Νοθευμένο καύσιμο: Πώς το εντοπίζω, τι πρέπει να κάνω;

Δυστυχώς, τελευταία, εντοπίζονται αρκετά πρατήρια με νοθευμένα καύσιμα. Προσοχή από όλους λοιπόν, διότι μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά στον κινητήρα.

  • -
  • -

Η ακρίβεια στα καύσιμα οδηγεί πολλούς οδηγούς να αναζητούν το φθηνότερο πρατήριο. Χρειάζεται προσοχή όμως, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όσα πρατήρια προσφέρουν βενζίνη ή πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή, συνήθως αυτά είναι νοθευμένα.

Τους τελευταίους μήνες, τα ειδικά κλιμάκια εντοπίζουν σε καθημερινή βάση πρατήρια που προμηθεύουν νοθευμένη αμόλυβδη βενζίνη ή diesel κίνησης. Τα πρόστιμα πέφτουν «βροχή», αλλά η ζημιά στα οχήματα των ανυποψίαστων καταναλωτών έχει ήδη γίνει.

Τι είναι τα νοθευμένα καύσιμα;

Νοθευμένα είναι τα καύσιμα αυτά στα οποία έχουν γίνει προσμίξεις από άλλο τύπο καυσίμου ή χημικές ενώσεις για να επιτευχθεί οικονομία για τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου. Παλιότερα κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να νόθευαν την αμόλυβδη βενζίνη με ένα μικρό ποσοστό πετρελαίου θέρμανσης που πρακτικά «σκότωνε» τον κινητήρα.

kausimo

Τη σήμερον ημέρα, η νοθεία έχει γίνει «επιστήμη», καθώς εισάγονται από το εξωτερικό διάφορες επικίνδυνες χημικές ενώσεις που αραιώνουν την βενζίνη ή ακόμη και νερό, δημιουργώντας πολλά προβλήματα όχι μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά και στο περιβάλλον.

Πώς θα καταλάβω αν το καύσιμο είναι νοθευμένο;

Κατά τη διαδικασία του ανεφοδιασμού, είναι αδύνατον να αντιληφθεί ένας οδηγός ότι το καύσιμο που ρέει από την αντλία στο ντεπόζιτο δεν είναι καλής ποιότητας. Ωστόσο, έπειτα από λίγα χιλιόμετρα, ο κινητήρας, ειδικά στα νέας γενιάς αυτοκίνητα, θα δώσει την πρώτη ένδειξη. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω αρρυθμίας στο ρελαντί, είτε με ακανόνιστο ρυθμό των στροφών ακόμη και εν κινήσει.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει προειδοποίηση από το σύστημα του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα στον πίνακα οργάνων με την ενεργοποίηση του ««Check Engine» ή άλλης κίτρινης και κόκκινης ένδειξης. Αυτό σημαίνει πως δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα είτε στα μηχανικά, είτε στα ηλεκτρονικά μέρη.

Αν δεν συμβεί τίποτα από αυτά, μπορείς να το καταλάβεις παρατηρώντας τη βελόνα του καυσίμου. Η νοθευμένη βενζίνη ή το diesel κάνουν πιο γρήγορη καύση, οπότε το ρεζερβουάρ αδειάζει πιο γρήγορα.

Τι ζημιά μπορεί να πάθει το αυτοκίνητό μου;  

Οι επιπτώσεις είτε από νοθευμένο καύσιμο, είναι πολλές και σοβαρές. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά:

Φθορά κινητήρα: Ένας βενζινοκινητήρας λειτουργεί με συγκεκριμένα καύσιμα, οποιαδήποτε αλλαγή τους φθείρει το εσωτερικό του και δημιουργεί προβλήματα στην καύση. Έτσι σταδιακά καταστρέφεται.

kausimo

Μειωμένη απόδοση: Τα νοθευμένα ή κακής ποιότητας καύσιμα έχουν προβλήματα στην καύση τους λόγω των λίγων οκτανίων, των επικίνδυνων χημικών προσμίξεων ή του μεγάλου ποσοστού νερού. Έτσι η καύση τους γίνεται γρήγορα, αφήνει νερό ή κατάλοιπα στον κινητήρα και δεν προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια.

Δείτε ακόμη: Έβαλα νοθευμένη βενζίνη - Με καλύπτει η ασφάλεια;

Καταστροφή καταλύτη: Τα καύσιμα αφού καούν, τα παράγωγα τους ουδετεροποιούνται στον καταλύτη, ένα αρκετά ακριβό εξάρτημα. Όταν η ποιότητα τους είναι χαμηλή ο καταλύτης «δηλητηριάζεται», δηλαδή δεν μπορεί να κάνει τις χημικές του διεργασίες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το όχημα να εκπέμπει πολλούς και εξαιρετικά επικίνδυνους ρύπους.

kausimo

Αυξημένο κόστος: Ένας οδηγός που τροφοδοτεί το όχημα του με καύσιμα αμφιβόλου ποιότητας θα πρέπει να κάνει περισσότερα γεμίσματα και ενδέχεται να χρειαστεί σύντομα να κάνει κάποιο service λόγω βλάβης. Με άλλα λόγια, κοστίζουν πολύ περισσότερο και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να προσέχει την ποιότητα και την τιμή των καυσίμων.

Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που ανάψει το «Check Engine» ή άλλη φωτεινή ένδειξη, ακινητοποίησε άμεσα το αυτοκίνητο. Μην επιχειρήσεις να διανύσεις ούτε ένα επιπλέον χιλιόμετρο, ούτε να σκεφτείς να αδειάσεις το ρεζερβουάρ. Καλέσε την οδική βοήθεια και κατευθύνσου άμεσα σε συνεργείο.

Εκεί, οι μηχανικοί θα αδειάσουν το ντεπόζιτο και θα καθαρίσουν όλο το κύκλωμα και το σύστημα ψεκασμού. Στη συνέχεια πρέπει να βάλεις εκ νέου βενζίνη στο ρεζερβουάρ, ώστε να κυκλοφορήσει σε όλο το σύστημα. Ξέρουμε ότι είναι ακριβή, αλλά για μια τη φορά προτιμήσε την 100άρα για να καθαρίσει το κύκλωμα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...