Έβαλα νοθευμένη βενζίνη; Με καλύπτει η ασφάλεια;

Ιδιαίτερα σοβαρές μπορεί να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για τον κάτοχο ενός αυτοκινήτου στο οποίο μπήκε νοθευμένο καύσιμο, όμως πλέον υπάρχει ο τρόπος να γλιτώσει κάποιος αυτά τα έξοδα.

  • -
  • -

Τα περιστατικά νοθείας καυσίμων είναι πολύ συχνά και φαίνεται ότι ο ρυθμός αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ κάνει ελέγχους και προχωρά τόσο σε μεγάλο πρόστιμα, όσο και σε σφραγίσματα πρατηρίων.

Για έναν πρατηριούχο είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να νοθεύσει τα καύσιμα που πουλάει, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να ρίξει την τιμή και άρα να τον επιλέξουν για τον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων τους περισσότεροι οδηγοί, με αποτέλεσμα σημαντική άνοδο στον τζίρο και στην κερδοφορία του. Ωστόσο, στο αυτοκίνητο το νοθευμένο καύσιμο μπορεί να προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα, τα οποία χρειάζονται μεγάλο κεφάλαιο για την επισκευή τους.

Ποια είναι τα σημάδια ότι μας έχουν βάλει νοθευμένο καύσιμο;

Σε περίπτωση νοθευμένου καυσίμου είναι πολύ πιθανό μόλις απομακρυνθούμε λίγα χιλιόμετρα από το πρατήριο το αυτοκίνητο να αρχίσει να εμφανίζει δυσκολία στην κίνησή του, καθώς και να αποκρίνεται με παράξενο τρόπο στο γκάζι, ενώ δεν είναι απίθανό να ανάψει και κάποια ένδειξη όπως εκείνη του Check Engine.

rezervouar-adeiasma-venzini-petrelaio-diesel-ntizel

Μόλις ο οδηγός δει αυτά τα σημάδια πρέπει να σταματήσει αμέσως και να καλέσει Οδική Βοήθεια, ώστε οι πιθανές βλάβες από το νοθευμένο καύσιμο να μην επεκταθούν. Ακόμα και έτσι, όμως, θα πρέπει το αυτοκίνητο να ρυμουλκηθεί και να πάει σε συνεργείο. Εκεί οι μηχανικοί θα αδειάσουν το ρεζερβουάρ, θα το καθαρίσουν ώστε να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα του προβληματικού καυσίμου, και θα προχωρήσουν σε όποια άλλη ενέργεια κριθεί απαραίτητο, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Πώς γλιτώνουμε τα ανεπιθύμητα έξοδα λόγω νοθευμένων καυσίμων;

Όλα τα παραπάνω μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά τον τελικό λογαριασμό για τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, εκτός αν έχει προηγηθεί η σχετική ασφάλιση. Αν και πολλοί δεν το ξέρουν, αρκετές ασφαλιστικές προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να προσθέσουν στο συμβόλαιό τους κάλυψη λανθασμένου – νοθευμένου καυσίμου.

Δείτε ακόμα: Νοθευμένο καύσιμο: Πώς το εντοπίζω, τι πρέπει να κάνω;

Αν υπάρχει αυτή η κάλυψη στο συμβόλαιο η εταιρεία θα πληρώσει τη ρυμούλκηση, την αποστράγγιση και τον καθαρισμό του ρεζερβουάρ, ενώ ανάλογα με την εταιρεία μπορεί οι παροχές να είναι ακόμα περισσότερες.

Εκτός από το νοθευμένο καύσιμο, αυτή η κάλυψη αφορά και την περίπτωση που ο υπάλληλος του πρατηρίου έβαλε λανθασμένο καύσιμο (βενζίνη σε πετρελαιοκίνητο ή πετρέλαιο σε βενζινοκίνητο), με τα βήματα που ακολουθούμε να μη διαφέρουν.

Ήξερες ότι υπάρχει τέτοια κάλυψη;  Με τον χαμό που γίνεται στη νοθεία καυσίμων, μήπως πρέπει να το σκεφτείς για το επόμενο ασφαλιστήριο που θα κάνεις;