5 πράγματα που οπωσδήποτε πρέπει να ελέγξεις πριν φύγεις για διακοπές!

Ετοιμάζεστε για το ταξίδι των διακοπών; Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να ελέγξετε για να αποφύγετε τυχόν ταλαιπωρία!

  • -
  • -

Βρισκόμαστε λίγο πριν τη μεγάλη έξοδο από τις μεγαλουπόλεις και την έναρξη των διακοπών για τους περισσότερους. Φέτος, αρκετοί θα επιλέξουν να χρησιμοποιοήσουν το αυτοκίνητο, αποφεύγοντας το ταξίδι με το πλοίο. Ωστόσο, για να ταξιδέψετε με ασφάλεια και άνεση και να αποφύγετε καταστάσεις που θα σας χαλάσουν τη διάθεση, καλό είναι να προετοιμάσετε σωστά το αυτοκίνητο.

Παρακάτω αναφέρουμε 5 βασικά tips για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιρινών διακοπών όσον αφορά στη λειτουργία του οχήματός σας.

1. Ρίξτε μια ματιά στον κινητήρα

Ο κινητήρας είναι η «καρδιά» του αυτοκινήτου. Ξεκινήστε από εκεί τον έλεγχο ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο αιφνίδιας ακινητοποίησης και αναμονής της οδικής βοήθειας κάτω από τον ήλιο.

Σηκώστε το καπό και ελέγξτε τη στάθμη των υγρών του κυκλώματος ψύξης, που θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα σωστά αντιψυκτικά.

Ρίξτε μια ματιά στη στάθμη στο δοχείο υγρών φρένων. Αν τη βρείτε κάτω από το όριο, δύο είναι οι αιτίες: είτε η στάθμη χαμήλωσε από τη φθορά των υλικών τριβής (τακάκια), είτε έχουμε διαρροή. Συμπληρώστε μόνο  αν διαθέτετε τον σωστό τύπο υγρών που ο ορίζει ο κατασκευαστής και κρατήστε σημείωση για επανάληψη του ελέγχου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα το πλησιέστερο συνεργείο.

2. Έλεγχος και συντήρηση του air condition

Φανταστείτε η θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς Κελσίου. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και εσείς να ταξιδεύετε με τα παράθυρα ανοικτά διότι το air condition δεν βγάζει κρύο αέρα. Φευ!

Δείτε εδώ πώς κάνετε service στο air-condition

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος λοιπόν πρέπει να είναι το βασικό μέλημα. Πηγαίνετε σε ένα εξειδικευμένο τεχνικό κέντρο και ελέγξτε το a/c. Προβείτε σε αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας διότι εκεί συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες σκόνης, γύρης, καπνού και άλλων σωματιδίων, καθώς και καυσαέρια που είναι επιβλαβή για την υγεία. Αν το a/c δεν αποδίδει όπως πρέπει και απλά ο αέρας που βγάζει στην χαμηλότερη σκάλα είναι απλά δροσερός, τότε χρειάζεται φρέον και έλεγχος των σωληνώσεων για πιθανή διαρροή.

3. Πίεση αέρα ελαστικών

Βεβαιωθείτε αρχικά ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου δεν χρήζουν αντικατάστασης. Τσεκάρετε την πίεση του αέρα «PSI (λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα)», που δεν πρέπει να είναι ούτε χαμηλότερη ούτε υψηλότερη από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής. Συνήθως οι πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου μας αναγράφονται σε ταμπελάκι στο πλάι της πόρτας του οδηγού ή στο καπάκι της τάπας της βενζίνης.

Διαβάστε επίσης: Πίεση ελαστικών: Πρέπει να τη μειώσω όταν ζεσταίνει ο καιρός;

Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρουμε πως η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μπορεί να έχει αντίκτυπο στην πίεση των ελαστικών. Λόγω συστολών και διαστολών, η πίεσή τους έχει διακυμάνσεις και αν δεν είναι στα σωστά επίπεδα, έστω και ένα από τα τέσσερα ελαστικά, μπορεί να επηρεάσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

4. Κάλυμμα στο παρμπρίζ

Η κουκούλα είναι η ιδανικότερη για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας όταν έχετε σταθμεύσει σε εξωτερικό χώρο. Επειδή όμως δεν είναι τόσο βολική, ειδικά κατά τις συνεχείς μετακινήσεις, ένα κάλυμμα για το παρμπρίζ είναι άκρως απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο, η καμπίνα δεν θα μετατραπεί σε «φούρνο».

5. Δώστε προσοχή στους υαλοκαθαριστήρες

Αν και το καλοκαίρι οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες, δεν αποκλείεται να ξεσπάσει κάποια μπόρα και να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τους υαλοκαθαριστήρες. Οπότε, κάντε έναν έλεγχο για τυχόν φθορά στα λαστιχάκια και αντικατάσταση τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...