Τι είναι η μπλε λωρίδα στα ταξί;

Είναι υποχρεωτική από το νόμο από το 1984. Για ποιο λόγο όμως;

  • -
  • -

Στην Αττική θα συναντήσουμε ταξί σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου: από εντελώς ανοιχτό που μοιάζει με λευκό έως σκούρο που πλησιάζει στο πορτοκαλί. Όλα όμως έχουν μία μπλε λωρίδα περιμετρικά του αμαξώματος, κάτω από τη βάση των παραθύρων.

Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η μπλε λωρίδα;

Καταρχάς να πούμε ότι ο χρωματισμός των κίτρινων ταξί σε Αθήνα-Πειραιά-Περίχωρα έχει καθιερωθεί με νόμο του 1984, τον οποίο υπέγραψε ο τότε Υφυπουργός Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνος Ασλάνης.

Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 αναφέρεται:

Όλα τα αυτοκίνητα Ταξί που έχουν έδρα διοικητική μονάδα που ανήκει στην περιοχή Αθηνών –Πειραιώς- Περιχώρων, έχουν εξωτερικό χρωματισμό οποιασδήποτε απόχρωσης ΚΙΤΡΙΝΟΥ χρώματος (κατά προτίμηση RAL 1012 ή RAL 1021), εκτός από μία λωρίδα πλάτους τεσσάρων (4) έως έξι (6) εκατοστών περιμετρικώς του αυτοκινήτου και μεταξύ του κάτω μέρους των παραθύρων και των χειρολαβών των θυρών, η οποία είναι σταθερού χρωματισμού ΣΚΟΥΡΟΥ ΜΠΛΕ αποκλεισμένης της χρήσης αυτοκόλλητων ταινιών κ.λπ.

Προφανώς η μπλε λωρίδα τοποθετήθηκε για να ξεχωρίζουν τα ταξί από συμβατικά κίτρινα αυτοκίνητα που μπορεί παρανόμως να πραγματοποιούν δρομολόγια επί πληρωμή . Μάλιστα ο νόμος αναφέρει ότι πρέπει να είναι βαμμένο έτσι το ταξί και όχι να τοποθετείται εκ των υστέρων αυτοκόλλητη μπλε ταινία, όπως συμβαίνει αρκετά συχνά.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να βάφεται σε μαύρο χρώμα η οροφή των ταξί, κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει το ΣΑΤΑ τα μέλη του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...