Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Προσοχή στις παγίδες και στα κρυφά κόστη!

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, κρύβει διάφορα… ψιλά γράμματα τα οποία στην πορεία, ίσως οδηγήσουν σε αυξημένα έξοδα.

  • -
  • -

Πάρα πολλοί αγοραστές αναζητούν το επόμενό τους αυτοκίνητο στην αγορά μεταχειρισμένων. Το μειωμένο κόστος, αλλά και το αυξημένο value for money είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες, καθώς δεν μπορούν όλοι να υποστηρίξουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο με μηδέν χιλιόμετρα. Τι πρέπει να προσέχουμε όμως, πριν αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο; Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε είναι αρκετές, για να μην προκύψουν έξοδα στην πορεία.

Προσοχή στη συντήρηση του αυτοκινήτου

Ο διεξοδικός έλεγχος του οχήματος από έμπιστο μηχανικό δεν συστήνεται μόνο για να διαπιστωθεί η «υγεία» του. Ένα έμπειρο μάτι είναι σε θέση να αξιολογήσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο αυτοκίνητο και να δώσει μια ιδέα για τα έξοδα συντήρησης που έπονται. Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανικός θα δει σε τι κατάσταση είναι τα πιο «κρυφά» μηχανικά μέρη και θα μας προετοιμάσει πριν την αγορά. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να χρειαστεί δίσκο-πλατό, μεγάλο σέρβις (ιμάντες, μπουζί κλπ) και άλλες ακριβές εργασίες, μας ενημερώνει, είτε για να διαπραγματευτούμε ανάλογα την τιμή, είτε για να ξέρουμε τι μας περιμένει αφού πληρώσουμε το νέο μας αυτοκίνητο.

Σημειώστε τις… ελλείψεις

Πριν αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς την κατάστασή του. Αν χρειάζεται επειγόντως αλλαγή ελαστικών, για παράδειγμα, θα πρέπει να το ξέρουμε ώστε να προβούμε στην αντικατάστασή τους άμεσα. Στην περίπτωση που πρώτα «ψωνίσουμε» και μετά δούμε ότι θέλει λάστιχα, τότε προκύπτει ένα σημαντικό έξοδο αρκετών εκατοντάδων ευρώ, που σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο. Αν το ξέρουμε από πριν, θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την εκκρεμότητα αυτή προς διαπραγμάτευση της τιμής. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε άλλη φθορά, όπως αμορτισέρ, φρένα κλπ.

Ελέγξτε διεξοδικά τα χιλιόμετρα!

Ένα αυτοκίνητο με γυρισμένα χιλιόμετρα είναι κακή αγορά από πολλές απόψεις. Πρώτον, δεν μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα για το ιστορικό του και την κατάστασή του. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, χάνουμε και αρκετά χρήματα. Άλλη μεταπωλητική αξία έχει ένα αυτοκίνητο με 60.000 χιλιόμετρα και άλλη ένα αυτοκίνητο με 180.000 χιλιόμετρα!

Δείτε ακόμη: Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα - Μην πέσεις στην παγίδα της χαμηλής τιμής!

Αν εμείς το αγοράσαμε στο επίπεδο τιμής που βρίσκουμε το ίδιο μοντέλο, αλλά με λίγα χιλιόμετρα και αποδειχθεί ότι κάποιος τα γύρισε στο παρελθόν, τότε θα πρέπει να πωληθεί στο επίπεδο τιμής που πωλούνται τα ίδια αυτοκίνητα, αλλά με πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Η «χασούρα» θα είναι μεγάλη. Επίσης, δύσκολα θα μπορούσαμε να το κρύψουμε από τον επόμενο ιδιοκτήτη (και δεν θα έπρεπε άλλωστε) καθώς σήμερα τα χιλιόμετρα πιστοποιούνται από πολλές πλευρές.

Κοιτάξτε το από όλες τις μεριές

Πολλές φορές, μπορεί να βλέπουμε σαν «άριστο» ένα αυτοκίνητο, όμως κάτω από τη… λάμψη του, ίσως υπάρχουν παγίδες. Άλλωστε οι έμπειροι έμποροι του χώρου ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν προκειμένου να φαίνεται τέλειο ένα αυτοκίνητο, χωρίς να είναι. Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο θα πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος, ακόμη και στο κάτω μέρος του. Αν κυκλοφορούσε σε νησί, παραθαλάσσιες περιοχές ή σε μέρη με συχνή χιονόπτωση, το πάτωμα δεν αποκλείεται να έχει σκουριές. Με τον καιρό η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Η σκουριά στο αμάξωμα, αλλά και σε άλλα μέρη (όπως η ανάρτηση και οι άξονες) θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα μη σταθείτε απλώς σε μια ματιά, καθώς υπάρχουν τρόποι η σκουριά να… καμουφλαριστεί για να μη φαίνεται εύκολα.

Μήπως οι παγίδες είναι... υπερβολικά πολλές;

Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται για να αποτρέψουν κάποιον από την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Πάρα πολλά αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια έχουν περάσει μια κανονική «ζωή», πωλούνται από τίμιους ιδιοκτήτες ή εμπόρους, και είναι έτοιμα να σας συντροφεύσουν για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ακόμα. Αλλά για να τα βρείτε, πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και προσοχή, να τα ελέγξετε σε εξειδικευμένο μηχανικό, και να κάνετε στον πωλητή όσες «δύσκολες» ερωτήσεις θέλετε. Στην αναζήτηση μεταχειρισμένου δεν χωράει βιασύνη και προχειρότητα, γιατί τότε... μπορεί τελικά να κοστίσει όσο ένα καινούργιο!