Τα 5+1 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αξίζει να περιμένεις

Τους επόμενους μήνες αναμένονται στην αγορά δεκάδες αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Επιλέξαμε αυτά που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

  • -
  • -

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων διευρύνεται συνεχώς, με τους κατασκευαστές να εξελίσσουν δεκάδες ολοκαίνουρια μοντέλα σε κάθε κατηγορία. Τα EV είναι το μέλλον και ο αριθμός τους αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς πλησιάζουμε στην πλήρη μετάβαση για οχήματα μηδενικών εκπομπών το 2035.

Μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και το 2023, αναμένουμε πολλά και ενδιαφέροντα νέα ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα. Ανάμεσά τους είναι SUV, crossover, hatch και πολυτελή saloon. Σας παρουσιάζουμε αυτά τα οποία έχουν το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον, με βάση τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς.

BMW iX1

ev
Μετά την έναρξη των παραγγελιών της νέας γενιάς της Χ1, η BMW ετοιμάζεται να λανσάρει την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του δημοφιλούς μοντέλου της. Η iX1 xDrive30 είναι το πρώτο, τετρακίνητο ηλεκτρικό όχημα της μάρκας στην πολυτελή compact κατηγορία. Δύο πλήρως ενσωματωμένες μονάδες e-drive στον εμπρός και τον πίσω άξονα παράγουν συνδυασμένη ισχύ 313 hp, με τη μέγιστη ροπή να είναι στα 494 Nm. Η ηλεκτρική BMW iX1 επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 5,6 δευτερόλεπτα και η αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 417 και 440 km. Η εμπορική πορεία του αυτοκινήτου θα ξεκινήσει σύντομα. 

Dacia Spring

ev

Αναμένουμε με ανυπομονησία την τιμή του στην Ελλάδα. Θα είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό της αγοράς (στη Γαλλία ξεκινά από 12.403 ευρώ!) και δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε ένα από τα best seller σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Με αυτονομία που αγγίζει ακόμη και τα 305 km σε αστικό περιβάλλον, compact διαστάσεις, crossover χαρακτηριστικά και τέτοιο κόστος, δεν μας κάνει εντύπωση που έχουν ξεκινήσει οι ταξινομήσεις στη χώρα μας, χωρίς να υπάρχουν επίσημες τιμές.

Hyundai Ioniq 6

ev

Όταν λαμβάνεις σχεδόν 40.000 παραγγελίες σε μόλις 24 ώρες, σημαίνει πως κάτι κάνεις εξαιρετικά. Η Hyundai έχει βρει τον δρόμο της επιτυχίας, με το Ioniq 6 να συγκρίνεται σε απόδοση και οικονομία με τα μοντέλα της Tesla. Θα προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις, με την αυτονομία να ξεπερνά τα 600 km και τα πολυάριθμα συστήματα να φροντίζουν για καθετί. Επίσης, φορτίζει ταχύτατα καθώς μπορεί να συνδεθεί μέχρι και σε φορτιστή ισχύος 350 kW, με την φόρτιση από το 10% μέχρι το 80% να πραγματοποιείται μόλις σε 18 λεπτά.

Renault Mégane E-Tech Electric

ev
Το περιμέναμε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια αγορά καθυστέρησε την έλευσή του. Το λανσάρισμά του είναι θέμα χρόνου, με τη Renault να στηρίζει πολλά στη νέα γενιά του Megane, το οποίο προσφέρεται μόνο ως ηλεκτρικό. Προικισμένο με πλειάδα τεχνολογιών και έχοντας μοναδική εμφάνιση, το γαλλικό hatch με αισθητική crossover, θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 96 kW (130 PS) και 250 Nm ροπή, και με 160 kW (218 PS) και 300 Nm.

smart #1

smart

Από πλευράς διαστάσεων ανήκει στα B-SUV, με τη smart να κάνει λόγο για ένα προηγμένο τεχνολογικά όχημα, που ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη, τρισδιάστατη επαφή και πλειάδα εφαρμογών. Υποστηρίζει μεγέθη μπαταριών από 58 kWh έως και 100 kWh. Η έκδοση λανσαρίσματος επωφελείται μιας μπαταρίας NCM χωρητικότητας 66 kWh, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να καλύψει απόσταση από 420 έως 400 km με μια φόρτιση. O ηλεκτροκινητήρας αποδίδει την εντυπωσιακή ισχύ των 272 ίππων και 343 Nm ροπής. Το νέο smart #1 θα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο της κοινοπραξίας Geely και Mercedes στην Κίνα και από εκεί θα εξάγεται σε όλες τις χώρες. Tο αναμένουμε στους δρόμους μέχρι τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Volvo EX90

ev

Στις 9 Νοεμβρίου, η Volvo θα παρουσιάσει επίσημα το ολοκαίνουριο EX90, την αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV. Το αυτοκίνητο περιγράφεται ως το πιο προηγμένο τεχνολογικά, κάνοντας χρήση των πιο καινοτόμων τεχνολογιών. Εφοδιάζεται με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, από εσωτερικό σύστημα ραντάρ έως αμφίδρομη φόρτιση. Αναμένουμε τα αποκαλυπτήρια και τον χρόνος λανσαρίσματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...