Από τι μένουν τα πιο πολλά αυτοκίνητα στον Κηφισό;

Τα μισά αυτοκίνητα που ακινητοποιούνται στη λ. Κηφισού το κάνουν για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Ένα πρόβλημα που διορθώνεται εύκολα…

  • -
  • -

Η τσέπη μπορεί να πονάει από το συνολικό κύμα ανατιμήσεων το οποίο έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, ωστόσο αυτό που δεν είχαμε σκεφτεί είναι ότι μπορεί και το μυαλό να χρειάζεται χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Το γεγονός ότι μέχρι πρότινος μπορούσε κάποιος να κάνει μια συγκεκριμένη διαδρομή έχοντας βάλει 20 ευρώ βενζίνη στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου, έχει προκαλέσει μια σύγχυση, εξηγούν τόσο οι βενζινοπώλες όσο και οι συγκοινωνιολόγοι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος, συγκοινωνιακά, Κηφισός εμφανίζει αύξηση στα έκτακτα περιστατικά τα οποία κατά μέσο όρο ανέρχονταν σε τέσσερα. Πλέον ο αριθμός έχει διπλασιαστεί με τα έκτακτα περιστατικά να μην αποτελούνται μόνο από ατυχήματα ή ακινητοποίηση οχήματος λόγω βλάβης.

traffic2

Η τιμή της βενζίνης… κλείνει τον Κηφισό 

«Τέσσερα από τα οκτώ οχήματα που ακινητοποιούνται στον Κηφισό έχουν μείνει από βενζίνη», εξηγεί ο σύμβουλος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής κ. Κίμων Λογοθέτης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο δεν παρατηρούνταν παλαιότερα. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης έχει επηρεάσει άμεσα το κόστος μετακίνησης, αλλά δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμα στο μήκος της διαδρομής που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα συγκεκριμένο ποσό βενζίνης.

«Εκεί που παλαιότερα βάζαμε 10 ευρώ και ξέραμε ότι μας φτάνουν για μια Χ απόσταση, τώρα βάζουμε 10 ευρώ και μπορούμε να διανύσουμε σχεδόν τη μισή», εξηγεί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπολογίζαμε πόση απόσταση ακόμα μπορούμε να διανύσουμε, με βάση το αντίτιμο που είχαμε καταβάλει στο πρατήριο βενζίνης. Σήμερα όμως δεν έχουμε προσαρμοστεί ακόμα στις νέες αυξημένες τιμές, με αποτέλεσμα το ίδιο ποσό να μας «δίνει» λιγότερα χιλιόμετρα απ’ ό,τι πριν από τρεις μήνες.

Δείτε ακόμα: Fuel Pass: Μετρητά vs κάρτα, σημειώσατε «1»

Αντίστοιχα, αυξημένα είναι βέβαια και τα περιστατικά βλαβών που προκαλούν ακινητοποίηση κάποιων αυτοκινήτων, λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Αρκετά ΙΧ οδηγούνται χωρίς να έχουν δεχτεί τη συντήρηση που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν περισσότερες βλάβες.

kifisos-leoforos-kifisou

Ακριβαίνει η βενζίνη, αλλά αυξάνεται και το μποτιλιάρισμα

Οι ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων θα περίμενε κάποιος να έχουν οδηγήσει σε μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, ωστόσο παρά το γεγονός ότι παρατηρείται περιορισμός της κίνησης σε ορισμένους κεντρικούς οδικούς άξονες, η γενική εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική.

Οι οδικοί άξονες στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση της κίνησης είναι η λεωφόρος Κηφισίας και η λεωφόρος Μεσογείων, με κατεύθυνση προς το κέντρο κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τη σύγκριση των δεδομένων του Μαρτίου, οπότε και έγινε η τελευταία σύγκριση των μεγεθών από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, σε σχέση με τον Φεβρουάριο – δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Το στοιχείο αυτό συνδέεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συγκοινωνιολόγων, με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες (αύξηση επικυρώσεων εισιτηρίων κατά 39% στα ΜΜΜ το Α΄ τρίμηνο του 2022). Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ οι πρωινές ώρες αιχμής - μεταξύ 7 π.μ. και 10 π.μ. - εμφανίζουν κάποια ελαφρά μείωση της κίνησης, οι αντίστοιχες απογευματινές ώρες (3 μ.μ. – 7 μ.μ.) δεν παρουσιάζουν σταθερή εικόνα. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται μείωση των διελεύσεων σε ορισμένους οδικούς άξονες, καθώς και των καθυστερήσεων, ωστόσο υπάρχουν και οδικές αρτηρίες που εμφανίζουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις απ’ ό,τι την περίοδο πριν από την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, ο μεγάλος ασθενής παραμένει η λεωφόρος Κηφισού, ένας από τους πλέον απρόβλεπτους δρόμους του λεκανοπεδίου. Υπό κανονικές συνθήκες παρατηρείται μείωση του αριθμού των διελεύσεων στο ρεύμα προς Πειραιά, που αγγίζει το 4,2% τις πρωινές ώρες αιχμής, ενώ και οι απογευματινές ώρες αιχμής βρίσκουν τη λεωφόρο Κηφισού με 6,7% λιγότερα οχήματα. Αύξηση παρατηρείται όμως στο ανοδικό ρεύμα (προς Λαμία) τόσο τις πρωινές ώρες αιχμής όσο και τις απογευματινές, με 14,2% και 21,3% περισσότερα οχήματα αντίστοιχα.

Φαινομενικά, οι καθυστερήσεις είναι περιορισμένες, με τις πρωινές ώρες αιχμής να εμφανίζουν 5,3% μικρότερο ποσοστό κατάληψης της λεωφόρου και τις απογευματινές να εμφανίζουν 25,4% λιγότερες καθυστερήσεις. Ωστόσο τα στοιχεία αφορούν τις κανονικές συνθήκες στον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος όμως εξακολουθεί και παρουσιάζει συστηματικά ακραία μποτιλιαρίσματα, τα οποία δεν μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν έκτακτα περιστατικά λόγω της συχνότητάς τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...