Πόσο «καίει» η plug-in hybrid Mercedes-Benz GLA 250 e στην πραγματικότητα;

Ανάμεσα στα premium SUV, η Mercedes-Benz GLA ξεχωρίζει. Στην Plug-In Hybrid έκδοσή της, υπόσχεται πολύ χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης και ευχρηστία στην καθημερινότητα. Τα καταφέρνει;

  • -
  • -

Σήμερα, τα περισσότερα μεσαία SUVτης αγοράς είναι διαθέσιμα ως Plug-In Hybrid. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει το πλεονέκτημα καθημερινής χρήσης ως ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όμως όταν παρουσιαστεί η ανάγκη για ένα ταξίδι, διατηρεί το προσόν του γρήγορου ανεφοδιασμού ενός συμβατικού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η Mercedes-Benz διαθέτει την GLA 250 e, ένα premium SUV που συνδυάζει έναν turbo τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.33 λίτρων με 160 ίππους και 250 Nm ροπή και έναν ηλεκτροκινητήρα των 102 ίππων, με 300 Nm ροπή.

Συνδυαστικά, η απόδοση του συστήματος ορίζεται στους 218 ίππους και τα 450 Nm, που περνάνε στον εμπρός άξονα μέσα από ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Αναφορικά με το Plug-In Hybrid σύστημα, υπάρχει μπαταρία 15,6 kWh, με αξιοποιήσιμες τις 10,6 kWh. Φορτίζει τόσο από wallbox (σε περίπου μισή ώρα), όσο και από απλή πρίζα σπιτιού (περίπου 6 ώρες). Σύμφωνα με τη Mercedes-Benz, η GLA 250 e έχει κατανάλωση καυσίμου μόλις 1,5 λίτρο για τα πρώτα 100 km, ξεκινώντας με την μπαταρία φορτισμένη. Τι καταφέρνει όμως το γερμανικό SUV στην πράξη;

Πόσο «κάψαμε» με τη Mercedes-Benz GLA 250 e;

Στη μια εβδομάδα που είχαμε το αυτοκίνητο στη διάθεσή μας, φροντίσαμε ώστε να καλύψουμε διάφορα σενάρια οδήγησης, τόσο με φορτισμένη μπαταρία, όσο και με πλήρως αποφορτισμένη. Τα αποτελέσματα θα τα αναλύσουμε, όμως ας κρατήσουμε από νωρίς μια σημαντική πληροφορία: το νόημα των Plug-In υβριδικών αυτοκινήτων είναι να τα φορτίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Και αυτό, έχει τεράστια επίπτωση στην τελική κατανάλωση καυσίμου! Η συμβίωσή μας με την υβριδική GLA, μας το θύμισε με τον πιο… πειστικό τρόπο.

Στην παραπάνω φωτογραφία, βλέπουμε πόσο καύσιμο χρειάστηκε η GLA «μας» σε έναν κύκλο περίπου 100 χιλιομέτρων. Ξεκινήσαμε την οδήγηση με φουλ φορτισμένη την μπαταρία, οπότε από τα 94 χιλιόμετρα που καλύφθηκαν συνολικά, τα 60 έγιναν με ηλεκτρική ενέργεια. Η μέση κατανάλωση βενζίνης ήταν μόλις 3,6 lt/100 km! Από την άλλη, η κατανάλωση ρεύματος ήταν 10,4 kWh/100 km. Άρα, όταν οι μπαταρίες είναι γεμάτες, το υβριδικό σύστημα στην αυτόματη λειτουργία πραγματοποιεί εξαιρετική διαχείριση των αποθεμάτων καυσίμου και ρεύματος, με στόχο τη χαμηλότερη κατανάλωση.

___________

Σε αυτή τη φωτογραφία, βλέπουμε πόσα χιλιόμετρα καταφέραμε να καλύψουμε αποκλειστικά και μόνο με ρεύμα. 57 χιλιόμετρα στο σύνολο, μέχρι να πάρει μπροστά ο 1.33 turbo, ωστόσο εδώ να πούμε ότι στα τελευταία «ηλεκτρικά» χιλιόμετρα που κάναμε, βρεθήκαμε σε αυτοκινητόδρομο με ανηφορική κλίση που έριξε γρήγορα την εκτιμώμενη αυτονομία. Αν και το trip computer έγραφε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε 10 km ακόμα με το απόθεμα στις μπαταρίες, μόλις κινηθήκαμε γρηγορότερα, σε ανηφορικό έδαφος, η σχετική ένδειξη «κατρακύλησε» γρήγορα, μέχρι που μηδένισε. Σε αστικό και υπεραστικό περιβάλλον, εκτιμούμε ότι τα 60 χιλιόμετρα είναι ρεαλιστικό σενάριο. Στον αυτοκινητόδρομο, η μέγιστη αυτονομία είναι κάπου στα 40-45 km. Η μέση κατανάλωση που καταγράψαμε ήταν 19,3 kWh/100 km.

___________

Σαν τελευταίο στάδιο του «πειράματος κατανάλωσης ενός PHEV» με τη Mercedes-Benz GLA 250 e, αφήσαμε την κίνηση με τις μπαταρίες πλήρως αποφορτισμένες. Κινηθήκαμε πρωί, στους… πηγμένους δρόμους της Αθήνας, για να δούμε τι θα γράψει το trip computer. Όπως βλέπουμε, η συνολική απόσταση που διανύσαμε ήταν 11 χιλιόμετρα, με τη μέση κατανάλωση καυσίμου να βρίσκεται στα 9,4 λίτρα ανά 100 km.

Δείτε ακόμη: Τι νέο φέρνει η Mercedes-Benz GLA 48V Hybrid;

Το συγκεκριμένο νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις… μηδαμινές τιμές που καταγράψαμε με φορτισμένη μπαταρία, όμως πρέπει να σκεφτούμε πόσο θα έκαιγε ένα αυτόματο SUV συμβατικής τεχνολογίας, με 220 ίππους, σε τέτοιες συνθήκες. Πιθανότατα πάνω από 12 λίτρα ανά 100 km, έτσι δεν είναι; Οπότε το υβριδικό σύστημα προσπαθεί να περιορίζει την κατανάλωση ακόμη και με τις μπαταρίες αποφορτισμένες. Άλλωστε, βλέπουμε ότι τα 3 από τα 11 km έγιναν με ρεύμα, χάρη στην ανάκτηση ενέργειας που κάνει η υβριδική GLA κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα. Στη συνέχεια, η ενέργεια που ανακτήθηκε χρησιμοποιείται για την κίνηση του οχήματος χωρίς τη χρήση του μοτέρ βενζίνης.

Πόσο διαρκεί η φόρτιση της GLA 250 e στο σπίτι;

Για το κλείσιμο, αφήσαμε το κομμάτι της φόρτισης. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας φορτίζαμε κυρίως σπίτι, με συμβατική πρίζα σούκο. Όπως βλέπουμε από την εικόνα, η ισχύς φόρτισης ήταν σε ένα πολύ βασικό επίπεδο (2,1 kW), οπότε χρειάζονταν περίπου 6 ώρες για να ολοκληρωθεί μια πλήρης φόρτιση. Όμως αν η γραμμή το επιτρέπει και αλλαχθεί η ασφάλεια της πρίζας με μια μεγαλύτερη στον πίνακα του σπιτιού, η ισχύς μπορεί να αυξηθεί ως τα 3,7 kW (αν η ένταση του ρεύματος μπορεί να φτάσει τα 16 A), οπότε η διάρκεια φόρτισης θα είναι μικρότερη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...