει να προηγούνται των αναγκών – Ειδικά στην ηλεκτροκίνηση

«Οι υποδομές πρέπει να προηγούνται των αναγκών». Αυτή είναι η βασική συνθήκη που πρέπει να ικανοποιείται ώστε η ηλεκτροκίνηση να συνεχίσει την ανάπτυξή της, με την Ευρώπη να κάνει σοβαρές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δείτε ακόμα: Ελλάδα - Περισσότεροι οι φορτιστές ή τα βενζινάδικα;

Η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτές τις ενέργειες της Ευρώπης, είναι ο πάρα πολύ μεγάλος αριθμός των νέων φορτιστών που εμφανίζονται κάθε μέρα που περνάει στους δρόμους της, στοιχείο που κάνει συνεχώς ευκολότερη τη χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/60ebb8ebe1d95e2dfb8c284bbab772d9.jpg

Εντυπωσιάζει ο αριθμός των φορτιστών που μπαίνουν κάθε μέρα στην ΕΕ

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έχει επιτευχθεί είναι εντυπωσιακό, καθώς τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μπαίνουν 411 νέα σημεία φόρτισης κάθε μέρα στους δρόμους της ΕΕ. Αυτό το νούμερο το λέει ο ACEA, δηλαδή ο σύνδεσμος των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Πιο αναλυτικά, ο ACEA προχώρησε σε μία συνολική ανακοίνωση για την ηλεκτροκίνηση, όπου αναφέρει ότι το 2023 μπήκαν 150.000 νέα σημεία φόρτισης στην Ευρώπη. Κάπως έτσι, σήμερα η ΕΕ διαθέτει 630.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους της.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/10cdee9d1f47655814079ccf94de2208.jpg

Πόσοι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να μπουν τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ;

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μέχρι το 2030 πρέπει να υπάρχουν στην Ευρώπη 3,5 εκατομμύρια σημεία φόρτισης. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός εγκατάστασης πρέπει να αυξηθεί σε 410.000 νέα σημεία φόρτισης ανά έτος ή 1.123 κάθε μέρα.

Αντίθετα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, ο ACEA ανεβάζει τον απαιτούμενο αριθμό σημείων φόρτισης στα 8,8 εκατομμύρια με ορίζοντα το 2030. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό θα πρέπει να εγκαθίστανται 1,2 εκατομμύρια νέα σημεία φόρτισης κάθε χρόνο (περίπου 3.288 κάθε μέρα).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f8eb517b376a4564b28980af31373b1f.jpg

Οι φορτιστές έχουν αρχίσει να «βγάζουν τα λεφτά τους»

Σίγουρα τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός τοποθέτησης νέων σημείων φόρτισης θα αυξηθεί. Όσο περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν, τόσο θα γίνεται απόσβεση των επενδύσεων που έχουν γίνει για την εγκατάσταση των υπαρχόντων φορτιστών. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι επενδύσεις στις υποδομές φόρτισης θα τροφοδοτούνται από την ίδια την ηλεκτροκίνηση και δεν θα χρειάζεται να «καεί» χρήμα από άλλες πηγές. Ήδη σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι πιο παλιοί φορτιστές έχουν «βγάλει τα λεφτά τους», γεγονός που θα συμβαίνει όλο και συχνότερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...