Επιλέγοντας υβριδικό Jeep Compass: e-Hybrid ή 4xe;

Το μεσαίο SUV της Jeep είναι διαθέσιμο τόσο με mild hybrid τεχνολογία, όσο και με plug-in hybrid. Έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, οπότε ας τις αναλύσουμε!

  • -
  • -

Η Jeep κατάφερε να πετύχει μια πολύ καλή εμπορική πορεία με το νέο Compass, το οποίο μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα και άλλαξε αρκετά στο κομμάτι της γκάμας κινητήρων του. Κοιτάζοντας τον κατάλογο, υπάρχουν δύο υβριδικές: η e-Hybrid και η 4xe. Μεταξύ τους, έχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό κοινό. Ας δούμε που πλεονεκτεί κάθε μια, αλλά και κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τους, για να γίνει κατανοητή η διαφορετική θέση τους στην γκάμα.

Jeep Compass e-Hybrid – Απλή και αποδοτική

Η πιο φθηνή επιλογή ανάμεσα στις δύο υβριδικές εκδόσεις του Jeep Compass είναι η e-Hybrid. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν κύριο βενζινοκινητήρα και ένα ηλεκτρικό μοτέρ υποστηρικτικού χαρακτήρα. Η τεχνολογία βασίζεται στη λογική του Mild Hybrid με κύκλωμα 48V, η διαφορά όμως με τα συνηθισμένα συστήματα του είδους, είναι ότι το μικρό ηλεκτρικό μοτέρ των 20 ίππων είναι αρκετά ισχυρό για να κινεί μόνο του το Jeep Compass, όταν δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις.

Δείτε ακόμη: Υπάρχει τζιπ που δεν είναι 4x4;

Κοινώς, εντός πόλης και στο μποτιλιάρισμα, το αυτοκίνητο πολλές φορές θα ξεκινήσει με τον ηλεκτροκινητήρα, αφήνοντας το μοτέρ βενζίνης σβηστό. Αυτό συμβαίνει στις χαμηλές ταχύτητες, πάντως – και για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά, παίρνει μπρος ο τετρακύλινδρος turbo βενζινοκινητήρας των 1.5 λίτρων. Η μικρή μπαταρία φορτίζει κατά το φρενάρισμα και την επιβράδυνση του αυτοκινήτου, αξιοποιώντας την ενέργεια που θα πήγαινε χαμένη. Πρόκειται για την πιο value for money επιλογή, ενώ στάνταρ είναι και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.Η βασική έκδοση στοιχίζει στην Ελλάδα από 33.900 €Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη δοκιμή μας για το Jeep Compass e-Hybrid και εδώ, μπορείτε να δείτε τη video-δοκιμή μας για το ίδιο μοντέλο. 

Jeep Compass 4xe – Τετρακίνητο και ισχυρό

Το Jeep Compass 4xe έχει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα κίνησης. Πρόκειται για ένα Plug-In Hybrid μοντέλο, που έχει βενζινοκινητήρα, αλλά και έναν κανονικό, ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 60 ίππων και -κυρίως- 250 Nm ροπής που μπορεί να κινεί εξ ολοκλήρου το αυτοκίνητο, σε όλες τις συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι προσδίδει χαρακτηριστικά κανονικού ηλεκτρικού μοντέλου! Επίσης, υπάρχει μπαταρία των 11,4 kWh η οποία φορτίζει από εξωτερική πηγή – σε απλή πρίζα σπιτιού ή συσκευή WallBox.

Με τον ηλεκτροκινητήρα μόνο, μπορεί να αγγίξει τα 130 km/h και η αυτονομία είναι 50 χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Άρα, ο οδηγός μπορεί να κάνει 50 χιλιόμετρα δίχως να πάρει μπροστά ο βενζινοκινητήρας, χωρίς να κάψει ούτε σταγόνα βενζίνης. Επίσης, ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τον πίσω άξονα και ο βενζινοκινητήρας, τον εμπρός, δημιουργώντας τετρακίνηση για καλύτερη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες. Αν η μπαταρία φορτίζεται συχνά, τότε το Jeep Compass 4xe μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και να μην γίνεται χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η βασική έκδοση των 190 ίππων στοιχίζει στην Ελλάδα από 44.900 €Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη δοκιμή μας για το Jeep Compass 4xe των 240 ίππων

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...