Γιατί «κλέβει» το κοντέρ του αυτοκινήτου; Πόσο έξω πέφτει;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα, η ένδειξη του ταχύμετρου εμφανίζει μια μικρή απόκλιση σε σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  • -
  • -

Αρκετοί θα έχουν διαπιστώσει ότι το ταχύμετρο πολλές φορές δεν λέει την απόλυτη αλήθεια. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην ένδειξη που βλέπουμε στον πίνακα οργάνων και την πραγματική ταχύτητα του αυτοκίνητου. Καταρχήν, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το ταχύμετρο λειτουργεί συνήθως «διαβάζοντας» πόσο γρήγορα περιστρέφονται οι τροχοί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε μία σειρά από παραμέτρους να αλλάζει την ένδειξη που το κοντέρ απεικονίζει.

Μερικές από αυτές είναι η διάσταση των τροχών ή ακόμα και η πίεση των ελαστικών, οι οποίες αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με το καλιμπράρισμα του εργοστασίου. Μάλιστα, το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που τα ελαστικά είναι φθαρμένα! Είναι χαρακτηριστικό, πως αν τοποθετήσουμε νέα ελαστικά ή αυξήσουμε την πίεση τους, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί και η διάμετρος των τροχών. Κάτι που σημαίνει ότι για κάθε περιστροφή του τροχού, το αυτοκίνητο θα διανύει μεγαλύτερη απόσταση και αυτομάτως η ταχύτητα θα είναι μεγαλύτερη.

Δείτε ακόμη: Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανανέωση άδειας οδήγησης

Πλέον η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τέτοια που οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να φτιάξουν ταχύμετρα που θα λένε το 100% της αλήθειας. Όμως, οι εταιρείες εξακολουθούν να ρυθμίζουν τα ταχύμετρα ώστε να απεικονίζουν μεγαλύτερη έως και 10% ταχύτητα! Κάτι που μάλιστα επιτρέπεται σύμφωνα με αρκετές ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Βλέπετε, το πρόβλημα θα ήταν σημαντικό αν τα κοντέρ έδειχναν σε ίδιο ποσοστό μικρότερη ταχύτητα, αφού θα δημιουργούταν ένας κυκεώνας με τα όρια ταχύτητας και τις κλήσεις. Κάλλιστα θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς το κοντέρ και οι αγωγές θα ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Δείτε ακόμη: Tι κάνουμε με την πίεση των ελαστικών το καλοκαίρι;

Εξαίρεση αποτελούν τα αυτοκίνητα της Tesla, όπου στον πίνακα κάθε μοντέλου εμφανίζεται η πραγματική ταχύτητα χωρίς να κλέβει το κοντέρ, συνυπολογίζοντας όλες τις μετρήσιμες παραμέτρους από κινητήρα, GPS και τροχούς, και όχι μόνο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...