Γιατί είναι κίτρινα τα ταξί;

Τα βλέπουμε και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, αλλά έχουμε σκεφτεί ποτέ γιατί τα ταξί έχουν κίτρινο χρώμα;

  • -
  • -

Κίτρινο, καναρινί, λεμονί και όλα τα συναφή. Όλες οι αποχρώσεις του κίτρινου έχουν κάνει την εμφάνιση τους τουλάχιστον μία φορά σε κάποιο ταξί που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αττικής. Γιατί όμως; Γιατί να είναι τα ταξί κίτρινα γενικότερα;

Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται ότι παλιά τα αθηναϊκά ταξί είχαν ασημί χρώμα. Το κίτρινο χρώμα καθιερώθηκε στην Αθήνα και στον Πειραιά με νόμο του 1981, τον οποίο υπέγραψε ο τότε Υφυπουργός Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνος Ασλάνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος αναφέρει: Όλα τα αυτοκίνητα Ταξί που έχουν έδρα διοικητική μονάδα που ανήκει στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς-Περιχώρων, έχουν εξωτερικό χρωματισμό οποιασδήποτε απόχρωσης ΚΙΤΡΙΝΟΥ χρώματος (κατά προτίμηση RAL 1012 ή RAL 1021), εκτός από μία λωρίδα πλάτους τεσσάρων (4) έως έξι (6) εκατοστών περιμετρικώς του αυτοκινήτου και μεταξύ του κάτω μέρους των παραθύρων και των χειρολαβών των θυρών, η οποία είναι σταθερού χρωματισμού ΣΚΟΥΡΟΥ ΜΠΛΕ αποκλεισμένης της χρήσης αυτοκόλλητων ταινιών κ.λπ.

Δείτε ακόμη: Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η μπλε λωρίδα στα ταξί;

Ποιος είναι ο λόγος που τα ταξί βάφτηκαν κίτρινα εξ αρχής;

Ο κίτρινος χρωματισμός των ταξί ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη το μακρινό 1907, όταν κατέφθασαν τα πρώτα βενζινοκίνητα ταξί από την Γαλλία. Η κίτρινη απόχρωση επιλέχθηκε ώστε να είναι τα ταξί πιο εύκολα ορατά στους επίδοξους επιβάτες αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Έτσι οι πελάτες δεν δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν σε ώρες αιχμής, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.

Δείτε ακόμη: Ξέρεις τι ήταν τα Taxi wars;

Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημη έρευνα που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη και σύγκρινε τα κίτρινα ταξί με άλλα που έφεραν μπλε απόχρωση, τα κίτρινου χρώματος ταξί είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να χτυπηθούν από πίσω. Παράλληλα, οι συνθήκες φωτισμού έπαιξαν κι αυτές σημαντικό ρόλο. Υπό το φως της μέρας τα κίτρινα ταξί είχαν 5% λιγότερες πιθανότητες ατυχήματος, ενώ το βράδυ το νούμερο αυτό ανέβαινε στο 19%.

Πηγή έρευνας: Science.org / Φωτογραφία: ΣΑΤΑ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...