Το Dodge Hornet στέκεται «εμπόδιο» στην επιτυχία της Alfa Romeo Tonale – Γιατί;

Ενδοοικογενειακές κόντρες προκάλεσε το επιτυχημένο λανσάρισμα του Hornet.

  • -
  • -

Σύγχυση και προβλήματα έχει προκαλέσει στην Alfa Romeo το λανσάρισμα του Dodge Hornet, με αποτέλεσμα η ιταλική μάρκα να τα έχει βάλει τόσο με την μαμά-Stellantis, αλλά και με την αμερικανική εταιρεία. Βλέπετε η Tonale, το αυτοκίνητο πάνω στο οποίο βασίζεται το Hornet, είναι ζωτικής σημασίας για την Alfa Romeo. Όντας το πρώτο υβριδικό της μοντέλο αλλά και το εισιτήριο της για την δημοφιλή κατηγορία των compact SUV, είχε ως στόχο να αναπτερώσει το ηθικό των Ιταλών από πλευράς πωλήσεων. Η παρουσίαση του σχεδόν πανομοιότυπου Hornet όμως κάνει αυτό το έργο εξαιρετικά δύσκολο σε όσες αγορές θα διατεθεί το Dodge για δύο λόγους.

Το πρώτο και κύριο πρόβλημα έχει να κάνει με την τιμή. Λόγω του ότι η Alfa Romeo θέλει να πλασάρει την Tonale ως ένα premium μοντέλο, είναι λογικό η τιμή της να βρίσκεται πιο κοντά σε ανταγωνιστές αντίστοιχου βεληνεκούς (βλέπε Audi Q3, BMW X1 κτλ). Εάν το ιταλικό SUV λοιπόν ήταν μόνο του χωρίς κάποιο rebadged αδερφάκι να λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης για τους αγοραστές, κανείς δεν θα είχε πρόβλημα. Τι γίνεται όμως τώρα που η Dodge προσφέρει το ακριβώς ίδιο αυτοκίνητο αρκετές χιλιάδες δολάρια φθηνότερα; Είναι απλό! Το Dodge καταφέρνει να σημειώσει 14.000 προ-παραγγελίες μέσα στο πρώτο 24ωρο που ακολούθησε την επίσημη παρουσίαση του και η Alfa Romeo τρέμει πως η Tonale θα ακολουθήσει στα βήματα των Giulia και Stelvio. Δυο εντυπωσιακά μοντέλα που όμως δυσκολεύονται πολύ να κάνουν πωλήσεις.

Alfa-Romeo-TonaleDodge-Hornet-GT

Δεύτερος λόγος που το Hornet φαίνεται ως καλύτερη επιλογή είναι ο κινητήρας που κρύβει κάτω από το καπό. Η Dodge μπορεί να το χρησιμοποίησε μόνο και μόνο για να βελτιώσει το οικολογικό προφίλ της γκάμα της (όπως είχε γίνει και με την Aston Martin και το Cygnet), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήσει τους αγοραστές παραπονεμένους. Μπορεί να μην έρχεται με κάποιον παραδοσιακό V8, αλλά ο 2λιτρος υπετροφοδοτούμενος 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας των 265 ίππων σε συνδυασμό με την τετρακίνηση, μοιάζει πολύ πιο δελεαστικός από τον 1.500άρη mild hybrid της Tonale.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε την Alfa Romeo Tonale

Αν το δούμε αντικειμενικά, μοιάζει απόλυτα λογική η απόφαση της Stellantis να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του συνόλου της Tonale. Άλλωστε η Dodge είναι φυσιολογικό να πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα από την Alfa Romeo γενικότερα. Αλλά το πρόβλημα είναι το πόσο ίδια μοιάζουν τα δύο αυτοκίνητα. Θέλοντας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος για την μεταμόρφωση της Tonale σε Hornet, οι αλλαγές βρίσκονται μόνο στο design των φώτων, των προφυλακτήρων και του ταμπλό. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι για την Alfa το να πουλήσει ένα σχεδόν ολόιδιο αυτοκίνητο με πιο αδύναμο μοτέρ και κίνηση στους δύο τροχούς, περίπου 7.000 με 10.000 δολάρια ακριβότερα.

Tonale-Hornet-rear

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...