Επιδότηση μέχρι και 13.500 ευρώ! Δείτε πώς θα την πάρετε!

Μεγαλύτερη είναι η επιδότηση που θα προσφέρει το κράτος με το νέο κύκλο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά, για την αγορά αυτοκινήτου με μπαταρία.

  • -
  • -

Όπως σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έτσι και στην Ελλάδα το κράτος προσφέρει επιδότηση ώστε όποιος θέλει να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο τελικά να πληρώνει λιγότερα σε σχέση με την αρχική των μοντέλων. Σκοπός είναι τα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων να γίνουν πιο προσιτά, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους στους δρόμους.

Στη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Κινούμαι Ηλεκτρικά και μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του, στον οποίο αυξάνεται η επιδότηση που προσφέρεται τόσο ως ποσοστό όσο και ως απόλυτο νούμερο.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Πόση είναι η επιδότηση και πώς υπολογίζεται;

Στον πρώτο κύκλο του 2020-2021 το ποσοστό της επιδότησης έφτανε το 20% για τα αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) έως 30.000 €, και το 15% για όσα είχαν Λ.Τ.Π.Φ. από 30.000 έως 50.000 €, με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ σε κάθε περίπτωση. Στον δεύτερο κύκλο το ποσοστό ανεβαίνει στο 30% και το μέγιστο ποσό στις 8.000 ευρώ. Το ποσό θα ανεβαίνει κατά 1.000 ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης παλιού αυτοκινήτου και άλλα 1.000 ευρώ για ΑμεΑ και για νέους κάτω των 29 ετών. Επιπλέον, όσες οικογένειες έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ επιδότηση για κάθε ένα από αυτά (δηλαδή κάποιος κάτω των 29 με τρία παιδιά που κάνει και απόσυρση, θα πάρει 13.000 ευρώ επιδότηση).

Εκτός από την αγορά αυτοκινήτων, το πρόγραμμα θα επιδοτεί με 500 ευρώ και την αγορά έξυπνου φορτιστή (wallbox), όπως συνέβαινε και στον πρώτο κύκλο του Κινούμαι Ηλεκτρικά (άρα ο προαναφερόμενος νέος τελικά θα επιδοτηθεί με 13.500 ευρώ).

Σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρώτο Κινούμαι Ηλεκτρικά είναι ότι για τα αυτοκίνητα που θα αγοραστούν και θα διατεθούν με leasing, ο τελικός χρήστης δε θα είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει στη λήξη της περιόδου μίσθωσης. Οπότε όταν ολοκληρωθεί η περίοδος που προβλέπει το συμβόλαιο μπορεί να προχωρήσει στη μίσθωση ενός νεότερου μοντέλου.

Τι ισχύει για τις εταιρείες;

Όσον αφορά τις εταιρείες, το ποσοστό και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι ίσα με εκείνα των φυσικών προσώπων, ενώ ακριβώς τα ίδια θα ισχύουν και για αντιπρόσωπους, εμπόρους και εισαγωγείς ώστε να αγοραστούν αυτοκίνητα με σκοπό τη διάθεσή τους για test drive. Πλέον δε θα υπάρχει ο περιορισμός των τριών αυτοκινήτων (ή έξι για όσες έχουν έδρα σε νησιά) που υπήρχε στον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Επιπλέον, θα μπορούν να αποσύρουν ίσο αριθμό με εκείνα που σκοπεύουν να αγοράσουν με χρήση του προγράμματος. Π.χ. αν αγοράσουν 10 ηλεκτρικά μέσω του προγράμματος, θα μπορούν να αποσύρουν 10 συμβατικά ώστε να επωφεληθούν της απόσυρσης. Ένα κίνητρο παραπάνω δίνεται στις εταιρείες που εδρεύουν σε νησιά, καθώς θα έχουν 4.000 ευρώ μεγαλύτερη επιδότηση ανά αυτοκίνητο. Οι εταιρείες θα δικαιούνται επιδότηση και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης και όχι για εμπορική εκμετάλλευση.

Δείτε ακόμα: Νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι τιμές των Top 10 μοντέλων της αγοράς 

Προσοχή στο πώς υπολογίζεται η επιδότηση

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε το εξής. Ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ.) και όχι επί της τελικής τιμής του αυτοκινήτου. Η Λ.Τ.Π.Φ. είναι η τιμή στην οποία πουλάει μια αντιπροσωπεία το αυτοκίνητο, πριν την εφαρμογή του Φ.Π.Α. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι δε λαμβάνεται υπόψη τυχόν επιπλέον εξοπλισμός. Για παράδειγμα η Λ.Τ.Π.Φ. του Volkswagen e-Up! (το φθηνότερο ηλεκτρικό της ελληνικής αγοράς) είναι 20.444 ευρώ, οπότε η επιδότηση διαμορφώνεται στις 6.133,2 ευρώ. Αυτά είνα τα χρήματα που ο αγοραστής θα πάρει από το κράτος, άσχετα αν θα επιλέξει κάποια προαιρετυικά στοιχεία ή όχι.

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση, και μέχρι πότε;

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς περιμένουμε από το Υπουργείο να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να ξεκινάει τώρα, όμως αφορά και εκείνους που αγόρασαν αυτοκίνητο από τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος και μετά. Πιο απλά, θα επιδοτηθούν και όσοι πήραν ηλεκτρικό αυτοκίνητο τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά και τους μήνες του 2022 που ακολούθησαν.

Η λήξη του νέου Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει οριστεί στις 31/12/2023, οπότε αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία οι αγοραστές ηλεκτρικών θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να πάρουν τη σχετική επιδότηση.

Για περιπτώσεις όπως συνιδιοκτησία αυτοκινήτου, ύπαρξη ατομικής επιχείρησης, ενδιαφέρον για leasing και οτιδήποτε άλλο, δείτε εδώ μία λίστα με 48 Συχνές Ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους.

Με την επιδότηση να φτάνει ακόμα και τις 13.500 ευρώ, εσύ τι δικαιολογία έχεις να μην πάρεις ηλεκτρικό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...