Τι παθαίνει το αυτοκίνητο όταν οδηγούμε με λαμπάκι βενζίνης αναμμένο;

Μια συνήθεια που έχουν αρκετοί οδηγοί μπορεί άραγε να προκαλέσει βλάβη;

  • -
  • -
Τι παθαίνει το αυτοκίνητο όταν οδηγούμε με λαμπάκι βενζίνης αναμμένο;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να πηγαίνουν για ανεφοδιασμό αφού ανάψει το λαμπάκι βενζίνης στον πίνακα οργάνων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν γίνεται μια φορά στο τόσο και σχετικά άμεσα αφού ανάψει το λαμπάκι.

Ωστόσο, αν στραγγίζουμε το ντεπόζιτο και περιμένουμε να αδειάσει σχεδόν εντελώς το ρεζερβουάρ για να πάμε για ανεφοδιασμό, τότε ίσως προκαλέσουμε βλάβες στο σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης απομένουν, ανάλογα με το αυτοκίνητο, πάνω – κάτω 8 λίτρα καυσίμου. Αρκετά για να καλύψει την απόσταση μέχρι το πλησιέστερο πρατήριο. Αυτός είναι εξάλλου και ο σκοπός της προειδοποιητικής λυχνίας.

Αυτό που καταπονείται όταν επιμένουμε να κινούμαστε με χαμηλή στάθμη καυσίμου, είναι η αντλία. Αυτή είναι τοποθετημένη μέσα στο δοχείο και τραβάει καύσιμο από το χαμηλότερο σημείο του, ώστε να αξιοποιεί και όλη την ποσότητα.

Η αντλία βρίσκεται μέσα στο καύσιμο το οποίο της προσφέρει και ψύξη. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν ανάψει το λαμπάκι, αφού όπως προαναφέραμε η ποσότητα είναι αρκετή για να την καλύψει.

Αν όμως συνεχίζουμε να οδηγούμε καταναλώνοντας καύσιμο, τότε η στάθμη κατεβαίνει, αφήνοντας ακάλυπτη της αντλία και κατ’ επέκταση χωρίς επαρκή ψύξη, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει βλάβη.

Επιπλέον, αν υπάρχουν κατάλοιπα ή ξένα σωματίδια, θα συγκεντρωθούν σε μικρότερη ποσότητα και μπορεί η αντλία να τα τραβήξει, δημιουργώντας πιθανότατα ένα ακόμα πρόβλημα.

Άρα καλό είναι να αφήνουμε το ρεζερβουάρ καυσίμου με χαμηλή στάθμη. Γλιτώνουμε από πιθανές βλάβες, αλλά και από το άγχος της αυτονομίας, χωρίς στην ουσία να πληρώνουμε περισσότερο, αφού το καύσιμο που είναι να κάψουμε παραμένει ίδιο. Δείτε παρακάτω ένα επεξηγηματικό βίντεο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...