ΕΕ: 20.000 θάνατοι στον δρόμο - Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Οι νεκροί από τροχαία κάθε χρόνο είναι χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη. Σε ποια θέση όμως βρίσκεται η χώρα μας;

  • -
  • -

Η Eurostat δημοσίευσε μια σειρά στοιχείων σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα στη Γηραιά Ήπειρο, με τα αποτελέσματα να είναι θετικά για κάποιες χώρες και αρνητικά για κάποιες άλλες. Το 2020, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18.786 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το 2019, αγγίζοντας το 17%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία για την οδική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρωτοφανής αυτή πτώση οφειλόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 στις επιβατικές μεταφορές.

Από τους 18.786 νεκρούς, το 44% ήταν οδηγοί οι συνεπιβάτες σε ΙΧ αυτοκίνητα, το 19% πεζοί, το 16% μοτοσικλετιστές, το 10% ποδηλάτες και το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε άλλες κατηγορίες (θύματα σε ελαφρά και βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρίκυκλα και λοιπά οχήματα).

Καλύτερη η Σουηδία, χειρότερη η Ρουμανία

Τα θύματα από τροχαία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 42 άτομα. Σε σύγκριση με τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους, τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από δυστυχήματα το 2020 καταγράφηκαν στη Σουηδία με 20 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Χαμηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης, η Μάλτα, η Δανία και η Ισπανία, έχοντας τους λιγότερους νεκρούς. Αντίθετα, στη Ρουμανία, το ποσοστό ανήλθε στα 85 θύματα ανά εκατομμύριο, με τη χώρα των Βαλκανίων να θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς. Οι χώρες που δεν μπορούν να περηφανεύονται για την οδική ασφάλεια είναι επίσης, η Λετονία με 73 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, η Βουλγαρία (67) και η Πολωνία (66).

Διαβάστε επίσης: Ποια μέρα της εβδομάδας είναι πιθανότερο να τρακάρεις στην Ελλάδα;

Όσον αφορά στην Ελλάδα, φιγουράρει στην 7η θέση της λίστας με 54 νεκρούς ανά εκατομμύριο, όσους ακριβώς έχει και η Κύπρος. Η χώρα μας κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το 2019 (-16%) και πάνω από 54% συγκριτικά με τους 113 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2010, έτος που κατείχαμε τα πρωτεία στην ΕΕ για τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία

Δείτε εδώ τη λίστα της Eurostat

eurostat

Αξίζει να σημειώσουμε, πως βάση τα στοιχεία της Eurostat, την τελευταία δεκαετία, οι θάνατοι από τροχαία μειώνονται διαρκώς. Το 2010 για παράδειγμα θρηνήσαμε περίπου 30.000 ανθρώπους, δηλαδή μια ολόκληρη πόλη είχε χαθεί τότε στους δρόμους. 

Δείτε εδώ το σχετικό διάγραμμα

eurostat

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...