Apple Car: Θα το δούμε ποτέ ή θα γίνει αστικός μύθος;

Το Apple Car, δηλαδή ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από την εταιρεία των iPhone, είναι κάτι για το οποίο ακούμε χρόνια αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιο χειροπιαστό στοιχείο. Τι γίνεται τελικά με αυτό;

  • -
  • -

Ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από την Apple θα αποτελούσε πολύ σημαντικό νέο για τον χώρο της αυτοκίνησης, με τις διάφορες φήμες να το επαναφέρουν στο προσκήνιο κατά καιρούς. Ωστόσο, μέχρι τώρα οι εξελίξεις πάνω στο θέμα δε δείχνουν ότι αυτό βρίσκεται κοντά στην παραγωγή.

Όμως τι ξέρουμε μέχρι τώρα γι’ αυτό;

Επίσημες ανακοινώσεις για το Apple Car

Όσον αφορά τις επίσημες ανακοινώσεις, θεωρείται σίγουρο ότι η Apple θα κατασκευάσει πλήρες αυτοκίνητο και όχι μόνο κάποιες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν από άλλες μάρκες. Το τελευταίο σενάριο ακουγόταν έντονα μια περίοδο, όμως ο επικεφαλής της εταιρείας Tim Cook, απάντησε σε αυτές λέγοντας ότι στον “γίγαντα του Κουπερτίνο” αρέσει να φτιάχνει ολοκληρωμένα προϊόντα τα οποία συνδυάζουν υλικό (hardware), λογισμικό (software) αλλά και υπηρεσίες.

Apple

Τεχνολογίες που ξέρουμε…

Δεδομένου του παρελθόντος της Apple, αλλά και του γεγονότος ότι είναι πρωτίστως μία τεχνολογική εταιρεία, μπορούμε στα σίγουρα να περιμένουμε ότι θα έχει πολλά χαρακτηριστικά τα οποία θα είναι στην αιχμή της τεχνολογίας ή θα την πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω.

Το πρώτο και εν πολλοίς αναμενόμενο είναι ότι δε θα υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης, αλλά το μοντέλο θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό. Ο βασικός στόχος των Αμερικανών, όμως, είναι να κάνουν το πρώτο τους αυτοκίνητο πλήρως αυτόνομο. Γι’ αυτό κάνουν έρευνα πάνω στο αντικείμενο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ έχουν πολλές φορές προχωρήσει στην πρόσληψη ανθρώπων από άλλες εταιρείες που ασχολούνται με την αυτόνομη οδήγηση, με την Tesla να είναι συνήθης πηγή, όμως όχι η μόνη. Πρόσφατα "έκλεψαν" από τη Ford την Desi Ujkashević. Πρόκειται για στέλεχος το οποίο εργαζόταν για την μπλε οβάλ εδώ και 31 χρόνια, έχοντας περάσει από πολλά πόστα. Το πιο πρόσφατο ήταν στον τομέα της ασφάλειας στις μετακινήσεις, όμως παλαιότερα είχε εμπλακεί και με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από τον τομέα του σασί και τα ηλεκτρονικά, μέχρι το αμάξωμα και τη διαμόρφωση του εσωτερικού.

Δείτε ακόμα: Ποιο ήταν το 1ο αυτοκίνητο παραγωγής με Apple CarPlay; Δες πώς έκλεψε την πρωτιά! [video]

Η εστίαση στην αυτόνομη οδήγηση είναι εμφανής και από τις συνομιλίες της εταιρείας με κατασκευαστές LiDAR. Πρόκειται για ραντάρ τα οποία καταγράφουν τον περιβάλλοντα χώρο σε μεγάλο βάθος ώστε τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου να διαμορφώνουν μία πλήρη εικόνα τι υπάρχει γύρω τους και τελικά να δώσουν τις κατάλληλες εντολές προκειμένου να κινείται μόνο του.

Apple

…αλλά και άγνωστες που τις βλέπουμε πρώτη φορά

Μπορεί τα παραπάνω να είναι γνώριμα ήδη στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως οι πατέντες που κατά καιρούς καταθέτει η Apple δείχνουν διάθεση για καινοτομία και ολοκαίνουρια στοιχεία εξοπλισμού, όπως σύστημα το οποίο ενημερώνει τους επιβαίνοντες τι μπορεί να κάνει ένα αυτόνομο όχημα. Άλλες πατέντες που έχουμε δει περιλαμβάνουν παράθυρα και παρμπρίζ τα οποία σκουραίνουν αυτόματα αλλά και κατόπιν εντολής του οδηγού, σύστημα VR το οποίο επιτρέπει στους επιβαίνοντες να βλέπουν το περιβάλλον που οι ίδιοι επιθυμούν και όχι το πραγματικό, καθίσματα που κινούνται και συντονίζονται με το ηχοσύστημα ώστε όσα βλέπουν οι επιβάτες να μετουσιώνονται σε κίνηση και σε ήχο (4D), ακόμα και αερόσακος ο οποίος καλύπτει όλο το παρμπρίζ.

Διασύνδεση και επιδόσεις

Φυσικά το αυτοκίνητο θα συνδέεται πλήρως με όλη την υπάρχουσα γκάμα προϊόντων της Apple, όπως τα iPhone, iPad, ακόμα και τα Mac.

Στον τομέα των επιδόσεων και της αυτονομίας αναμένεται η πρόταση της Apple να είναι μία από τις κορυφαίες της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε αντίστοιχο επίπεδο θα κινείται και η τιμή.

Apple

Ποιος θα κατασκευάσει το Apple Car;

Η Apple κατά καιρούς έχει συνομιλήσει με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να βρει συνεργάτη που θα αναλάβει τη συναρμολόγηση του αυτοκινήτου της. Κατά καιρούς οι συνομιλίες αυτές έχουν γίνει με την Kia, τη Hyundai, τη Volkswagen και τη Nissan, όμως καμία από αυτές δεν προχώρησε σε κάτι οριστικό. Οι τελευταίες φήμες θέλουν τους Αμερικανούς να συνομιλούν με την Porsche.

Ωστόσο, καμία από αυτές δεν προχώρησε σε οριστική συμφωνία. Έτσι, αυτό που φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό σενάριο είναι η Apple να αναγκαστεί να το κατασκευάσει μόνη της, ακολουθώντας τα βήματα της Tesla.

Οι διαρροές από την εταιρεία θέλουν ο στόχος για την παραγωγή να έχει τεθεί στο 2025, όμως αυτό είναι απλά μία φήμη, ενώ και η επίτευξη του εν λόγω στόχου φαντάζει αρκετά δύσκολη.

Συνοψίζοντας

Μπορεί ακόμα να είναι άγνωστο πότε η Apple θα καταφέρει να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο με τα σήματά της, όμως αυτό που μπορεί να θεωρείται δεδομένο είναι πως όταν τα καταφέρει αυτό θα είναι εντυπωσιακό και τεχνολογικά μπροστά από την εποχή του. Η εταιρεία έχει πολλή εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας και σίγουρα τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα, οπότε πλέον είναι αποκλειστικά θέμα χρόνου.

Λόγω της έντονης φημολογίας που υπάρχει εδώ και χρόνια, είναι πολλά τα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει από ανεξάρτητους σχεδιαστές. Οι φωτογραφίες του κειμένου δείχνουν μερικά από αυτά.

Εσύ περιμένεις με ανυπομονησία το Apple Car ή πιστεύεις ότι τελικά δε θα το δούμε ποτέ;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...