Μπαγκαζιέρα οροφής: Πόσο αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου στο ταξίδι;

Όταν χρειάζεσαι χώρο η μπαγκαζιέρα μπορεί να δώσει τη λύση, όμως σε πόση επιπλέον επιβάρυνση για την τσέπη σου μεταφράζεται η χρήση της;

  • -
  • -

Η μπαγκαζιέρα οροφής είναι ένα αξεσουάρ το οποίο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. Όταν θέλουμε να μεταφέρουμε πολλά πράγματα και το πορτ-παγκάζ δεν είναι αρκετό, έρχεται να δώσει τη λύση προσθέτοντας πολλά λίτρα αποθηκευτικού χώρου στο αυτοκίνητό μας.

Ωστόσο, η χρήση της συνοδεύεται από κάποιες σημαντικές επιπτώσεις. Αυξάνεται το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου, έρχεται σημαντικά πιο ψηλά το κέντρο βάρους με πολύ μεγάλη επίδραση στην οδική του συμπεριφορά και φυσικά είναι σημαντικά υψηλότερη η κατανάλωση.

Μπαγκαζιέρα

Η αύξηση στην κατανάλωση δεν οφείλεται τόσο στο βάρος που προστίθεται στο αυτοκίνητο, όσο στις αεροδυναμικές αντιστάσεις που δημιουργούνται από την ύπαρξη της μπαγκαζιέρας αλλά και της σχάρας στην οποία στηρίζεται. Το ακριβές ποσοστό έψαξε να βρει ο αμερικανικός οργανισμός Consumer Reports, διεξάγωντας μια μεγάλη έρευνα.

Πόσο αυξάνεται η κατανάλωση με μπαγκαζιέρα αναλόγως αυτοκινήτου

Η έρευνα έγινε με την ταχύτητα κίνησης στα 105 km/h, με τα ευρήματα να είναι τα ακόλουθα. Όταν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με καλή αεροδυναμική όπως είναι τα sedan (για την περίσταση χρησιμοποιήθηκε το Nissan Altima), η αύξηση στην κατανάλωση μόνο με τη σχάρα φτάνει το 11%, ενώ όταν τοποθετηθεί και η μπαγκαζιέρα η αύξηση στην κατανάλωση φτάνει το 19%. Αυτό σημαίνει ότι με αρχική κατανάλωση στα 7 lt/100 km, με τη σχάρα πάει στα 7,8 lt/100 km και με την μπαγκαζιέρα φτάνει τα 8,3 lt/100 km. Αν αυτό το μετατρέψουμε σε χρήματα, ισοδυναμεί με 3 ευρώ/100 km ή 30 ευρώ σε ένα ταξίδι 1.000 km.

Μπαγκαζιέρα

Δείτε ακόμα: Ρίξε την κατανάλωση βενζίνης με αυτά τα 10 tips

Στα αυτοκίνητα με πιο κακή αεροδυναμική όπως είναι τα SUV η επίδραση στην κατανάλωση είναι πιο μικρή και φτάνει το 13%. Υποθέτοντας ότι η κατανάλωση κανονικά είναι στα 8 lt/100 km, με την μπαγκαζιέρα ανεβαίνει περίπου στα 9 lt/100 km, δηλαδή 2,267 ευρώ/100 km ή 22,67 ευρώ σε ένα ταξίδι 1.000 km. Ό,τι αυτοκίνητο κι αν έχεις, δεν τα λες και λίγα χρήματα, για μια διαδικασία λίγων λεπτών.

Τα παραπάνω μας δείχνουν με εμφατικό τρόπο ένα πράγμα. Βάζουμε την μπαγκαζιέρα στο αυτοκίνητο αποκλειστικά όταν τη χρειαζόμαστε (π.χ. σε διακοπές). Όταν δεν την έχουμε ανάγκη την αφαιρούμε αμέσως, γιατί το κόστος από την ύπαρξή της είναι μεγάλο. Σίγουρα όταν κινούμαστε μέσα στην πόλη η επίδραση είναι πιο μικρή όμως δεν παύει να υπάρχει και μέσα σε ένα χρόνο η επιβάρυνση αθροίζεται. Άλλωστε ακόμα και σε αστικές διαδρομές υπάρχουν αρκετές στιγμές που κινούμαστε με ταχύτητες κοντά σε εκείνη της δοκιμής, όπως όταν είμαστε στην Αττική Οδό ή κάποιον άλλο μεγάλο δρόμο της πόλης στην οποία ζει ο καθένας.
Τώρα που ξέρεις θα τη βγάλεις ή βαριέσαι και δε σε νοιάζει να σου "τρώει" χρήματα;

Πηγή: Consumer Reports

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...