«Ανοίγει» ο νόμος για τα αγροτικά: Ποιοι μπορούν να τα οδηγούν

Από σήμερα, ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ποιοι μπορούν να οδηγούν τα φορτηγάκια ιδιωτικής χρήσης, δηλαδή αγροτικά και διπλοκάμπινα.

  • -
  • -

Οι κάτοχοι οχημάτων Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης, μέχρι πρότινος δεν ήξεραν τι ακριβώς ίσχυε με τη νομοθεσία σχετικά με το ποιοι μπορούν να οδηγούν τα επαγγελματικά οχήματα, χωρίς να υποστούν κυρώσεις.

Πλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η κατάσταση ξεκαθάρισε. Από εδώ και στο εξής λοιπόν, επεκτείνεται και στα αδέλφια των ιδιοκτητών η δυνατότητα οδήγησης των Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης (ΦΙΧ). Με απλά λόγια, αν ένας αγρότης έχει στην κατοχή του ένα διπλοκάμπινο, έχουν δικαίωμα να το οδηγήσουν, εκτός από τον ίδιο, οι γονείς, τα παιδιά, ο/η σύζυγος και τα αδέρφια. Φυσικά, για να το κάνουν αυτό, είναι υποχρεωτικό να καλύπτουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, δηλαδή να διαθέτουν άδεια οδήγησης των συγκεκριμένων κατηγοριών. 

agrotika

Σκοπός αυτής της απόφασης όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι η διευκόλυνση των αγροτών στην κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των δραστηριοτήτων τους, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του αγροτικού οχήματος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος

1.Το άρθρο 1 παρ. 2 του β.δ. 281/1973 (Α’ 84), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν.4530/2018 (Α’ 59) ορίζει τα εξής: «2. Κατά τις μεταφορές με Φ.Ι.Χ., αυτοκίνητο πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι παρακάτω όροι: […] γ) Το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο οδηγείται από τον επαγγελματία ή από προσωπικό που απασχολείται από την επιχείρηση, ή από προσωπικό που τίθεται στη διάθεση της επιχείρησης δυνάμει συμβατικής υποχρέωσης. […] Ειδικότερα, το Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητο μέγιστης αποδεκτής μάζας φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) χιλιόγραμμα, καθώς και το Φ.Ι.Χ. που έχει τεθεί σε κυκλοφορία στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως ΜΑΜΦΟ, μπορεί να το οδηγούν και μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη του, εφόσον έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις […]». Αντίστοιχη ρύθμιση περιέχει το Κεφάλαιο Β’ παρ. 1 περ. γ’ της υ.α.Α2/29542/5347/1991 (Β’ 707).

Διαβάστε ακόμη Μπορώ να αγοράσω αγροτικό αυτοκίνητο ως ιδιώτης; Τι λέει ο νόμος

2.Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των οικογενειακών επιχειρήσεων και σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου διευκρινίζουμε ότι ως «μέλη της οικογένειας του ιδιοκτήτη» τα οποία μπορούν να οδηγούν το ΦΙΧ στις ανωτέρω ειδικές περιπτώσεις θεωρούνται ο/η σύζυγος, τα τέκνα, οι γονείς του ιδιοκτήτη και τα αδέρφια του».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...