Έρευνα: 8 στους 10 οδηγούς δεν γνωρίζουν αυτό το λαμπάκι στο καντράν!

Είμαστε όλοι ικανοί να κατανοήσουμε κάθε ένδειξη που μπορεί να εμφανιστεί στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου μας; Ίσως και όχι, όπως έδειξε νέα έρευνα.

  • -
  • -

Υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις του καντράν που σε όλους μας έχουν ανάψει στο παρελθόν, ή ανάβουν συχνά και σήμερα, οπότε ξέρουμε καλά τι σημαίνουν. Το λαμπάκι για τη χαμηλή στάθμη του ρεζερβουάρ, για παράδειγμα, μάλλον κάνει όλο και συχνότερα την εμφάνισή του με τις τιμές της βενζίνης εκεί που βρίσκονται σήμερα, ενώ και το «check engine» κάνει πολλούς να πάνε κατευθείαν στο συνεργείο -ή να συνεχίσουν να το αγνοούν, αφού... ξέρουν ήδη τι το προκάλεσε.

Υπάρχουν όμως και καινούργια λαμπάκια, που φανερώνουν κάτι για τη λειτουργία σύγχρονων αυτοκινήτων με υβριδικό σύστημα κίνησης ή αποκλειστικά με ηλεκτρικό μοτέρ, με τα οποία δεν είμαστε εξίσου εξοικειωμένοι. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική ιστοσελίδα Confused σε δείγμα 2.200 οδηγών από 27 ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, υπάρχουν φωτεινές ενδείξεις που δεν λένε τίποτα σε παραπάνω από τους μισούς οδηγούς.

Ποια ένδειξη δεν γνωρίζει το 80% των οδηγών;

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρέθηκε η ένδειξη για βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, για την οποία έδωσε λάθος απάντηση το 80% των ερωτηθέντων. Στη 2η θέση και πολύ κοντά του βρέθηκε το AGC, δηλαδή η ένδειξη του Auto Glide Control, που φανερώνει την ελεύθερη κύλιση (coasting) στα υβριδικά μοντέλα της Lexus, με 77%.

EV warning lights

Ακολούθησε με 68% το πράσινο αυτοκινητάκι που υποδηλώνει ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι έτοιμο να κινηθεί, «αναμμένο» δηλαδή, και με 60% η ένδειξη EV που φανερώνει την κίνηση ενός υβριδικού αποκλειστικά με το ηλεκτρικό μοτέρ του. Τέλος, άγνοια δήλωσε το 59% των οδηγών για… τη χελώνα που δείχνει τη μειωμένη απόδοση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας του συστήματος ή για άλλο, σοβαρότερο λόγο.

Με τα λαμπάκια των συμβατικών αυτοκινήτων τα πάμε καλύτερα;

Σίγουρα είναι πιο αναγνωρίσιμα. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πώς το 35% των ερωτηθέντων δεν ήξερε τι σημαίνει μια ένδειξη που γράφει ABS, ενώ μάλλον ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το 32% απάντησε λάθος στην ένδειξη χαμηλής πίεσης ελαστικών.

Δείτε ακόμη Τι παθαίνει το αυτοκίνητο όταν οδηγούμε με λαμπάκι βενζίνης;

Όπως περιμέναμε, βέβαια, το πλέον αναγνωρίσιμο λαμπάκι είναι το λαμπάκι καυσίμου, για το οποίο απάντησε σωστά το 91% των οδηγών. Το υπόλοιπο 8%, είναι ίσως αυτοί που βλέπουμε να έχουν μείνει στην άκρη του δρόμου από βενζίνη και απορούμε πώς τα κατάφεραν…

Πηγή: Confused / Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...