Μειώνονται στα 2,5 € τα διόδια στην Αττική Οδό; Τι ισχύει τελικά;

Η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού παραδόθηκε στους υποψηφίους επενδυτές. Λέγεται μεταξύ άλλων, ότι το διόδο ανά διέλευση θα μειωθεί κατά 30 λεπτά.

  • -
  • -

Ο φάκελος με τη νέα σύμβαση παραχώρησης στάλθηκε στις 8 υποψήφιες κοινοπραξίες και εντός του 2023, τα σχήματα που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευτούν την Αττική Οδό για τα επόμενα 25 χρόνια, θα καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές. Στη νέα σύμβαση - η υπάρχουσα σύμβαση λήγει το 2024 – θα υπάρξουν αλλαγές και στα διόδια, με το αντίτιμο να μειώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αντίτιμο θα διαμορφωθεί στα 2,5 € ανά διέλευση με ΦΠΑ, έναντι 2,8 € που ισχύει. Εδώ, πρέπει να τονίσουμε πως, η μείωση δεν είναι επίσημη, καθώς πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το deal με τον τελικό επενδυτή και στη συνέχεια να διαμορφωθεί η τιμολογιακή πολιτική.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε ζητήσει πληρωμή διοδίων με βάση την ώρα διέλευσης

Το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) από την πλευρά του, είχε προτείνει ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης που θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ώρα χρήσης του άξονα. Διαβάστε εδώ Με απλά λόγια, πρότεινε οι οδηγοί να πληρώνουν διόδια με βάση την ώρα διέλευσης, γεγονός που θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτό σημαίνει πως, το κόστος των διοδίων θα εξαρτάται από την ώρα που θα μπαίνει ο οδηγός στην Αττική Οδό. Δηλαδή τις ώρες αιχμής θα είναι ακριβότερο και τις υπόλοιπες φθηνότερο.

Όπως φαίνεται, η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε και η νέα σύμβαση προβλέπει μειωμένα διόδια κατά 0,30 ευρώ. Τι ακριβώς ισχύει, θα το μάθουμε επίσημα, όταν γνωστοποιηθεί η τελική συμφωνία με ένα από τα 8 σχήματα.

Δείτε ακόμη: Γιατί υπάρχουν ζωγραφισμένα πουλιά στα γυάλινα τοιχεία της Αττικής Οδού; 

Οι 8 ισχυρές κοινοπραξίες που επιθυμούν να αναλάβουν την εκμετάλλευση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου στην Αττική είναι οι: ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A., GRUPPO FININC – INC SpA, Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ARDIAN INFRASTRUCTURE, Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE BIDCO S.A., Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD, Ένωση προσώπων «UNION OF ENTITIES VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.», Ένωση προσώπων VAUBAN – DIF – EGIS, Ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – FS ARK HOLDCO S.a.r.l.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...