Αλλάζουν όλα στα καύσιμα: Το diesel γίνεται πιο ακριβό από τη βενζίνη!

Σε πολλά πρατήρια η τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνά αυτή της βενζίνης. Το θέμα είναι που θα φθάσει από την 1η Οκτωβρίου, όταν σταματήσει η επιδότηση.

  • -
  • -

Παραδοσιακά, η βενζίνη είναι αρκετά πιο ακριβή από το diesel. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, παρότι η τιμή του μπρεντ έχει πέσει στα 91 δολάρια, στις αντλίες των πρατηρίων το πετρέλαιο κίνησης παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις, προκαλώντας προβληματισμό σε απλούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.  

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, το diesel στις 15 Σεπτεμβρίου είχε μέση τιμή πανελλαδικά 1,897 € το λίτρο και η βενζίνη 1,956 €. Ωστόσο, σε πολλά πρατήρια, βλέπουμε το πετρέλαιο να πωλείται ακριβότερα, με την κατάσταση να κρίνεται άκρως ανησυχητική. Από την 1η Οκτωβρίου κι εφόσον δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση με την αναστολή της καταβολής επιδότησης 15 λεπτών στην αντλία για το diesel, η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Οπότε, το θέμα είναι τι θα συμβεί τότε. Οι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να αυξήσουν με τη σειρά τους τα μεταφορικά, κάτι το οποίο θα προκαλέσει νέα σειρά ανατιμήσεων στην αγορά.

Το πετρέλαιο ανέβηκε 50% σε έναν χρόνο

Πέρυσι, τέτοια εποχή το πετρέλαιο είχε μέση τιμή κάτω από το 1,4 € το λίτρο. Έναν χρόνο αργότερα, βρίσκεται στα 2,047 € αν υπολογίσουμε και τα 15 λεπτά της επιδότησης. Στην παγκόσμια αγορά, η τιμή του μπρεντ παρουσιάζει μεγάλη πτώση, αγγίζοντας τα 91,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται έστω και οριακά, ανοδικά.

diesel

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος το σενάριο νέας επιδότησης, αλλά όλα εξαρτώνται από το υπουργείο Οικονομικών και κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τι ακριβώς θα συμβεί και ποιες αποφάσεις θα λάβει το κυβερνητικό επιτελείο, θα τις μάθουμε προς τα τέλη του μήνα. Η κατάσταση πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Προφανώς, αυτό που συμβαίνει με το diesel επηρεάζει όλες τις χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα σε κάθε κράτος, κι αυτό οφείλεται στη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις. Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν περί οριστικής διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές παγκοσμίως.

Δείτε εδώ πώς θα γλυτώσετε καύσιμο σε κάθε διαδρομή

Η Ευρώπη στράφηκε προς άλλες χώρες για τον ανεφοδιασμό πετρελαίου, αλλά αυτές πρόσφεραν ακριβότερα. Τα συμφέροντα παγκοσμίως είναι τεράστια, τα κέρδη δυσθεώρητα και τα ενεργειακά αποθέματα οριακά. Στις διεθνείς αγορές παίζεται ένα παιχνίδι για πολύ δυνατούς παίκτες, με τους καταναλωτές να είναι για μια ακόμη φορά οι ζημιωμένοι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...