Αδιανόητο: Αυτό το SUV καταλαβαίνει ακόμη κι αν αρρώστησες! [video]

Ανήκει στη μάρκα που διαθέτει ορισμένα από τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα. Το νέο μοντέλο της γκάμας της ωστόσο, ενσωματώνει μια αόρατη ασπίδα ασφαλείας που καταλαβαίνει τα πάντα.

  • -
  • -

Στις 9 Νοεμβρίου, η Volvo θα παρουσιάσει επίσημα το ολοκαίνουριο EX90, την αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV. Το αυτοκίνητο περιγράφεται ως το πιο προηγμένο τεχνολογικά, κάνοντας χρήση των πιο καινοτόμων τεχνολογιών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας, Jim Rowan, ανέφερε πως στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου υπάρχουν συστήματα που δεν συναντώνται πουθενά.

«Θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε μέχρι τα αυτοκίνητα να μην εμπλέκονται πλέον σε σύγκρουση, μέχρι να απαλλαγούμε 100% από τον άνθρακα ως εταιρεία. Όλα αυτά, για να προστατέψουμε περισσότερες ζωές, όπως προβλέπεται από τον σκοπό μας. Το EX90 είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τη Volvo Cars, που οδηγεί προς το μέλλον την κληρονομιά μας στην ασφάλεια, την ποιότητα και την καινοτομία», είπε αρχικά ο επικεφαλής.

Το Volvo που κατανοεί την ανθρώπινη συμπεριφορά

Το EX90 σχεδιάστηκε για να κατανοεί τόσο τον οδηγό όσο και τον χώρο που το περιβάλλει, ώστε να βοηθά να παραμείνουν ασφαλείς τόσο οι επιβάτες, όσο και οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Επιπλέον, μπορεί να γίνεται πιο έξυπνο και πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνει από τα νέα δεδομένα και δέχεται αναβαθμίσεις.

volvo

Η τελευταία τεχνολογία ασφαλείας που έχει αναπτύξει η Volvo βασίζεται στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως προκύπτει παγίως από δεκαετίες έρευνας στην ασφάλεια. Εξάλλου, κάθε οδηγός είναι πιθανό να βιώσει ή να επηρεαστεί από τουλάχιστον μία σύγκρουση με αυτοκίνητο στη διάρκεια της ζωής του.

«Είμαστε άνθρωποι και αυτό σημαίνει ότι βιώνουμε συναισθήματα. Γνωρίζουμε ότι η απόσπαση προσοχής και η κούραση είναι δεδομένα της ζωής, και ταξιδεύουν μαζί μας. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην είστε πάντοτε στα καλύτερά σας για τον οποιονδήποτε λόγο. Και στην κίνηση, το να συμβεί κάτι αδιανόητο είναι θέμα μόλις λίγων δευτερολέπτων. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να είστε ένας καλύτερος οδηγός και να μειωθεί ο κίνδυνος να συμβεί μία σύγκρουση. Το Volvo EX90 έρχεται με μία αόρατη ασπίδα ασφαλείας που περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη τεχνολογία μας στους αισθητήρες, η οποία επιτρέπει στο αυτοκίνητο να καταλαβαίνει αυτό που νιώθετε και τον κόσμο γύρω σας», τόνισε ο κύριος Rowan.

Γεμάτο αισθητήρες που δεν κουράζονται ποτέ

Στο εξωτερικό του αυτοκινήτου υπάρχουν νέας γενιάς αισθητήρες, κάμερες, ραντάρ και LiDAR, που υποστηρίζονται από πλατφόρμα κεντρικού υπολογιστή και λογισμικό, συνεργάζονται και δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μία άποψη 360 μοιρών για τον κόσμο.

volvo

Οι αισθητήρες δεν κουράζονται ούτε αποσπάται η προσοχή τους. Σχεδιάστηκαν για να ανταποκρίνονται και να αντιδρούν όταν ο οδηγός καθυστερεί έστω και για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Το LiDAR αισθάνεται τον δρόμο μπροστά, ημέρα ή νύχτα, και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Μπορεί να δει μικρά αντικείμενα εκατοντάδες μέτρα μακριά, δημιουργώντας περισσότερο χρόνο για πληροφόρηση, δράση και αποφυγή.

Διαβάστε επίσης: H Volvo θέλει τα ηλεκτρικά μοντέλα της να φορτίζουν σε 5 λεπτά

Με βάση έρευνες της Volvo, το λογισμικό και οι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση έως και 20% των ατυχημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο. Με τον ίδιο τρόπο, η εταιρεία εκτιμά πως μπορεί να βελτιώσει συνολικά την αποφυγή σύγκρουσης έως και 9%, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει εκατομμύρια ατυχήματα λιγότερα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για την ασφάλεια και για την ανθρωπότητα.

Ένας άγρυπνος φύλακας

Στο εσωτερικό, η αόρατη ασπίδα ασφαλείας προσέχει για τον οδηγό. Ειδικοί αισθητήρες και κάμερες, τροφοδοτούμενοι από τους αλγορίθμους εξελιγμένους από τη Volvo, μπορούν να αναγνωρίζουν και να μετρούν το επίπεδο συγκέντρωσης του βλέμματος. Η τεχνολογία επιτρέπει στο EX90 να βλέπει πότε ο οδηγός είναι αφηρημένος, κουρασμένος ή με άλλο τρόπο απρόσεκτος, περισσότερο από όσο ήταν δυνατόν σε ένα αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα.

volvo

Προειδοποιεί αρχικά μέσω απαλής δόνησης και στη συνέχεια πιο επίμονα εφόσον χρειάζεται. Σε περίπτωση που συμβεί το αδιανόητο, και αποκοιμηθεί ο οδηγός ή αρρωστήσει ενώ βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, το EX90 είναι σχεδιασμένο να σταματά με ασφάλεια και να καλεί σε βοήθεια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...