Τι άλλαξε στο Google Maps - Πώς γλιτώνεις βενζίνη σε κάθε διαδρομή

Εκτός από την πιο σύντομη διαδρομή, οι διάσημοι χάρτες Google Maps πλέον προτείνουν στους οδηγούς εναλλακτικές, με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

  • -
  • -

Το Google Maps αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας για τους περισσότερους ανθρώπους. Το χρησιμοποιούμε για να βρούμε μια άγνωστη διεύθυνση, ακόμα και για να επιλέξουμε την ταχύτερη διαδρομή, αν θέλουμε να πάμε κάπου σε ώρα αιχμής. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία προχωράει στο επόμενο βήμα και πλέον, οι χάρτες της Google θα προτείνουν διαδρομές με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Το όφελος, εντοπίζεται τόσο στην τσέπη του χρήστη, όσο και στο περιβάλλον, αφού η χρήση λιγότερων καυσίμων σημαίνει και χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών ρύπων.

Το Google Maps προτείνει την πιο οικονομική διαδρομή και στην Ελλάδα

Μέχρι πρόσφατα, η συγκεκριμένη λειτουργία ήταν διαθέσιμη στο εξωτερικό. Πλέον όμως, το Google Maps προτείνει την πιο «πράσινη» διαδρομή και στη χώρα μας. Πολλές φορές η πιο οικονομική σε κατανάλωση διαδρομή είναι εκείνη που κάνει μεγαλύτερη χρήση αυτοκινητόδρομου, ένα περιβάλλον που το αυτοκίνητο δουλεύει με σταθερή ταχύτητα και χρησιμοποιεί λιγότερο καύσιμο.

Δείτε ακόμη: 5+1 χρήσιμα tips για το Google Maps

Ωστόσο στο πείραμα που κάναμε, είδαμε ότι το Google Maps έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει διαφορετικούς παράγοντες, όπως την κλίση του δρόμου, την απόσταση, την κίνηση, ακόμη και τον τύπο του αυτοκινήτου μας (εξηγούμε παρακάτω).

Πήραμε σαν παράδειγμα δύο διαφορετικές διαδρομές, μια από το Μαρούσι προς τη Νέα Μάκρη και μια από την Τρίπολη, προς Σπάρτη. Στην πρώτη περίπτωση, η ταχύτερη και πιο «πράσινη» διαδρομή ήταν μέσω της Αττικής Οδού και όχι μέσω Πεντέλης – Διονύσου. Πρέπει να υπολογίσουμε όμως και το κόστος των διοδίων που ανέρχεται στα 2,80 € για τα επιβατικά αυτοκίνητα, άρα μάλλον τα χρήματα που εξοικονομήσαμε από τα καύσιμα θα τα πληρώσουμε για τη χρήση της Αττικής Οδού.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Google Maps μας υπέδειξε τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τις δύο πόλεις της Πελοποννήσου, ο οποίος είναι σημαντικά πιο σύντομος σε απόσταση, αλλά και ταχύτερος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφαρμογής, θα μας εξοικονομούσε 31% βενζίνης, συγκριτικά με την εναλλακτική του αυτοκινητόδρομου. Bonus, ότι ο επαρχιακός δεν έχει διόδια, οπότε είμαστε διπλά κερδισμένοι.  

Υπολογίζει ακόμη και τον τύπο του αυτοκινήτου!

Το καλύτερο κομμάτι της εφαρμογής, είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε τον τύπο καυσίμου. Βενζίνη, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ή υβριδικό; Το Google Maps βγάζει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο του οχήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα αυτοκίνητο diesel, για παράδειγμα, «προτιμά» να κινείται σε ανοικτό περιβάλλον με σταθερή ταχύτητα, όπως ένας αυτοκινητόδρομος. Αντίθετα, ένα υβριδικό, προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου σε αστικό περιβάλλον, εκεί που λειτουργεί περισσότερο ο ηλεκτροκινητήρας, παρά το μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Πώς λειτουργεί η πρόταση πιο οικονομικής διαδρομής;

Όταν ορίσετε τη διαδρομή που θέλετε να κάνετε, θα πατήσετε πάνω δεξιά στις τρεις μικρές τελίτσες που αποκαλύπτουν το μενού περισσότερων επιλογών. Στις «Επιλογές Οδήγησης» θα βρείτε το πεδίο «Διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμων» και το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να το ενεργοποιήσετε, αλλά και να διαλέξετε το είδος καυσίμου που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό σας. Στη συνέχεια, στις προτάσεις διαδρομών θα βλέπετε ένα μικρό πράσινο φυλλαράκι, το οποίο δείχνει ότι αυτή η διαδρομή είναι και η πιο οικολογική. Στις πληροφορίες της διαδρομής, το Google Maps σας λέει και πόσο καύσιμο εξοικονομείτε αν διαλέξετε αυτή τη διαδρομή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...