Ανατροπή με την παραγωγή λιθίου: Τελικά μας περισσεύει!

Μία έκθεση της Bank of America σχετικά με το λίθιο αναφέρει ότι η παραγωγή του το 2023 αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα υπάρχει πλεόνασμα.

  • -
  • -

Το λίθιο είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για τη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία. Το συναντάμε στις μπαταρίες όλων των κινητών ενώ είναι πολύ σημαντικό και για τις μπαταρίες που μπαίνουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η παραγωγή των οποίων αυξάνεται συνεχώς και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Δεδομένης της σημασίας που έχει, η ύπαρξη επαρκούς παραγωγής είναι κρίσιμη, καθώς από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πόσες μπαταρίες θα μπορέσουν να κατασκευαστούν. Με πιο απλά λόγια, αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα πρέπει να έχουμε και μεγάλη παραγωγή λιθίου.

Ποιος λέει ότι έχουμε τόσο πολύ λίθιο;

Απ’ ό,τι φαίνεται το ζήτημα της επάρκειας στην παραγωγή λιθίου είναι λυμένο για το 2023 και με το παραπάνω, καθώς η Bank of America δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία φέτος θα παραχθεί περισσότερο λίθιο από όσο θα χρειαστεί η βιομηχανία συνολικά, είτε αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε οποιαδήποτε άλλη συσκευή με μπαταρία του είδους.

lithio-orixio-orixeio-oryxeio-ilektriko

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα η παραγωγή λιθίου φέτος θα αυξηθεί κατά 38% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντικό ρόλο στο πλεόνασμα λιθίου που θα προκύψει παίζει το γεγονός ότι η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα θα αυξηθεί μόλις κατά 22% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν η αύξηση ανάμεσα στο 2021 και το 2022 είχε φτάσει το 95%.

Δείτε ακόμα: Φόρτιση αυτοκινήτου σε 6 λεπτά - Κινέζικη καινοτομία στις μπαταρίες

Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση με την παραγωγή λιθίου

Αυτή η επιβράδυνση στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα είναι λογική και αναμενόμενη. Μέχρι πρότινος αυτός ο κλάδος της κινεζικής παραγωγής βρισκόταν σε μία φάση αλματώδους ανάπτυξης, όμως πλέον περνάει στο επόμενο επίπεδο. Έχει ωριμάσει σημαντικά και η ποσοστιαία άνοδός του θα είναι μικρότερη. Η Κίνα έχει στραφεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οπότε η αγορά εκεί είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, έχοντας προσπεράσει το επίπεδο της «έκρηξης».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7e137e15b6e75bde9bcefe3c05024c10.jpg

Με την Κίνα, λοιπόν, να αναπτύσσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με χαμηλότερο ρυθμό και με δεδομένο πόσο μεγάλη είναι η αγορά της, δεν προκαλεί εντύπωση το πόσο πολύ επηρεάζουν οι εξελίξεις εκεί τα τεκταινόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιες χώρες παράγουν το περισσότερο λίθιο

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Μεταλλείων της Αργεντινής Fernanda Avila τόνισε την ανάγκη τα κράτη της Νότιας Αμερικής να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να μετατρέψουν περισσότερο από το εξορυσσόμενο λίθιο της περιοχής σε χημικά προϊόντα μπαταριών. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της PDAC στο Τορόντο, η Avila σημείωσε ότι η Αργεντινή, η Χιλή και η Βολιβία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων πόρων λιθίου, ενώ τόσο η Βραζιλία όσο και η Αργεντινή έχουν εμπειρία στην κατασκευή αυτοκινήτων. Επίσης, τόνισε τη σημασία της προσθήκης αξίας στους πόρους λιθίου της περιοχής μέσω της παραγωγής κυψελών και μπαταριών και όχι απλώς της εξαγωγής ανθρακικού λιθίου.

Πηγή: stockhead.com.au

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...