Έβαλες εξάτμιση που κάνει θόρυβο; Δες πόσο είναι το πρόστιμο

Πολλά αυτοκίνητα φέρουν εξατμίσεις που παράγουν έντονο θόρυβο. Μόνο που αυτό είναι παράνομο και τιμωρείται τόσο με πρόστιμο όσο και με αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας.

  • -
  • -

Η ηχορύπανση είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί τα αντίστοιχα υπουργεία Μεταφορών και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Οι παραβάσεις είναι συνεχείς σε κάθε γειτονιά, είτε μιλάμε για μεγαλούπολη είτε για επαρχία, σε κάθε γωνιά της γης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Νέα Υόρκη για παράδειγμα, το πρόστιμο για όσους χρησιμοποιούν aftermarket θορυβώδεις εξατμίσεις ανέρχεται στα 1.000 δολάρια.

Στην Ελλάδα η ποινή είναι σημαντικά χαμηλότερα αλλά όχι αμελητέα, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να είναι ξεκάθαρος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 15, απαγορεύεται η οδήγηση και η κυκλοφορία οχήματος που προκαλεί θόρυβο πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

exatmisi

Διαβάστε επίσης: Το μέγα λάθος των οδηγών – Σου παίρνουν δίπλωμα και πληρώνεις 350 ευρώ

Όσοι κινούνται με όχημα που δεν πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ και παράλληλα αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας. Μάλιστα, τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια Αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς θορύβου.

Τι ισχύει με τα ηχοσυστήματα

Ένα ακόμη τρανό παράδειγμα ηχορύπανσης είναι ο έντονος ήχος από τα ηχοσυστήματα. Η χρήση πηγής ήχου περιλαμβάνεται στο ίδιο άρθρο του ΚΟΚ και το πρόστιμο είναι «τσουχτερό». Όποιος λοιπόν κυκλοφορεί στον δρόμο και έχει τέρμα την ένταση στα ηχεία, ενοχλώντας τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου ή τους διαμένοντες στην οδό, τότε τιμωρείται με πρόστιμο 200 ευρώ και με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...