Τιμές καυσίμων: Πόσο κερδίζει όποιος φουλάρει στη Βουλγαρία;

Με την τιμή της βενζίνης και του diesel να έχουν εκτοξευτεί στη χώρα μας, χιλιάδες βορειοελλαδίτες περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν φθηνότερα καύσιμα. Δείτε πόσο κερδίζουν.

  • -
  • -

Αυτό που συμβαίνει με το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχει αναγκάσει χιλιάδες συμπολίτες μας να μεταβαίνουν σε γειτονικές χώρες προκειμένου να γεμίσουν το ρεζερβουάρ και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ειδικά τα Σαββατοκύριακα, οι οδηγοί από τον νομό Ξάνθης και Ροδόπης, μεταβαίνουν μαζικά προς τους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα και του Ορμένιου, περνούν στη Βουλγαρία και ανεφοδιάζονται με καύσιμα, αλλά και με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς στη γειτονική χώρα οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες.

Στην είσοδο μέσω Νυμφαίας σχηματίζονται μεγάλες ουρές, με τα πρατήρια της Βουλγαρίας να ξεπουλάνε κυριολεκτικά. Απολύτως φυσιολογικό προφανώς, καθώς η διαφορά στην τιμή της αντλίας αγγίζει τα 80 λεπτά το λίτρο. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό διαδραματίζει το γεγονός ότι οι αποστάσεις από το χωριό ή την πόλη τους προς τα σύνορα είναι μικρές, οπότε οι Έλληνες κάτοικοι των συγκεκριμένων νομών βγαίνουν κερδισμένοι. 

Με ντεπόζιτο 45 λίτρων κερδίζουν 140 ευρώ το μήνα

Για να αντιληφθεί ο καθείς τη διαφορά τιμής και γιατί οι Κομοτηναίοι και όλοι οι κάτοικοι τριγύρω προτιμούν να επισκέπτονται τη γειτονική χώρα θα δώσουμε ένα παράδειγμα. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, στον νομό Ροδόπης, η μέση τιμή της βενζίνης ανέρχεται στα 2,27 € το λίτρο. Στη Βουλγαρία αντίστοιχα, η τιμή με βάση το globalpetrolprices.com είναι στα 3,021 λέβα, δηλαδή λίγο πάνω από 1,5 ευρώ.

Αν λοιπόν, έχει κάποιος ένα αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ χωρητικότητας 45 λίτρων, για να το φουλάρει πλήρως στην Ροδόπη θέλει στην καλύτερη 102 ευρώ. Περνώντας τα σύνορα, το γεμίζει με 67,5 ευρώ. Με απλά μαθηματικά, η διαφορά αγγίζει τα 34,5 €, ποσό καθόλου αμελητέο την εποχή που ζούμε.

Διαβάστε επίσης: Από τι μένουν τα πιο πολλά αυτοκίνητα στον Κηφισό;

Αν κάνει αυτή τη διαδρομή μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να κερδίσει έως και 138 € μηνιαίως ή 1.650 € τον χρόνο. Ψωνίζοντας στη γειτονική χώρα και τα είδη ανάγκης φθηνότερα, όπως κάνουν οι περισσότεροι, αυξάνουν σημαντικά το οικογενειακό ταμείο και μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους ή τους λογαριασμούς.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι υπόλοιποι Βορειοελλαδίτες που κατοικούν κοντά στα σύνορα με άλλα κράτη, όπως τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, όπου η τιμή των καυσίμων είναι κοντά στο 1,5 και 1,35 ευρώ, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...