Το Toyota Yaris που καίει υδρογόνο ήρθε Ευρώπη! [video]

Την παρθενική του επίσκεψη σε ευρωπαϊκό έδαφος έκανε το πρώτο Toyota Yaris που καίει υδρογόνο, αφήνοντας εντυπωσιασμένους όσους το είδαν.

  • -
  • -

Μάλιστα, δεν πρόκειται για ένα τυχαίο Yaris, αλλά για μια ειδικά τροποποιημένη αγωνιστική έκδοση του Toyota GR Yaris, δηλαδή της ισχυρότερης έκδοσης του μοντέλου. Το συμβατικό GR Yaris παραγωγής χρησιμοποιεί τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων ο οποίος αποδίδει 261 ίππους και 360 Nm ροπής, ενώ η κίνηση πηγαίνει και στους τέσσερις τροχούς. Ο παραπάνω συνδυασμός έχει αποτέλεσμα το 0-100 km/h να διαρκεί μόλις 5,5 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 229 km/h.

Ακριβώς το ίδιο τρικύλινδρο σύνολο συναντάμε και κάτω από το καπό του υδρογονοκίνητου αγνωνιστικού Yaris H2. Οι αλλαγές σε σχέση με την εμπορικά διαθέσιμη έκδοση είναι ελάχιστες και επιβάλλονται από το γεγονός ότι το υδρογόνο αναφλέγεται αρκετά πιο βίαια σε σχέση με την βενζίνη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c8b4f9351bba46ffb8f4197860692a4b.jpg

Έτσι, τα σημεία στα οποία έχουν υπάρξει παρεμβάσεις είναι το μπλοκ του κινητήρα που έχει γίνει πιο ανθεκτικό, τα έδρανα των βαλβίδων και το σύστημα ψεκασμού του καυσίμου. Όσον αφορά την ισχύ που παράγεται η Toyota δεν έχει ανακοινώσει κάποιο νούμερο, όμως ο υπεύθυνος κινητήρων Thiebauld Paquet έχει αναφέρει ότι δεν απέχουν πολύ από το σύνολο βενζίνης.

Δείτε ακόμα: Ποιες εταιρείες φτιάχνουν αυτοκίνητα υδρογόνου;

Το αυτοκίνητο οδήγησε ο επικεφαλής της Toyota, Akio Toyoda, σε ένα παράπλευρο event που έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ράλι Βελγίου. Ο Toyoda είχε για συνοδηγό τον 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή WRC, Juha Kankkunen. Ο Φινλανδός ανέφερε μετά την «βόλτα» ότι ο ήχος αλλά και τα χαρακτηριστικά παραγωγής δύναμης του κινητήρα δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτούς που έχουμε συνηθίσει και χρησιμοποιούν βενζίνη, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και μόνοι μας από το video.

Φυσικά όταν ένας κινητήρας καίει υδρογόνο οι εκπομπές ρύπων είναι σχεδόν μηδενικές και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Toyoda, η Toyota θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης μπορεί να συνεχίσει την πορεία του, απλά αλλάζοντας καύσιμο. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι δεν απαιτούνται τεράστια ποσά για έρευνα και εξέλιξη, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξέρουν ήδη πώς να φτιάξουν ποιοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/47d8fe519729c2f59a04e5efc34a9969.jpg

Άραγε θα τα καταφέρει η Toyota ή θα επικρατήσουν τα ηλεκτρικά με μπαταρία; Θέλεις να κινητήρες στους δρόμους ή προτιμάς την ησυχία της μπαταρίας;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...