Πώς κατάφερε η Ford να φτιάξει τον ισχυρότερο 1.0 turbo στον κόσμο;

Ποτέ ξανά δεν υπήρξε αυτοκίνητο παραγωγής με κινητήρα 1.0 λίτρου και απόδοση 170 ίππους, όπως συμβαίνει στη νέα έκδοση του Ford Puma ST.

  • -
  • -

Το trend του downsizing εμφανίστηκε στην αυτοκίνηση πριν από περίπου 2 δεκαετίες. Σήμερα, οι εταιρείες έχουν βρει τη χρυσή τομή μεταξύ χωρητικότητας κινητήρων και απόδοσης, όμως δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ford, με τη νέα έκδοση του Puma ST. Στην γκάμα, προστέθηκε ο 1.0 EcoBoost με ήπια υβριδική τεχνολογία, στάνταρ αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων και 170 ίππους. Από 1.000 κυβικά εκατοστά!

Πώς έβγαλαν 170 άλογα από 1.0 λίτρο;

Αρχικά, να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, ο νέος EcoBoost της Ford είναι ο 1.000άρης με τους περισσότερους ίππους σε αυτοκίνητο παραγωγής. Υπάρχουν άλλα μοτέρ μεγαλύτερης χωρητικότητας που έχουν ακόμη υψηλότερη ειδική ισχύ (ίππους ανά λίτρο), όμως στους 1.000άρηδες, έχει το βραβείο της μεγαλύτερης ιπποδύναμης. Οι 170 ίπποι συνοδεύονται από 248 Nm ροπής, αλλά και ήπια υβριδική τεχνολογία που παίζει κομβικό ρόλο στο κομμάτι της απόδοσης.

Ο μικρός ηλεκτροκινητήρας που τοποθετείται στο μοτέρ συμβάλλει με μια «ένεση» ισχύος στις χαμηλές στροφές, οπότε το μειονέκτημα του turbo lag από μια μεγάλη τουρμπίνα, εξαλείφεται. Οι μηχανικοί της Ford Performance χρησιμοποίησαν την ήπια υβριδική τεχνολογία προς όφελος και της απόδοσης, δημιουργώντας ένα σύνολο που προσφέρει 0-100 km/h σε 7,4 sec και 210 km/h τελική ταχύτητα στο αμάξωμα του Puma ST.

Παράλληλα, ο 1.0 EcoBoost των 170 ίππων έχει δανειστεί από τον μεγαλύτερο 1.5 EcoBoost την τεχνολογία των ενεργών βαλβίδων εξαγωγής για υψηλότερη και πιο αποτελεσματική ροή καυσαερίων, όταν αυτό είναι απαραίτητο, στοιχείο που ευνοεί σημαντικά την απόδοση. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένα νέο σύστημα εξάτμισης με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλαπέτο, που μένει κλειστό στα προγράμματα οδήγησης Eco και Normal, αλλά ανοίγει στο Sport, απελευθερώνοντας έναν σπορ, μπάσο ήχο.

Ένα Ford Puma ST αποκλειστικά διαθέσιμο με αυτόματο κιβώτιο

Η  συγκεκριμένη έκδοση συνοδεύεται από ένα 7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ειδικά ρυθμισμένο για τις «ανάγκες» της έκδοσης ST. Σύμφωνα με την Ford, το λογισμικό του κιβωτίου Powershift έχει αναβαθμιστεί, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα. Στην πλήρως αυτόματη λειτουργία, το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη προσφέρει ομαλές αλλαγές και αβίαστη άνεση και ευκολία - ιδιαίτερα σε συνθήκες οδήγησης με συχνές στάσεις και εκκινήσεις - και βοηθά να διατηρείται το ήπιο υβριδικό σύστημα στις βέλτιστες στροφές για ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Από εκεί και πέρα, για να εκμεταλλευτεί κανείς την απόδοση του κινητήρα, τα διαδοχικά κατεβάσματα έως και τριών σχέσεων επιτρέπουν ταχύτερα προσπεράσματα, όταν οι οδηγοί απαιτούν μέγιστη επιτάχυνση. Με ενεργοποιημένη την λειτουργία Sport, το κιβώτιο ταχυτήτων κρατά επίσης τις χαμηλότερες σχέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για πιο σπορ απόκριση. Επιπλέον, τα χειριστήρια στο τιμόνι επιτρέπουν τον χειροκίνητο έλεγχο των σημείων αλλαγής ταχυτήτων για πλήρη εμπλοκή του οδηγού στη διαδικασία.

Γνήσιο Puma ST στο κομμάτι του στησίματος

Αν το Ford Puma ST αποθεώθηκε για κάτι, αυτό σίγουρα ήταν η οδική συμπεριφορά του. Έχοντας σαν ιδανική βάση το κανονικό Puma που επίσης παραδίδει μαθήματα ευχάριστης συμπεριφοράς στο δρόμο, οι μηχανικοί της Ford Performance προχώρησαν σε αναβαθμίσεις που πραγματικά το… απογείωσαν.

Όλες αυτές, υπάρχουν στη νέα έκδοση του Ford Puma ST με τον 1.0 EcoBoost των 170 ίππων. Πιο συγκεκριμένα, συναντάμε τα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων και τα αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Hitachi, προσφέροντας εξαιρετικό έλεγχο του αμαξώματος από την ανάρτηση.

Δείτε ακόμη: Στην Ελλάδα το αυτόματο Ford Puma ST 1.0 EcoBoost 170 PS

Η σύνδεση με το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική λόγω των νέων αντιστρεπτικών που έχουν τοποθετηθεί, των 28 χιλιοστών στον πίσω άξονα (με σχήμα U) και των 24 χιλιοστών στον εμπρός άξονα. Η πίσω ανάρτηση φέρει διαφορετικό ημιάκαμπτο άξονα από τις απλές εκδόσεις του Puma, καθώς συγκριτικά με αυτές, είναι περισσότερο άκαμπτος σε ποσοστό άνω του 50% με στρεπτική ακαμψία που αγγίζει τα 2.000 Nm/deg.

Με ακόμα πιο σπορ εμφάνιση

Το νέο Ford Puma ST 1.0 EcoBoost mHEV Powershift με τους 170 ίππους, υιοθετεί όλα τα στοιχεία εξωτερικής εμφάνισης του Ford Puma ST. Αυτό σημαίνει ότι έχει διαφορετικούς προφυλακτήρες συγκριτικά με τις ST-Line εκδόσεις, μεγαλύτερες ζάντες 19 ιντσών με φινίρισμα Magnetite, εμπρός splitter από την Ford Performance που προσθέτει 80% περισσότερη κάθετη δύναμη, μεγάλη πίσω αεροτομή οροφής, διπλή απόληξη της εξάτμισης και διαχύτη στον προφυλακτήρα. Επίσης, με την νέα έκδοση έρχεται και το νέο χρώμα Azure Blue.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...