Πολύτεκνοι γονείς: Πόσα γλιτώνουν στην αγορά αυτοκινήτου;

Εκπτώσεις προβλέπει το κράτος σε όσους θέλουν να αγοράσουν καινούριο αυτοκίνητο και έχουν από τρία παιδιά και πάνω, όμως πόσο μεγάλες είναι αυτές; Πάμε να δούμε.

  • -
  • -

Στο πλαίσιο των μέτρων κατά της υπογεννητικότητας, το κράτος δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω, να αγοράσουν αυτοκίνητο με σημαντικά χαμηλότερη φορολογία, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η τελική τιμή του οχήματος.

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

  • Εκείνους που θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο με κινητήρα μέχρι 2.000 κ.εκ.
  • Εκείνους που θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο με κινητήρα από 2.000 κ.εκ. και πάνω.


Στην πρώτη κατηγορία υπάρχει πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, ενώ για τη δεύτερη η απαλλαγή περιορίζεται στο 50% του τέλους που αντιστοιχεί στο εκάστοτε αυτοκίνητο. Επιπλέον, τόσο οι τρίτεκνοι όσο και οι πολύτεκνοι κατά την αγορά αυτοκινήτου εξαιρούνται του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσα αυτοκίνητα έχουν κινητήρα με χωρητικότητα από 1.929 κ.εκ. και πάνω.

Πολύτεκνοι

Παραδείγματα τιμών με μειωμένο τέλος ταξινόμησης

Φυσικά όσο ανεβαίνει η αξία ενός αυτοκινήτου τόσο μεγαλύτερο είναι το τελικό όφελος, ενώ ρόλο στον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης παίζουν και οι ρύποι που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα εξετάσουμε τρία παραδείγματα. Το πρώτο είναι το Opel Corsa το οποίο στην βασική έκδοση με το σύνολο 1,2 λίτρων και τους 75 ίππους έχει τέλος ταξινόμησης μόλις 567 ευρώ, οπότε η τελική τιμή για μια πολύτεκνη οικογένεια μειώνεται από τα 18.100 ευρώ στα 17.533 ευρώ. Στο δεύτερο παράδειγμα εξετάζουμε την Skoda Octavia Sports Wagon με το 1,5 λίτρων σύνολο που αποδίδει 150 ίππους. Εδώ ο σχετικός φόρος είναι 2.557,24 ευρώ, οπότε η τελική τιμή από τα 26.800 ευρώ διαμορφώνεται στα 24.242,76 ευρώ. Τέλος, εξετάζουμε και ένα αυτοκίνητο με σημαντικά υψηλότερη τιμή και κινητήρα άνω των 2.000 κ.εκ. Πρόκειται για το Audi Q8 55 TFSI με τον βενζινοκινητήρα 3,0 λίτρων ο οποίος ποδίδει 340 ίππους. Πλέον το τέλος ταξινόμησης ανεβαίνει στα 16.162 ευρώ. Έτσι η τελική τιμή από 109.200 ευρώ, γίνεται 93.038 ευρώ.

Υπάρχει ανάλογη έκπτωση και στα ηλεκτρικά;

Τα παραπάνω ισχύουν για αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα, δηλαδή κάποιον που καταναλώνει βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή φυσικό αέριο. Ωστόσο, αντίστοιχη πολιτική ακολουθείται και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως εδώ η έκπτωση εφαρμόζεται διαφορετικά καθώς τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με μπαταρία έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τέλος ταξινόμησης.

Δείτε ακόμα: Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Επιδότηση μέχρι και 13.500 ευρώ!

Αυτό που ισχύει για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ότι όσοι έχουν από τρία παιδιά και πάνω, εκτός από την επιδότηση του 30% με πλαφόν τα 8.000 ευρώ που απολαμβάνει το σύνολο του πληθυσμού, δικαιούνται επιπλέον έκπτωση η οποία φτάνει τα 1.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος.

Πιστεύετε ότι είναι αρκετές οι εκπτώσεις που δίνει το κράτος σε όσους αποφασίζουν να κάνουν περισσότερα παιδιά ή πρέπει να αυξηθούν τα ποσά της έκπτωσης;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...