Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν

Με κατάρρευση απειλούνται οι διαπραγματεύσεις

  • -
  • -

Ο κεντρικός στόχος της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη η στο Κανκούν του Μεξικό (UNFCCC, COP-16), είναι η επίτευξη μιας παγκόσμιας και συνεκτικής συμφωνίας συνέχισης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Γεγονός είναι πως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην επίτευξή της, αν και γίνεται μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών που διαφώνησαν στην αντίστοιχη περσινή διάσκεψη στη Κοπεγχάγη. Η διάσκεψη του Κανκούν άρχισε στις 29 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου 2010, με τη συμμετοχή της ελληνικής αποστολής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας

Άλλες δυσκολίες εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, σε διάσταση απόψεων για διάφορα θέματα όπως η άρνηση ορισμένων χωρών να αποδεχθούν δεύτερη περίοδο συμμόρφωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, διαφορετικές απόψεις για τη νομική μορφή της νέας συμφωνίας, κ.λπ. Σύμφωνα με το econews, οι αναπτυσσόμενες χώρες κατηγορούν την Ιαπωνία ότι απειλεί με κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις με την άρνησή της για επέκταση του Πρωτόκολλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012 και αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Ιαπωνία δηλώνει ότι είναι αντίθετη με την επέκταση του από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, δεν συμμετέχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Η Κίνα από την πλευρά της, κατήγγειλε ότι ορισμένα από τα αναπτυγμένα κράτη προσπαθούν να «σκοτώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο», ενώ η Βενεζουέλα και η Βολιβία χαρακτήρισαν τις πλούσιες χώρες που αποστασιοποιούνται από το Πρωτόκολλο «απαράδεκτες». Είναι ενδεικτικό πως η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, Christiana Figueres (φωτο), δήλωσε πως οι χώρες που υποστηρίζουν την ανανέωση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο και εκείνες που αντιτίθενται σε αυτό το σενάριο είναι «μίλια μακριά».

Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην διασφάλιση της περαιτέρω προόδου σε όλα τα επιμέρους θέματα και στην απάλειψη των διαφωνιών σε διάφορα σημεία στα οποία υπήρχαν διαφωνίες από την Κοπεγχάγη. Η ελληνική πλευρά εστιάζει επίσης, στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των μεσογειακών κρατών σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ως συνέχεια της διοργάνωσης της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, όπου υπεγράφη (στις 22-10-2010) και η Διακήρυξη για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...