Trip computer: Κλέβει ή σου λέει την αλήθεια;

Τελικά, δείχνει την πραγματική κατανάλωση βενζίνης το trip computer ή μας λέει απλώς τα νούμερα που… θέλουμε να βλέπουμε;

  • -
  • -

Πλέον, το trip computer ή αλλιώς, ο υπολογιστής ταξιδίου, δεσπόζει στο κέντρο του καντράν στα περισσότερα αυτοκίνητα. Οι οδηγοί θέλουν να βλέπουν την κατανάλωση βενζίνης ή πετρελαίου, προκειμένου να γνωρίζουν αν κινούνται οικονομικά. Όμως, πολλοί αμφιβάλλουν για τα αποτελέσματα του trip computer. Λέει όντως την αλήθεια ή εμφανίζει τα νούμερα που εμείς θέλουμε να δούμε; Χάρη σε μια έρευνα του American Automobile Association, μπορούμε να έχουμε αξιόπιστες απαντήσεις.

Πόσο ακριβείς είναι οι μετρήσεις του trip computer;

Ο αμερικανικός οργανισμός πραγματοποίησε δοκιμές σε διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων, των περισσότερων κατασκευαστών. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα trip computers, δεν κλέβουν σχεδόν καθόλου. Πιο συγκεκριμένα, η ένδειξη της μέσης κατανάλωσης στο καντράν απείχε από 0,0% έως 6,4% το μέγιστο, με τον μέσο όρο να είναι 2,3%. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι ελάχιστο στην πράξη, οπότε θεωρούμε ότι οι ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδίου είναι πραγματικές και μπορούμε να τον εμπιστευόμαστε για να δούμε πόσο καύσιμο καταναλώνει το αυτοκίνητό μας.

Οι μετρήσεις του American Automobile Association έγιναν σε συνθήκες εργαστηρίου και σε ράουλα, όχι σε δρόμο. Αυτό όμως, δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Να πούμε ότι η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποκλίσεων στο trip computer εμφανίζεται εντός πόλης, καθώς εκεί γίνονται περισσότερες αυξομειώσεις στην κατανάλωση. Σε συνθήκες ταξιδιού, ακόμη και τα trip computers με το μεγαλύτερο σφάλμα, έδειχναν τα πραγματικά νούμερα.

Πόσο ακριβής είναι η πρόβλεψη αυτονομίας του αυτοκινήτου;

Σε δεύτερο στάδιο, αξιολογήθηκε η πρόβλεψη αυτονομίας που αναφέρει το trip computer. Εκεί, τα πράγματα είναι αλλιώς γιατί κάθε αυτοκίνητο χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού. Τα περισσότερα, κρατάνε μια τυπική μέση κατανάλωση των τελευταίων χιλιομέτρων και ανάλογα με την ποσότητα καυσίμου στο ντεπόζιτο, αναγράφουν πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις ακόμα. Αυτό που παρατήρησαν στις μετρήσεις όμως, είναι ότι η αυτονομία είναι πιο ακριβής όταν αδειάζει το ντεπόζιτο.

Δείτε ακόμη: Πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κάνεις με «0 km» αυτονομία; [video]

Στη φάση που το ρεζερβουάρ είναι γεμάτο, δεν έχει και καμία σπουδαία διαφορά αν γράψει ότι έχεις να κάνεις 740 ή 790 χιλιόμετρα. Όταν η δεξαμενή αδειάζει, όμως, έχει τεράστια σημασία να σου πει αν έχεις δυνατότητα να καλύψεις 70 ή 120 χιλιόμετρα. Φυσικά καλό είναι να μη φτάνουμε ποτέ εκεί, όμως οι περισσότεροι το έχουμε πάθει κάποιες φορές λόγω κακού προγραμματισμού. Εδώ, να προσθέσουμε πως όλοι οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε να δίνουν μια απαισιόδοξη πρόβλεψη. Αν για παράδειγμα, λέει ότι υπολείπονται 30 χιλιόμετρα αυτονομίας, το αυτοκίνητο δεν θα… μείνει στα 31 χιλιόμετρα. Συνήθως, μπορείς να καλύψεις αρκετά χιλιόμετρα ακόμη. Δεν προτείνουμε να το δοκιμάσει κανείς όμως!

Πηγή: American Automobile Association

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...