Επίσημο: Honda και Sony δημιούργησαν την μάρκα ηλεκτρικών Afeela

Αρχές του 2025 θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα προκύψει από τη συνεργασία των δύο εταιρειών.

  • -
  • -

Στα πλαίσια της φετινής έκθεσης CES που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, Honda και Sony αποκάλυψαν όχι μόνο την νέα μάρκα αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων που δημιούργησαν, αλλά και το πρώτο πρωτότυπο. Η Afeela είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο κολοσσών, ενώ το όχημα το οποίο παρουσίασαν αποτελεί μία πρώτη γεύση από το επερχόμενο μοντέλο παραγωγής, με τις προ-παραγγελίες αυτού να υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουμε μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2025.

Sony Honda Mobility” είναι ο τίτλος του Ομίλου κάτω από την στέγη του οποίου βρίσκεται η Afeela. Το ίδιο το πρωτότυπο μοιάζει να βρίσκεται αρκετά πιο κοντά σε μορφή παραγωγής από το Vision-S που παρουσίασε η Sony για πρώτη φορά πριν 3 χρόνια, αν και το Vision-S το έχουμε δει κατά καιρούς να κάνει μικρά βήματα προς την παραγωγή (βλέπε δοκιμές εξέλιξης).

front

Δείτε ακόμη: H Sony παρουσίασε ένα ηλεκτρικό SUV!

Με φουτουριστικό design μέσα και έξω το concept της Afeela

Το ίδιο το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε τώρα, μπορούμε να πούμε πως έχει την -χαρακτηριστική πλέον- ηλεκτρική σχεδιαστική ταυτότητα, με αεροδυναμικό design και minimal digital στοιχεία. Σε μήκος πλησιάζει τα 4,9 μέτρα με τα 3 εξ αυτών να ανήκουν στο μεταξόνιο. Ως σημείο αναφοράς, να αναφέρουμε πως η Mercedes-Benz EQE είναι μόλις 10 εκατοστά μακρύτερη, τόσο σε συνολικό μήκος, αλλά και στο μεταξόνιο.

side

Δεδομένης της στενής σχέσης με την Sony, είναι λογικό να βρίσκουμε high-tech στοιχεία και οθόνες, τόσο στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικά. Εντύπωση προκαλεί η “Media Bar”. Ο τίτλος αυτός ανήκει στην digital μπάρα που βρίσκουμε στην μάσκα του πρωτότυπου, η οποία μπορεί να προβάλει από το όνομα της μάρκας μέχρι και τον καιρό!

Στην καμπίνα όπως ήταν αναμενόμενο βρίσκουμε μία τεράστια οθόνη η οποία καλύπτει το ταμπλό από την μία άκρη έως την άλλη. Αυτή είναι διαχωρισμένη σε μέρη, με τις δύο άκρες να προβάλουν εικόνα από τις πλαϊνές κάμερες (αντί για καθρέπτες), το κομμάτι που βρίσκεται μπροστά από τον οδηγό να έχει ρόλο ψηφιακού πίνακα οργάνων και όλο το υπόλοιπο να λειτουργεί ως μία μεγάλη οθόνη infotainment.

interior

Το τιμόνι τύπου «Yoke» θυμίζει αυτό που βρίσκουμε στο Tesla Model S Plaid, ενώ στο κέντρο υπάρχει μία αιωρούμενη κονσόλα με έναν περιστροφικό διακόπτη. Περνώντας στα πίσω καθίσματα τώρα, φυσικά οι οθόνες δεν μπορούσαν να λείπουν ούτε από εδώ. Δύο μεγάλες οθόνες (μία πίσω από κάθε κάθισμα) φροντίζουν για την διασκέδαση των επιβατών, οι οποίοι αν χρειαστούν ένα διάλειμμα έχουν πάντα την δυνατότητα του να κοιτάξουν τον ουρανό χάρη στην πανοραμική οροφή.

Με στόχο την Αυτόνομη Οδήγηση Επιπέδου 3 το νέο Afeela

Σύμφωνα με την παρουσίαση, το πρωτότυπο φέρει συνολικά 45 κάμερες, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η Αυτόνομη Οδήγηση Επιπέδου 3. Βέβαια, φρόντισαν να διαβεβαιώσουν το κοινό πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εξελίξουν και τεχνολογίες υποβοήθησης Επιπέδου 2+. Αυτό σημαίνει πως το πρώτο μοντέλο της Afeela ίσως να έρθει ως στάνταρ με τεχνολογία Αυτόνομης Οδήγησης Επιπέδου 2 και το σύστημα Επιπέδου 3 να είναι προαιρετικό.

side

Στην έκδοση παραγωγής ξέρουμε πως το μοντέλο θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Snapdragon Digital Chassis της Qualcomm, η οποία παρέχει στους οδηγούς έξυπνα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υψηλά επίπεδα εξατομίκευσης και άλλες high-tech τεχνολογίες.

Με τετρακίνηση και αυτονομία που θα ξεπερνά τα 400 km μάλλον…

Αν και δεν ειπώθηκαν πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πρωτότυπου, η εταιρεία επιβεβαίωσε πως το συγκεκριμένο όχημα εξοπλίζεται με σύστημα τετρακίνησης. Κάποια τιμή σχετικά με ιπποδύναμη ή αυτονομία δεν αναφέρθηκε, αλλά από τις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε το επίπεδο της μπαταρίας να βρίσκεται κάπου στο 75-80% και την εναπομένουσα αυτονομία να είναι 234 μίλια ή 377 km. Το πόσο κοντά είναι αυτός ο αριθμός στις πραγματικές τιμές θα το μάθουμε στο μέλλον.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...