Οδηγούμε τo νέο Kia Niro στη Γερμανία

Το κορεατικό CUV έρχεται ως Full Hybrid, Plug-in Hybrid και αμιγώς ηλεκτροκίνητο και εμείς το γνωρίσαμε από κοντά.

  • -
  • -

Η Kia παρουσιάζει την ολοκαίνουργια γενιά του μεσαίου CUV, του Niro,και εμείς βρεθήκαμε στη Γερμανία για να το γνωρίσουμε από κοντά. Διαθέσιμο πλέον με τρία είδη κινητήριων συνόλων (Full Hybrid, Plug-in Hybrid και EV), μεγαλύτερους χώρους και νέες τεχνολογίες, το κορεατικό μοντέλο φαίνεται να στοχεύει στην κορυφή της κατηγορίας. Ο κατασκευαστής το θεωρεί ως το ιδανικό αυτοκίνητο για όποιον θέλει να κάνει μία ομαλή μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή.

Είναι πιο άνετο;

Με μήκος 4.420 mm, πλάτος 1.825 mm, ύψος 1.570 mm και μεταξόνιο 2.720 mm, το ολοκληρωτικά νέο Niro στηρίζεται στην τρίτη γενιά της πλατφόρμας K. Σύμφωνα με την Kia είναι πιο ευρύχωρο και πιο άκαμπτο ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει το βάρος του κατά 6% ή 20,3 kg σε σχέση με πριν. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει την τοποθέτηση διαφόρων μεγεθών μπαταρίας, ανάλογα το κινητήριο σύνολο. Για παράδειγμα στην περίπτωση του HEV, η μπαταρία βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα. Στο PHEV όπου οι χωροταξικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες, βρίσκεται κάτω από το πάτωμα, κάτω από τα πίσω καθίσματα και τέλος στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση καταλαμβάνει όλο το κεντρικό μέρος του πατώματος.

Kia Niro

Παράλληλα, το νέο Niro έχει δεχθεί παρεμβάσεις τόσο στο σύστημα διεύθυνσης, αλλά και στην ανάρτηση, με στόχο την μεγαλύτερη άνεση αλλά και την βελτιωμένη οδική συμπεριφορά. Θυμίζουμε πως η διάταξη περιλαμβάνει γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω.

Νέος σχεδιασμός

Εμφανισιακά φυσικά το νέο μοντέλο ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία και της υπόλοιπης γκάμας η οποία ακούει στο motto «Opposites United». Στο εμπρός μέρος έχουμε την πιο πρόσφατη εξέλιξη του χαρακτηριστικού “tiger face” της Kia, το οποίο έχει επεκταθεί πλέον έως τα εμπρός φτερά. Το νέο σχήμα των φώτων ημέρας με τις αιχμηρές γραμμές χαρίζει πιο επιθετική εμφάνιση στο νέο Niro ενώ φέρει μάλιστα και την ονομασία “heartbeat”. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μέλος της παρέας διαχωρίζεται ελαφρώς από τις υβριδικές εκδόσεις χάρη στην κλειστή μάσκα και τις αποκλειστικές λεπτομέρειες σε Steel Gray απόχρωση. Διαφορετικές στην περίπτωση του ηλεκτρικού είναι και οι νέες αεροδυναμικές ζάντες των 17 ιντσών. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται στο κέντρο της μάσκας, ενώ αν δούμε την plug-in hybrid έκδοση, λόγω των αναγκών ψύξης για το θερμικό μοτέρ, αυτή έχει μεταφερθεί στο φτερό πάνω από τον εμπρός τροχό.

Kia Niro

Στο πλάι του Niro, οι καθαρές γραμμές οδηγούν και στο σχεδιαστικό highlight αυτής της γενιάς. Πρόκειται για την τρίτη κολώνα η οποία εκτός του ότι προσφέρεται και με διαφορετικούς χρωματισμούς σε σχέση με το υπόλοιπο αμάξωμα, παράλληλα βελτιώνει και την αεροδυναμική χάρη στις οπές που κρύβονται από πίσω με σκοπό την μείωση των στροβιλισμών. Κάπως έτσι έχει φτάσει ο αεροδυναμικός συντελεστής της νέας γενιάς να είναι Cd 0,29. Στο πίσω μέρος τα μοντέρνα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε σχήμα boomerang τα οποία εφάπτονται πάνω στο «φιλέτο» της τρίτης κολώνας με την διαφορετική απόχρωση (εάν αυτή έχει επιλεχθεί), ολοκληρώνουν την νέα, φρέσκια εικόνα του μοντέλου εξωτερικά.

Τεχνολογικά προηγμένο εσωτερικό

Με αυξημένες διαστάσεις, το νέο Niro προσφέρει και αυξημένους χώρους για τους επιβάτες χάρη στην νέα πλατφόρμα. Κάτι που βελτιώνει την άνεση, ειδικά για τους πίσω επιβάτες είναι η λέπτυνση των εμπρός καθισμάτων κατά 30%, δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο για τα πόδια όσων βρεθούν στην δεύτερη σειρά. Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 348 lt για τo PHEV έως 475 lt στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση, με το δεύτερο να έχει στην διάθεση του και άλλα 20 lt αποθηκευτικού χώρου στο εμπρός μέρος. Το HEV βρίσκεται στην μέση με 451 lt.

Kia Niro

Η γνωστή πλέον διάταξη με τις δύο οθόνες των 10,25 ιντσών για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και το infotainment που γνωρίσαμε στα EV6 και Sportage έρχεται πλέον και στο Niro, ενώ το ίδιο ισχύει και για την μπάρα με τα χειριστήρια αφής η οποία εναλλάσσεται ανάμεσα στον κλιματισμό και την ψυχαγωγία. Νέο είναι και το head-up display των 10 ιντσών το οποίο προβάλει πληροφορίες όπως ταχύτητα, πλοήγηση και ειδοποιήσεις του συστήματος ADAS. Φυσικά δεν λείπει και η πλήρως εκσυγχρονισμένη ομπρέλα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας της Kia με τεχνολογίες όπως Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Lane Keeping Assist (LKA), Lane Following Assist (LFA), Highway Driving Assist (HDA), High Beam Assist (HBA), Navigation-based Smart Cruise Control-Curve (NSCC-C) και άλλα.

Δείτε ακόμη Video-Δοκιμή του νέου Kia Sportage

Εξηλεκτρισμένη γκάμα κινητήριων συνόλων

Οι ιπποδυνάμεις των εξηλεκτρισμένων συνόλων του νέου Niro κυμαίνονται από 141 ίππους έως 204. Την αρχή κάνουν τα Niro HEV και PHEV τα οποία εξοπλίζονται με το ίδιο ατμοσφαιρικό μοτέρ βενζίνης 1.6 GDI Smartstream σε συνδυασμό με ηλεκτρική υποβοήθηση. Στην περίπτωση του HEV το ηλεκτρικό μοτέρ των 32 kW το οποίο τροφοδοτείται από μία μπαταρία 1,32 kWh βοηθά ώστε η απόδοση να φτάνει τους 141 ίππους, ενώ στο PHEV ο ηλεκτροκινητήρας των 62 kW ανεβάζει την συνδυαστική ισχύ στους 183 ίππους. Στην δεύτερη περίπτωση η μπαταρία έχει χωρητικότητα 11,1 kWh χαρίζοντας έτσι στο μοντέλο ηλεκτρική αυτονομία που αγγίζει τα 65 km σε κύκλο WLTP. Και οι δύο εκδόσεις χρησιμοποιούν την δεύτερη γενιά του 6-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη του ομίλου.

Kia Niro

Περνώντας στο Niro EV τώρα, τον αντικαταστάτη του Kia e-Niro, εδώ έχουμε ένα ηλεκτρικό μοτέρ 204 ίππων και 255 Nm που χαρίζει επιδόσεις της τάξης των 7,8 sec για το σπριντ έως τα πρώτα 100 km/h από στάση και τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 167 km/h. Η μπαταρία των 64,8 kWh μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% σε 43 λεπτά με τον κατάλληλο ταχυφορτιστή DC, ενώ προσφέρει αυτονομία 460 km σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Πώς είναι το νέο Niro στον δρόμο;

Το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει ευχάριστα μόλις βρεθείς στο εσωτερικό του νέου Kia Niro, είναι η αίσθηση ποιότητας που αποπνέει. Η μοντέρνα εμφάνιση και η σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας δίνουν το «παρών», ενώ η άριστη συναρμογή και τα περιποιημένα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί προσθέτουν αισθητικούς πόντους. Εδώ δεν έχουμε την αιωρούμενη κεντρική κονσόλα που γνωρίσαμε στο EV6 αλλά οι εύχρηστοι διακόπτες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το περιστροφικό χειριστήριο του κιβωτίου για λειτουργίες όπως τα θερμαινόμενα καθίσματα κάνουν την καμπίνα πιο πρακτική. Αυτό που σίγουρα προσέχεις από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις στο κάθισμα του οδηγού είναι η αρκετά υψηλή θέση οδήγησης, κάτι που στην αρχή μπορεί να ξενίσει αλλά όσο την συνηθίζεις καταλαβαίνεις πως προσφέρει κορυφαία περιφερειακή ορατότητα.

niro1

Τόσο οι δύο υβριδικές και η αμιγώς ηλεκτροκίνητη φυσικά, ξεκινούν αθόρυβα να κινούνται μιας και αν δεν υπάρξει απαίτηση για έντονη επιτάχυνση, οι ηλεκτροκινητήρες των HEV και PHEV αρκούν για να ξεκινήσει να ρολάρει το αμάξωμα των 1.490 και 1.610 κιλών, αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του HEV, όπως είναι φυσικό ο θερμικός κινητήρας είναι πιο πρόθυμος να ενεργοποιηθεί λόγω και της μικρότερης μπαταρίας. Η συνολική απόδοση του μοιάζει κάπως νωχελική, ειδικά όταν έρχεται σε άμεση σύγκριση με τα ισχυρότερα PHEV και EV σύνολα. Το σύστημα καταφέρνει να κάνει καλή διαχείριση της μπαταρίας την οποία θα φορτίσει με κάθε ευκαιρία, ώστε να είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει το θερμικό μοτέρ εάν τα φορτία είναι χαμηλά, ρίχνοντας έτσι την κατανάλωση. Κάτι που το αναφέρουμε στο HEV αλλά ισχύει και για τις τρεις εκδόσεις είναι η εντυπωσιακή ποιότητα κύλισης. Η ηχομόνωση έχει βελτιωθεί, ενώ η ρύθμιση της ανάρτησης με τα γόνατα MacPherson εμπρός και τους πολλαπλούς συνδέσμους πίσω σιδερώνει με μαεστρία τις όποιες ελάχιστες ανωμαλίες του γερμανικού επαρχιακού δικτύου. Οι κλίσεις στις στροφές είναι αρκετά περιορισμένες εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον οδηγό, κάτι που οφείλεται επίσης και στο άμεσο σύστημα διεύθυνσης.

niro2

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κινητήρια σύνολα τώρα, το Niro EV διατηρεί τα θετικά χαρακτηριστικά της προηγούμενης γενιάς και τα εμπλουτίζει. Η πολύ καλή κύλιση μεταφράζεται σε ακόμη πιο ξεκούραστες μετακινήσεις, ενώ η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα ανάκτησης με την χρήση paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι επιτρέπει την μεγιστοποίηση της αυτονομίας σε όλες τις συνθήκες. Τα 1.739 κιλά είναι μια πολύ καλή επίδοση για ηλεκτρικό όταν η πλειοψηφία του ανταγωνισμού δύσκολα πέφτει κάτω από τους 2 τόνους. Αυτό το πλεονέκτημα είναι εμφανές φυσικά και στην οδήγηση με το e-Niro να είναι ευχάριστο ακόμη και στην πιο σβέλτη οδήγηση καθώς δεν ταλαιπωρείται από μεγάλη ποσότητα αδράνειας στις καμπές ή στο φρενάρισμα.

Για το τέλος αφήσαμε το Niro Plug-in Hybrid, καθώς ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο. Έχοντας στο μυαλό τον χαρακτηρισμό που χάρισε η κορεατική μάρκα στο νέο μοντέλο ως το ιδανικό αυτοκίνητο για μία ομαλή μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή, το Niro PHEV μοιάζει ως η ιδανική έκδοση. Συνδυάζει τα καλά και των δύο κόσμων με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα καθώς εμπλουτίζει τα παραπάνω οδηγικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε με εντυπωσιακή οικονομία αλλά και επιδόσεις. Οι 183 ίπποι προσφέρουν ικανοποιητική επιτάχυνση αλλά το αγαπημένο μας χαρακτηριστικό δεν γίνεται να μην είναι η διαχείριση της ενέργειας. Με την μπαταρία φορτισμένη το Niro PHEV θα αρνηθεί πεισματικά να κάψει βενζίνη, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον ηλεκτροκινητήρα ακόμη και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Με φυσιολογική και ελαφρώς οικονομική οδήγηση εντός και εκτός πόλης, σε μία διαδρομή 60 περίπου χιλιομέτρων ο υπολογιστής έγραψε κατανάλωση 1,7 lt/100km ενώ η στάθμη της μπαταρίας έπεσε μόλις κατά 1/4.

niro3

Αυτό που ήταν εμφανές στο τέλος της οδηγικής εμπειρίας με τα νέα Niro HEV, PHEV και EV είναι πως η Kia έχει δημιουργήσει τρεις εκδόσεις που μπορούν να προσαρμοστούν εξαιρετικά σε κάθε περιβάλλον. Εντός των τοίχων της πόλης θα αξιοποιήσουν στο έπακρο την ηλεκτρική τους υπόσταση για να αυξήσουν την οικονομία, ενώ στο ταξίδι ακόμη και η αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση θα φροντίσει με την αυτονομία που μπορεί να ξεπεράσει τα 400 km να μην σε αγχώσει ποτέ.

Πότε θα το δούμε;

Οι προ-παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένονται στην χώρα μας το φθινόπωρο. Οι τιμές ξεκινούν από τις 33.490 € για το HEV, τις 41.290 € για το PHEV και τις 37.790 € για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Niro των 204 ίππων συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» (45.790 € χωρίς την επιδότηση). Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τιμές και εκδόσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...