Ζώνη ασφαλείας: Πόσο είναι το πρόστιμο για οδηγό και επιβάτες

Η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται από τις σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚ. Δείτε τι ισχύει αναλυτικά με τις ποινές και τα πρόστιμα.

  • -
  • -

Η ζώνη ασφαλείας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της αυτοκίνησης. Ο ρόλος είναι να φροντίζει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να παραμένουμε στη θέση μας. Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους. Ο ένας είναι προκειμένου οι επιβάτες να μη βρεθούν εκτός αυτοκινήτου μέσω του παρμπρίζ (ειδικά εκείνοι που κάθονται στα μπροστά καθίσματα). Ο δεύτερος είναι για να μπορέσει το αυτοκίνητο να μας προσφέρει τη μέγιστη προστασία.

zoni

Δυστυχώς, στη χώρα μας, υπάρχουν ακόμη και σήμερα οδηγοί και επιβάτες που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη ζώνη στο κάθισμά τους. Για παράδειγμα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2024, η Τροχαία εντόπισε μόνο στην Αττική 570 οδηγούς και επιβάτες να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν δέσει τη ζώνη ασφαλείας.

Πόσο είναι το πρόστιμο για ζώνη ασφαλείας

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική. Ο οδηγός που παραβαίνει τον νόμο και δεν τη φορά ενώ κινείται στον δημόσιο δρόμο με το όχημά του, τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 10 μέρες και με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ.

zoni

Αν δεν φοράει ο συνοδηγός το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο πίσω κάθισμα, εφόσον είναι ενήλικες.

Δείτε ακόμη: Έκανα σινιάλο για μπλόκο - Θα φάω πρόστιμο ή όχι;

Αν η αστυνομία εντοπίσει παιδί να μην είναι δεμένο στο κάθισμά του, ο οδηγός τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και ο επιβάτης καλείται να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Προφανώς, επειδή το παιδί είναι ανήλικο, το ποσό θα χρεωθεί στον γονιό ή τον συνοδό, καθώς αυτός είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του.