Υπάρχει τζιπ που δεν είναι 4x4;

Στο μυαλό των περισσότερων, τα ψηλά αυτοκίνητα συνδυάζονται απαραίτητα με τετρακίνηση και εκτός δρόμου ικανότητες. Είναι πράγματι έτσι όμως;

  • -
  • -

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε γύρω μας όλο και περισσότερα υπερυψωμένα μοντέλα με SUV παρουσιαστικό. Πολλοί, συνηθίζουν να τα αποκαλούν «τζιπ», έχοντας μείνει σε μια παλαιότερο εποχή που όλα τα αυτοκίνητα με μεγάλη απόσταση από το έδαφος είχαν μεγάλες εκτός δρόμου ικανότητες και φυσικά, τετρακίνηση.

Εκτός από το γενικό «τζιπ» υπάρχει και η… Jeep, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες στα υπερυψωμένα και εκτός δρόμου οχήματα. Ας αντιμετωπίσουμε τη Jeep και τα «τζιπ» ως δύο διαφορετικά πράγματα για να γίνουμε πιο σαφείς.

Υπάρχουν «τζιπ» χωρίς τετρακίνηση;

Φυσικά. Τα περισσότερα «τζιπ» ή SUV που βλέπουμε γύρω μας, δεν έχουν τετρακίνηση παρά μόνο κίνηση στους εμπρός τροχούς. Οι αγοραστές επιλέγουν τα υπερυψωμένα μοντέλα για την ψηλή θέση οδήγησης, την ευρυχωρία και την άνεση που προσφέρουν, όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ενδιαφέρονται για κίνηση πέρα από την άσφαλτο οπότε αδιαφορούν για την ύπαρξη τετρακίνησης. Η τελευταία, ανεβάζει το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου, μειώνει τις επιδόσεις και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

Οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί ότι λίγοι αγοραστές θέλουν τετρακίνηση, οπότε πλέον την προσφέρουν προαιρετικά στα SUV μοντέλα τους ή δεν την προσφέρουν και καθόλου. Τα πιο πολλά μικρά «τζιπ» προορίζονται για ασφάλτινη χρήση και δεν έχουν καν τετρακίνητη έκδοση στην γκάμα. Τα πιο μεγάλα μοντέλα, δίνουν την προαιρετική επιλογή της, αν και οι περισσότεροι απλώς την προσπερνούν και επιλέγουν τη φθηνότερη δικίνητη πρόταση. Με ένα «τζιπ» που δεν είναι τετρακίνητο μπορείς να πατήσεις σε έναν βατό χωματόδρομο λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του οχήματος από το έδαφος, όμως η απουσία μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς σημαίνει ότι σε ολισθηρά (χιόνι, πάγος), απαιτητικά (νεροφαγώματα κλπ) ή σαθρά (άμμος, λάσπη) εδάφη η εκδρομή θα μετατραπεί σε ταλαιπωρία.  

Υπάρχουν Jeep χωρίς τετρακίνηση;

Η Jeep είναι μια μάρκα που φτιάχνει μόνο SUV μοντέλα και τα αυτοκίνητά της φημίζονται για τις εκτός δρόμου ικανότητές τους. Το Wrangler, το Grand Cherokee, το Cherokee και πολλά ακόμη, παλιά ή νέα μοντέλα, έχουν κορυφαία off road χαρακτηριστικά και φυσικά, είναι τετρακίνητα. Η Jeep όμως πιάνοντας τον παλμό της αγοράς είδε ότι πολλοί θέλουν εντυπωσιακά, υπερυψωμένα αυτοκίνητα χωρίς σύστημα τετρακίνησης. Οπότε πλέον, υπάρχουν κάποια Jeep που στέλνουν ισχύ μόνο στους εμπρός τροχούς τους, όπως το Jeep Renegade ή το Jeep Compass. Ωστόσο, να πούμε ότι όλα τα μοντέλα της Jeep, χωρίς καμία εξαίρεση, είναι διαθέσιμα με 4x4 συστήματα αν το θελήσει ο αγοραστής. Και μάλιστα, από τα κορυφαία του είδους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...