Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Tα 5 πράγματα πού πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δεν είναι απλή υπόθεση και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει κανείς να εξετάσει.

  • -
  • -

Έρευνες έχουν δείξει πως τουλάχιστον μία φορά ένας καταναλωτής θα προχωρήσει στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Μπορεί οι περισσότεροι να θέλουμε να αποκτήσουμε ένα καινούργιο, αλλά συνήθως αυτό δεν είναι εύκολο. Σε κάθε περίπτωση η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική λύση, απλά θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους, οι οποίες μπορεί να μας αναγκάσουν να δώσουμε επιπλέον χρήματα στη συνέχεια. Πολλές φορές όταν βρούμε το αυτοκίνητο που θέλουμε, εστιάζουμε στην τιμή ή τις δόσεις που θα πληρώσουμε, μη δίνοντας σημασία σε άλλα σημαντικά στοιχεία, τα οποία έχουν αποτέλεσμα πολλά κρυφά κόστη.

Ασφάλιση

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου είναι το πρώτο που θα κοιτάξει κανείς, και με δεδομένη την αύξηση των κλοπών, σίγουρα είναι ένας τομέας που δεν πρέπει να κάνει κάποιος οικονομία. Απλά, θα πρέπει πριν την αγορά να γνωρίζεις το κόστος, αφού τα ασφάλιστρα διαφέρουν ανάλογα το μοντέλο. Για παράδειγμα, αυτοκίνητο που είναι εύκολο να κλαπούν, μοντέλα πολυτελείας, αλλά και αν μένετε σε περιοχή με υψηλά ποσοστά κλοπών, είναι παράμετροι που μπορούν να αυξήσουν το κόστος των ασφάλιστρων.

Δείτε ακόμη: Τα κρυφά κόστη του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου - Προσοχή στις παγίδες

Συντήρηση

Αν καταφέρετε να αγοράσετε το αυτοκίνητο που επιθυμείτε, πρέπει να υπολογίσετε αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να το συντηρήσετε! Η μάρκα και το μοντέλο θα σας δώσουν μία εικόνα για το κόστος των σέρβις, αλλά καλό θα ήταν νωρίτερα να πραγματοποιήσετε μία σχετική έρευνα. Ακόμα και η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει το κόστος συντήρησης.

Φόροι

Μετά, υπάρχει και το κράτος, κάτι που αυτομάτως μεταφράζεται σε φόρους. Με την αγορά του μεταχειρισμένου θα πρέπει να καταβάλλεται το τέλος μεταβίβασης, το οποίο φυσικά πληρώνει ο νέος κάτοχος του αυτοκινήτου. Αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Εν συνεχεία, πρέπει να υπολογίσει κανείς τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία και πληρώνει κάθε χρόνο, αλλά και το ενδεχόμενο του φόρου πολυτέλειας, ο οποίος ισχύει μόνο για αυτοκίνητα με κυβισμό που ξεπερνάει τα 2.000 cc και έχουν έτος κατασκευής κάτω των 10 ετών. 

Διαβάστε εδώ: Εισαγωγή μεταχειρισμένου από το εξωτερικό - Όλη η διαδικασία

Λεπτομερής έλεγχος

Πριν την αγορά και κατά τη διάρκεια της αναζήτησης ενός μεταχειρισμένου, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πως θα χρειαστεί να ξοδέψεις κάποια επιπλέον χρήματα. Για να εξασφαλίσεις ότι το αυτοκίνητο που θέλεις είναι καλό, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό, ο οποίος θα εξετάσει τη μηχανολογική κατάσταση του οχήματος. Σημαντικό είναι το αυτοκίνητο να διαθέτει επιβεβαιωμένο βιβλίο σέρβις, πραγματικά χιλιόμετρα και καθαρό ιστορικό ατυχημάτων.

Με το χέρι στην τσέπη

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται με την προκαταβολή όταν η συμφωνία γίνεται με κάποιον έμπορο αυτοκινήτου. Σε αυτή την περίπτωση, για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση γίνεται με τη λογική capital cost reduction. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειωθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης, αλλά αυξάνεται αντιστρόφως ανάλογα το ποσό της προκαταβολής. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον αρχικό προϋπολογισμό σας και απαιτείται ακριβής υπολογισμός για να μη βρεθείτε εκτός budget.

Δείτε ακόμη Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με δόσεις: Τι να προσέξω

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...